Zbyt mało miejsca na dysku

Wyłącznie system! Wątpliwości dotyczące aplikacji proszę umieszczać niżej, w odpowiednich forach.
Gia
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec

Zbyt mało miejsca na dysku

Post autor: Gia »

Hej, dawno temu zainstalowałam sobie ubuntu bezpośrednio na dysku C na Windowsie (nie na odrębnej partycji). Przeznaczyłam wówczas na nie ok 5gb - prawdę mówiąc nie pamietam. Niedawno wróciłam do niego i niestety przy instalowaniu różnych programów okazuje się, że mam zbyt mało miejsca na dysku.

W jaki sposób mogę sobie dołożyć do tak zainstalowanego systemu trochę miejsca? Próbowałam programem GParted coś osiągnąć, ale przy wyborze opcji nie ma możliwości poszerzenia partycji, prosze o pomoc, bo bardzo dobrze używa się najnowszej wersji, a przez to ograniczenie nie mogę komfortowo korzystać z systemu.
Awatar użytkownika
rom
Przebojowy Jelonek
Przebojowy Jelonek
Wersja Ubuntu: 14.04
Środowisko graficzne: Xfce
Architektura: x86

Re: Zbyt mało miejsca na dysku

Post autor: rom »

Na początek opróżnij kosz

Kod: Zaznacz cały

rm -rf ~/.local/share/Trash/files/*
oraz wyczyść cache z pobranych do instalacji paczek (po zainstalowaniu zazwyczaj nie są już potrzebne):

sudo apt-get clean
oraz wywalić niepotrzebne pakiety

sudo apt-get autoremove
Co do powiększania partycji, to może być problem. Znalazłem rozwiązanie ale tylko dla Ubuntu 8.x i starszych. Na nowszych nie zadziała https://wiki.ubuntu.com/WubiGuide#How_d ... l_disks.3F

Skoro Ubuntu masz tam od dawna, to może jakaś stara wersja i może lepiej zainstalować od nowa, nowsze wydanie, na normalnej partycji?
także = też
tak że = więc
Gia
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec

Re: Zbyt mało miejsca na dysku

Post autor: Gia »

Już zaktualizowałam do 12.4 i wszystko sobie ładnie poustawiałam, więc trochę mi szkoda :) Ale jeśli nie ma innej opcji (bo te rzeczy, o których pisałeś już zrobiłam i kilka innych też), to może zainstaluje od nowa - ALE - jak to zrobić? Bo uruchamiając uninnstall z poziomu systemu Windows niestety zupełnie nic się nie dzieje, jakby w ogóle nie reagował .
ODPOWIEDZ

Wróć do „Instalacja, aktualizacja i konfiguracja Ubuntu”