[LMMS] brak dźwięku w programie

Grafika, film, dźwięk.
encoder88
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Wersja Ubuntu: 9.10
Środowisko graficzne: GNOME
Architektura: x86

[LMMS] brak dźwięku w programie

Post autor: encoder88 »

witam.
mam problem - podczas uruchomienia LMMS nie słyszę dźwięku. Mam zainstalowane Ubuntu Karmic Coala a na to Ubuntu Studio
Niedawno zainstalowałem LMMS (Limux MultiMedia System) niestety nie słyszę żadnego dźwięku, a w ustawieniach dźwiękowych domyślnie wybierana jest ALSA. Próbowałem to zmieniać ale nic to nie daje.
Szukałem różnych rozwiązań na Forum np http://94.23.22.111/showthread.php?p=672975 ale nic tutaj nie pasuje (sprawdzałem te rozwiązania u siebie).
Zaznaczam że dźwięk i obraz jako taki na systemie jest i nie ma z nim żadnego problemu. Także w programie takim jak TerminatorX czy Audacity dźwięk nie robi żadnych zbrodni.
Tylko LMMS nie chce się do mnie odezwać.
Proszę o pomoc, jak skonfigurować dźwięk w LMMS.

P.S. jedyne co działa w konfiguracji to PulseAudio ... chociaż instalowałem ALSA to działa tylko PA. w słąbej bardzo jakości zresztą.
Czytałem ten poradnik na górze, ale niestety pod 9.10 nie działa część tamtych komend.
Czy ktoś mógłby mi wytłumaczyć, tak łopatologicznie, jak zmienić w linuksie PA na ALSA ??

EDIT:
chodzi mi głównie o instalcję ALSA.. tak żeby ją można było wybrać zamiast PulseAudio. Rzeczy które znalazłem do tej pory nie działają

EDIT:
czy mógłby ktoś zwyczajnie napisać, jak w UBUNTU 9.10 zainstalować sterowniki ALSA krok po kroku ?
Czy to jest takie trudne, że każdy musi pisać odnośniki do innych tematów, w których używane są Ubuntu 7 lub 8, albo do tematów zupełnie niezwiązanych ?
Sądzę że taki tutorial pomógłby wielu użytkownikom (pełna instalacja ALSA w Ubuntu 9.10)
a to co jest w odnośnikach zawsze tyczy się jakiejś Fedory czy SUSE i ubuntu nie rozpoznaje części komend...

EDIT:
OK. Problam rozwiązany, ALSA zainstalowana. Instrukcja: viewtopic.php?t=65146
warto czytać ze zrozumieniem. ALSA zainstalowana i w pełni sprawna.
Niestety. Dalej nie mogę ustawić jej w LMMS :( wciąż wyświetla mi się Dummy, po ustawieniu ALSA i restarcie LMMS.

EDIT:
teraz natomiast odinstalowalem PA, ALSA działa, ale dźwięki mam tylko systemowe, LMMS + z przeglądarki internetowej (filmy muzyka itd) natomiast muzyka nie działa w grach oraz odtwarzaczach typu Totem. Próbowałem podgłaśniać w alsamixer, niestety nic to nie daje. To stało się po restarcie systemu, wcześniej działało wszystko.
Aha, zniknęła kontrolka głośności z pasku zadań, i nie mogę wejść w Preferencje -> Dźwięk.
Dlaczego w Linuksie naprawienie każdego problemu rodzi kolejne dwa :(

EDIT:
nie no ku*wa genialny support macie. po prostu brak słów podziwu. naprawdę lepiej jest zapłacić za Windows 7 i zacząć korzystać niż męczyć się z tysiącami komend w terminalu, gdzie na zapytanie przez Forum można otrzymać następujące odpowiedzi.
1. :? :O:O wygoogluj sobie ! google babcia zmarla ? ;> google. temat zamkniekty
2. linki do tutoriali o zupelnie innym problemie, lub tez do ultra dlugich tematow pelnych bzdur i bzdetow typu "wygoogluj sobie", oczywiscie pozniej dopisujac "szukajka" itp"
3. brak odpowiedzi.

