Modem do korzystania z bezpłatnego internetu AERO2

Porady sprzętowo-handlowe
Awatar użytkownika
linuxozaurus
Gibki Gibbon
Gibki Gibbon
Wersja Ubuntu: 20.04
Środowisko graficzne: GNOME
Architektura: x86_64

Modem do korzystania z bezpłatnego internetu AERO2

Post autor: linuxozaurus »

Mam kartę sim do darmowego internetu AREO2 i nie mam jeszcze pożądanego modemu GSM
Czy wy znacie dobre modemy GSM (instalowany w laptopie) działające w linuxie?
Czy ktoś korzystał z AREO2?
Czy są problemy z korzystaniem z AREO2?

nie mam doświadczenia z korzystania z modemów GSM i nie kupiłabym niczego z produkcji nokii.
witam
Linuxozaurus
Santo Subito Ioannes Paulus II "wolne oprogramowanie dla wolnych ludzi"
Lenowo IdeaPad L340 17API z Windows 11 Windows Dual Boot Linux Mint Cinamon in secure boot end user mode.

🇺🇦Sława Ukrajini!🇺🇦
Ozzy_666
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Wersja Ubuntu: 12.04
Środowisko graficzne: Unity
Architektura: x86

Internet Aero2

Post autor: Ozzy_666 »

Chcę kupić modem do bezpłatnego internetu Aero2, lecz pierw chciałbym się poradzić jaki wybrać modem abym nie miał z nim kłopotów z instalacją na moim ubuntu 11.10.
Awatar użytkownika
Shimmy
Zakręcona Traszka
Zakręcona Traszka
Wersja Ubuntu: 16.04
Środowisko graficzne: Inne

Re: Internet Aero2

Post autor: Shimmy »

Ozzy_666 pisze:Chcę kupić modem do bezpłatnego internetu Aero2, lecz pierw chciałbym się poradzić jaki wybrać modem abym nie miał z nim kłopotów z instalacją na moim ubuntu 11.10.

Możesz kupić każdy, czy aero ma jakieś określoną ofertę modemów?
Awatar użytkownika
k2cl
Przyjaciel
Przyjaciel
Wersja Ubuntu: inny OS
Środowisko graficzne: LXDE

Re: Modem do korzystania z bezpłatnego internetu AERO2

Post autor: k2cl »

Proponuję poczytać istniejące na forum wątki o Aero2, chociażby:
viewtopic.php?f=137&t=151782
viewtopic.php?f=145&t=153288
viewtopic.php?f=145&t=151340

Wynika z nich, że tanie Huawei'e (na przykład e169 czy e180) działają bez najmniejszego problemu.
Chris1507
Serdeczny Borsuk
Serdeczny Borsuk
Wersja Ubuntu: 12.10
Środowisko graficzne: KDE Plasma

Post autor: Chris1507 »

Możesz kupić Huawei E173-u2 z Play. Będzie Ci potrzebny na kilka chwil Windows, żeby wgrać do niego nowszy firmware http://jdtech.pl/2011/10/aero2-i-huawei ... mware.html Konfiguracja wvdiala i wszystko działa bardzo dobrze. :)
Awatar użytkownika
luk1don
Przebojowy Jelonek
Przebojowy Jelonek

Post autor: luk1don »

Zważywszy na to, że bezpłatny dostęp do internetu kończy się 21.12.2014r. ja bym wybrał lepszy modem z pełną obsługą LTE, co by móc korzystać później z płatnego dostępu oferowanego przez tą sieć z większymi prędkościami. U mnie to potęguje obecny brak zasięgu w mojej lokalizacji, no i sam nie korzystam.
Awatar użytkownika
mario_7
Administrator
Administrator
Wersja Ubuntu: 20.04
Środowisko graficzne: GNOME

Post autor: mario_7 »

luk1don pisze:Zważywszy na to, że bezpłatny dostęp do internetu kończy się 21.12.2014r. ja bym wybrał lepszy modem z pełną obsługą LTE, co by móc korzystać później z płatnego dostępu oferowanego przez tą sieć z większymi prędkościami. U mnie to potęguje obecny brak zasięgu w mojej lokalizacji, no i sam nie korzystam.
Właśnie z tego powodu, że do końca 2014 roku będzie darmowy dostęp do Internetu (od maja br. z prędkością do 512Kbps) wybrałbym najtańszy możliwy modem, bo do tego czasu modemy LTE najprawdopodobniej stanieją. Bez sensu jest kupowanie sprzętu na zapas, gdy ten zapas to ponad dwa lata...

A co do modemu - AERO2 z prędkościami nie szaleje (jak wspomniałem - od maja będzie to max pół megabita), więc jako modem może nadać się również jakaś starsza komórka lub smartfon z obsługą 3G.
Chris1507
Serdeczny Borsuk
Serdeczny Borsuk

luk1don pisze:Zważywszy na to, że bezpłatny dostęp do internetu kończy się 21.12.2014r. ja bym wybrał lepszy modem z pełną obsługą LTE, co by móc korzystać później z płatnego dostępu oferowanego przez tą sieć z większymi prędkościami. U mnie to potęguje obecny brak zasięgu w mojej lokalizacji, no i sam nie korzystam.
Wskaż mi modem na LTE 2500 TDD. :)

-- 3 mar 2012, o 18:20 --
mario_7 pisze:A co do modemu - AERO2 z prędkościami nie szaleje (jak wspomniałem - od maja będzie to max pół megabita), więc jako modem może nadać się również jakaś starsza komórka lub smartfon z obsługą 3G.
Urządzenie musi obsługiwać UMTS na 900 MHz.
Awatar użytkownika
luk1don
Przebojowy Jelonek
Przebojowy Jelonek

Post autor: luk1don »

mario_7 pisze:
Właśnie z tego powodu, że do końca 2014 roku będzie darmowy dostęp do Internetu (od maja br. z prędkością do 512Kbps) wybrałbym najtańszy możliwy modem, bo do tego czasu modemy LTE najprawdopodobniej stanieją. Bez sensu jest kupowanie sprzętu na zapas, gdy ten zapas to ponad dwa lata...

A co do modemu - AERO2 z prędkościami nie szaleje (jak wspomniałem - od maja będzie to max pół megabita), więc jako modem może nadać się również jakaś starsza komórka lub smartfon z obsługą 3G.
No i też właśnie mówię jak to by było w mojej sytuacji: żadnego BTSa sieci Aero2 w pobliżu, a więc nie składam w ogóle wniosku na kartę. Modem co najwyżej mógłby leżeć, a używałbym jak postawią więcej nadajników, dochodzi do tego czas oczekiwania na kartę, no i czas użytkowania przeze mnie tej darmowej usługi internetu się skraca, a ja myślę o użytkowaniu z większymi prędkościami w przyszłości, co więcej modem mógłby nie spełniać tych ich wymogów właśnie i np. wkrótce "zblaklistowany" i kolejny raz leżałby na półce.

-- sobota, 3 marca 2012, 20:46 --
Chris1507 pisze:
Wskaż mi modem na LTE 2500 TDD. :)
No ten słynny "mosiężny" modem LTE, wyprodukowany na specjalne zamówienie Polsatu :razz:
Chris1507
Serdeczny Borsuk
Serdeczny Borsuk

luk1don pisze:No ten słynny "mosiężny" modem LTE, wyprodukowany na specjalne zamówienie Polsatu :razz:
CP ma teraz LTE na 1800 MHz (darmowy Internet będzie na 2500 MHz, więc podaj model modemu). ;)
ODPOWIEDZ

Wróć do „Co kupić?”