hp pavilion dv6...

Porady sprzętowo-handlowe
Awatar użytkownika
waldi11
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Wersja Ubuntu: 10.10
Środowisko graficzne: KDE Plasma
Architektura: x86_64
Kontakt:

hp pavilion dv6...

Post autor: waldi11 »

Hej. Co myślicie o tym sprzęcie? Jak będzie wspópracował z Ubuntu lub innymi dystrybucjami?

http://www.swiat-laptopow.pl/hp-pavilio ... 417ea.html

Bardzo mi się spodobał ze względu na dość dobre dane techniczne, pożądną (według mnie) firmę, i fajny design. Co myślicie o tym notebooku? Czy ta stosunkowo nowoczesna karta grafiki będzie poprawnie obsługiwana przez sterowniki? Czy inne komponenty jak kamera, mikrofon, PILOT będą działać?

Dołączę się jeszcze z II pytaniem przy okazji:)
Czy zintegrowane karty grafiki intela działają poprawnie z Ubuntu i czy system sam odnajduje sterowniki? Pytam, bo dziewczyna szuka laptopa za mniej więcej 1800-2000zł a w takich modelach z niższej pułki zazwyczaj znajdują się karty zintegrowane.
Awatar użytkownika
Admc
Gibki Gibbon
Gibki Gibbon
Wersja Ubuntu: 13.10

Odp: hp pavilion dv6...

Post autor: Admc »

Czytnij sobie to: viewtopic.php?t=127545
╔═╦╗╔╦═╦═╦╗╔╗Blaszak (Phenom II x4 955BE, 4 GB RAM, GF GTX 550Ti) - Kubuntu 13.10 amd64
║═╣║║║╔╣╔╣╚╝║Toshiba Satellite A110-293 - Lubuntu 13.10 x86
║╔╣╚╝║║║║╚╗╔╝HTC Hero - Tegro 2.6 (Android 2.1)
╚╝╚══╩╝╚╝♥╚╝ Liczniki: Linux - 496087, Ubuntu - 28751.
Awatar użytkownika
smogg
Serdeczny Borsuk
Serdeczny Borsuk
Wersja Ubuntu: inny OS
Kontakt:

Post autor: smogg »

Wiem, że to wszystko zależy od modelu i człowieka, ale jak miałem HP to bardzo narzekałem na ich serwis (a niestety był potrzebny...), oraz, właśnie dzięki posiadaniu laptopa od HP poznałem komfort korzystania z podkładki pod laptopa.
Ten komputer parzył. Podczas przeglądania forum, przy wyłączonym compizie karta graficzna potrafiła mieć 60 stopni. Widzę że w podanym przez Ciebie modelu również jest GF... uważaj lepiej na te laptopy ;) Co do pytania o sterowniki karty graficznej - jak najbardziej będą hulały. W ubuntu 9.10 po którym pozbyłem się tego laptopa - pilot nie działał w pełni (jak na ironię najlepiej funkcjonujący guzik w pilocie służył do wyłączania komputera :D). Z kamerą i mikrofonem w większości przypadków problemów żadnych mieć nie powinieneś. Ale tutaj wracamy do poprzedniej kwestii - co tam po braku problemów z kamerką, skoro reszta laptopa generuje ich aż nadto? :D
I jeszcze odnośnie 2 pytania - o kartach intela i ubuntu było już tutaj co nie miara, osobiście miałem netbooki/laptopa z kartami GMA945, 950 i X3100 - wszystkie działały względnie poprawnie (do biurowej pracy w 100% poprawnie).
|.....Your Ubuntu User number is # 24811.....|
|...... Ubuntu user from 7.10 to V.2010 .......|
|.......... Inny OS: Debian Squeeze .............|
Awatar użytkownika
waldi11
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Kontakt:

Co kupić w takim razie do 3tys zł? Główny wyznacznik: Ubyntu/debian/etc. ma śmigać jak najlepiej.

Wiem że jest multum takich postów na forum ale niektóre może już przestarzałe - technologia idzie na przód; z kolei inne tematy dotyczą tańszego sprzętu.

Podrzućcie proszę jakieś linki za skąpca:wink:
Widzę że w podanym przez Ciebie modelu również jest GF... uważaj lepiej na te laptopy
jeśli nie Nvidia to jaka inna grafika? Myślałem że Nvidia słynie jako najlepsza do bezproblemowego używania dystrybucji GNU/linux...

Dobra, zapytam inaczej. Gdybyś miał max 3000zł jaki laptop kupiłbyś?
Awatar użytkownika
Admc
Gibki Gibbon
Gibki Gibbon

ZTCW Nvidia działa najlepiej na Linuxie, może smogg ma przestarzałe stery z repo ubuntu (najnowsze są na stronie producenta).
╔═╦╗╔╦═╦═╦╗╔╗Blaszak (Phenom II x4 955BE, 4 GB RAM, GF GTX 550Ti) - Kubuntu 13.10 amd64
adrikux

Post autor: adrikux »

Odnośnie kart graficznych. Moim zdaniem najlepszym wyborem będzie nVidia patrząc pod kątem współpracy z GNU/Linuksem. Nie oznacza to jednak, że ATI musi sprawiać problemy. Karty ATI z serii HD powinny działać przyzwoicie z użyciem otwartego sterownika "radeonhd". Strona domowa sterownika zawierająca wypisane wspierane karty. W przypadku wielu kart ATI, zdany jesteś na sterowniki otwarte, ponieważ często zamknięte ze strony producenta nie współgrają z nową wersją graficznego systemu okienkowego (X.Org). W przypadku biurowych zastosowań karty Intela wystarczą. Sterowniki do nich są standardowo obecne w Ubuntu nie są one jednak zbyt dobrej jakości. Nie pamiętam konkretnie modelu karty, ale w szkole nie zapewniały one płynności w Xmoto.
Awatar użytkownika
waldi11
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Kontakt:

zaproponujcie proszę jakiś notebook w przedziale 2500-3000zł:) jest tyle modeli i producentów że aż głowa boli... asus, acer, toshiba, dell. To poważna decyzja dla mnie bo jak pewnie wiecie zarobione przez siebie pieniądze wydaje się bardzo trudno:) Prosze o konkretne propozycje danego modelu:)
Awatar użytkownika
Admc
Gibki Gibbon
Gibki Gibbon

Acer albo Asus, oni oddają kasę za zwrot Windowsa. Masz 300 złotych w kieszeni.
Awatar użytkownika
waldi11
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Kontakt:

Admc pisze:Acer albo Asus, oni oddają kasę za zwrot Windowsa. Masz 300 złotych w kieszeni.
Dzwoniłem do obu firm z czystej ciekawości. Nie przedstawia się to tak różowo jak piszesz @Admc. Żeby dostać zwrot pieniędzy za zrzeczenie się licencji na preinstalowany system (pytałem o win7 home premium) należy:

-w przypadku acera dostarczyć na własny koszt laptopa co centrali np w Czechach - bo w Polsce nie ma. Zwracają 40 euro

-z asusem jest mniej problemów - można skontaktować się mailowo z firmą a ona w ciągu 7 dni prześle na konto 33 euro (w przypadku ww systemu).
Awatar użytkownika
Admc
Gibki Gibbon
Gibki Gibbon

Moje informacje pochodzą z http://uwolnijlaptopa.pl/

33 euro to nieco ponad 133 złotych więc i tak nie mało.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Co kupić?”