po prostu ŻAL ! Gdyby cały ten burdel kosztował chociażby złotówkę, linux stracilby 80% odbiorców.
rr9
Sędziwy Jeż
Sędziwy Jeż
Wersja Ubuntu: inny OS
Środowisko graficzne: Inne

Odp: [LMMS] brak dźwięku w programie

Post autor: rr9 »

Pierwszy post i od razu strzał w stopę.
Chyba Ci się coś pomyliło. Nie jesteśmy Twoim supportem, wszelką pomoc jaką ewentualnie byś otrzymał, a wątpię po takim "przywitaniu" byś otrzymał jakąkolwiek, dostałbyś od ludzi dobrej woli - gratisowo. Teraz radź sobie sam;)
encoder88
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec

i tak musze radzic sobie sam.
trzeba powiedziec wprost. nie jestescie nie tylko moim supportem - nie jestescie ŻADNYM supportem
banda snobow rzadko kiedy ma "humor", aby odpisac cos wiecej niz "google".
na tym Forum doczekanie sie na jakakolwiek odpowiedz oscyluje z cudem i wiaze sie z wielkim blogoslawieniem o jakze wspanialomyslnych heosow informatyki tu przesiadujacych za ich nic nie znaczace rady, ktorzy zamiat przyznac sie do swej niewiedzy pisza "wygoogluj sobie".
oczywiscie dzieki poprzedniemu mojemu postowi dostalem oczywiscie taka odpowiedz. bo sie towarzystwo oburzylo ze napisalem swieta prawde, ze na odpowiedz tutaj mozna liczyc od moze kilku uzytkownikow, a na reszte bogow trzeba czekac pol roku zanim spojrza ze swych unixowych chmur na biedaczkow ze swoimi przyziemnymi problemami.
co do strzelania sobie w stope, sam sobie w nia strzel - ja nie mam potrzeby lizadnia d*py i oklamywania innych - forum jest denne :/ a 90% artykulow i tutów o ubuntu poza nim.
pozdrawiam. linux sux. wasz profesjonalizm jest taki jak prosramy pod linuxa - wiecznie w wersji beta.

a tak ps. proszę, sprawdź co po angielsku znaczy supportm hm? a pozniej bedziesz mi pisal o strzelaniu czy czym tam chcesz.
rr9
Sędziwy Jeż
Sędziwy Jeż
Wersja Ubuntu: inny OS
Środowisko graficzne: Inne

Post autor: rr9 »

Mniejsza już o ten support i kto "go" ewentualnie stanowi, chodzi o to, że skoro nie zapłaciłeś tu nikomu za tzw "pomoc techniczną" to nie masz prawa wymagać nie wiadomo czego, gdyż:

- nikt nikomu tutaj nie płaci za udzielanie pomocy, jest to tylko kwestia dobrych chęci a nie obowiązek
- być może miałeś pecha i nikt się nie spotkał z Twoim problemem
- nikomu się nie chciało odpisać gdyż Twój problem już został rozwiązany gdzie indziej
- a już na pewno Twój ton spowodował, że nawet jeśli ktoś był Ci w stanie pomóc, to tego najpewniej nie zrobi (zastanów się czemu).

Obrażasz, wyzywasz, czego oczekujesz? Z mojej strony tyle.
encoder88
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec

czkekałem na odpowiedź dwa tygodnie. z pewnością nikt się nie zetknął z problemem sterowników alsy w ubuntu. to przeciez taki niecodzienny problem.
pewnie że to kwestia dobrych checi, ale chyba po to forum jest, aby zadawac pytania i oczekiwac odpowiedzi. a nie by blagac kogos na kolanach. beznadziejne bo czlowiek czeka 2 tygodnie i sie nie doczeka.
ale ty widze lubisz sie klocic, wymyslac, pisac bajki. przestan robic offtop.
nie chce mi się z tobą gadać.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Muzyka, filmy, zdjęcia, grafika”