Czytałem już wiele wątków w internecie i na tym forum na ten temat, lecz nic nie pomogło.
-Zainstalowałem najnowszą alsę według viewtopic.php?t=65146
-Potem zainstalowałem serwer jack i rakarrack #ale to chyba nie ma nic do rzeczy
-wszystko działało ok dopóki nie nadeszła taka chwila, że niespodziewanie padł dźwięk.
-Kilka razy instalowałem od nowa alsę, usuwałem, instalowałem... Niestety nie pomogło.
Dźwięk działa tylko gdy wyłączę X'y i pracuję w trybie tekstowym. W tekstowym wszystko działa ok: moc, alsamixer...
Gdy włączę moc w trybie tekstowym, następnie włączę X'y to muzyczka leci, lecz gdy będąc w środowisku graficznym zamknę moc i spróbuję uruchomić go spowrotem (ale już w X'ach) to otrzymuję:
Kod: Zaznacz cały
emtis@EmtGV:~$ mocp
Running the server...
Trying JACK...
Trying ALSA...
ALSA lib confmisc.c:768:(parse_card) cannot find card '0'
ALSA lib conf.c:3513:(_snd_config_evaluate) function snd_func_card_driver returned error: No such file or directory
ALSA lib confmisc.c:392:(snd_func_concat) error evaluating strings
ALSA lib conf.c:3513:(_snd_config_evaluate) function snd_func_concat returned error: No such file or directory
ALSA lib confmisc.c:1251:(snd_func_refer) error evaluating name
ALSA lib conf.c:3513:(_snd_config_evaluate) function snd_func_refer returned error: No such file or directory
ALSA lib conf.c:3985:(snd_config_expand) Evaluate error: No such file or directory
ALSA lib pcm.c:2211:(snd_pcm_open_noupdate) Unknown PCM default
Trying OSS...
FATAL_ERROR: No valid sound driver
FATAL_ERROR: Server exited
emtis@EmtGV:~$
emtis@EmtGV:~$ alsamixer
alsamixer: function snd_ctl_open failed for default: No such file or directory
emtis@EmtGV:~$ lsmod | grep snd
snd_intel8x0 38684 0
snd_ac97_codec 112676 1 snd_intel8x0
ac97_bus 9856 1 snd_ac97_codec
snd_seq_dummy 10884 0
snd_seq_oss 36224 0
snd_seq_midi 14240 0
snd_pcm_oss 45984 0
snd_mixer_oss 22912 1 snd_pcm_oss
snd_rawmidi 29856 1 snd_seq_midi
snd_seq_midi_event 15232 2 snd_seq_oss,snd_seq_midi
snd_pcm 82948 3 snd_intel8x0,snd_ac97_codec,snd_pcm_oss
snd_seq 57584 6 snd_seq_dummy,snd_seq_oss,snd_seq_midi,snd_seq_midi_event
snd_timer 29192 2 snd_pcm,snd_seq
snd_seq_device 15372 5 snd_seq_dummy,snd_seq_oss,snd_seq_midi,snd_rawmidi,snd_seq
snd 66852 11 snd_intel8x0,snd_ac97_codec,snd_seq_dummy,snd_seq_oss,snd_pcm_oss,snd_mixer_oss,snd_rawmidi,snd_pcm,snd_seq,snd_timer,snd_seq_device
soundcore 15200 1 snd
snd_page_alloc 17032 2 snd_intel8x0,snd_pcm
emtis@EmtGV:~$ aplay -l
aplay: device_list:217: nie znaleziono żadnych kart dźwiękowych...
emtis@EmtGV:~$ lspci | grep audio
00:06.0 Multimedia audio controller: nVidia Corporation MCP2S AC'97 Audio Controller (rev a1)
Po tym:
emtis@EmtGV:~$ sudo modprobe snd_intel8x0
WARNING: All config files need .conf: /etc/modprobe.d/options, it will be ignored in a future release.
#---------------------------------------------
Nie przeszkadzałoby mi to w większości chwil, bo muzykę uruchamiam przez moc, ale dźwięki w X'ach się przydają bo niektóre programy odpalę tylko tam. No i filmy bez dźwięku też nie za fajne są

#===============================================
Próbowałem, kombinowałem, lecz się nie udało, więc system przeinstalowałem.
#===============================================
EDIT:
Problem pojawił się znowu na przeinstalowanym systemie po pełnej reinstalacji moc(z użyciem parametru purge). Różni się tylko tym, że moc da się w X'ach uruchomić ale nie odtwarza on niczego - przy próbie zrobienia czegokolwiek wiesza się. Po prostu radość...
/Po instalacji najnowszej alsy moc już się w X'ach nie uruchamia. Teraz problem jest identyczny. Wolałbym aby dało się to jakoś naprawić, bo reinstalowanie systemu kolejny raz jakoś mi się nie uśmiecha..
==================EDIT:================
[SOLVED] Problem rozwiązany : ) Dźwięk już działa. Rozwiązanie problemu znajduje się tutaj => viewtopic.php?p=616052#p616052