Devede - blad spumux przy tworzeniu dvd video

Grafika, film, dźwięk.
raheem
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Wersja Ubuntu: 10.04
Środowisko graficzne: GNOME
Architektura: x86_64

Devede - blad spumux przy tworzeniu dvd video

Post autor: raheem »

Podczas konwersji .avi do dvd video Devede wywala mi blad SPUMUX. Nie dzieje sie tak zawsze, niektore filmy udaje sie skonwertowac, tak wiec czym ten blad jest spowodowany i jak go naprawic?

Z tego co udalo mi sie wyczytac, zwiazane jest to z plikami z napisami, podobny blad wystapil tez przy tworzeniu dvd video za pomoca programu Dvdstyler.
strzempa
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Wersja Ubuntu: 10.10
Środowisko graficzne: GNOME
Architektura: x86_64
Kontakt:

Odp: Devede - blad spumux przy tworzeniu dvd video

Post autor: strzempa »

ten sam problem mam, próbowałem przeinstalowywac dvd author i dvdstyler, mandvd, devede i HORTENSJA

edit:
probowałem rowniez zmieniac kodowanie i format napisów i nic z tego
Awatar użytkownika
infomaniak
Sędziwy Jeż
Sędziwy Jeż
Wersja Ubuntu: 13.04
Środowisko graficzne: Unity
Architektura: x86
Kontakt:

Odp: Devede - blad spumux przy tworzeniu dvd video

Post autor: infomaniak »

zapewne dodajecie napisy w nieodpowiednim formacie. U mnie taki właśnie błąd wywalało w przypadku próby użycia napisów do filmu w nieodpowiednim formacie. Nie chodzi mi tutaj o rozszerzenie pliku (u nas najczęściej txt ale czasem też sub lub inne) ale o format samych napisów. W formacie klatkowym mDVD gdzie początek linii napisów wygląda np. tak: {2276}{2330} wszystko ok. Czasem sklejamy dwie części w jedną i załączamy 2 pliki napisów. I każdy z plików z napisami jest w innym formacie - czyli np. pierwszy w formacie mDVD a drugi w formacie czasowym MPL2 gdzie początki wpisów wyglądają tak: [455][469]. Ujednolicenie do formatu mDVD pomaga. U mnie po tym jak dbam o format napisów ww. błąd nie występuje. Temat przerobiony w devede. Mandvd odradzam jeśli już to 2mandvd ale te programy dodają napisy na stałe - czyli wtapiają w film a tym samym konwersja trwa 2 razy dłużej. No ale wyglądają za to super :))
Registered Linux User # 469143.
Registered Ubuntu User # 25916
ODPOWIEDZ

Wróć do „Muzyka, filmy, zdjęcia, grafika”