Edycja pliku resolv.conf zepsuła Pidgina
-
- Piegowaty Guziec
- Wersja Ubuntu: 12.10
- Środowisko graficzne: Unity
- Architektura: x86
Edycja pliku resolv.conf zepsuła Pidgina
Ostatnio edytowałem DNSy (wątek) i w pewnym momencie edytowałem plik resolv.conf. Spowodowało to tylko zawieszenie Pidgina. Przy uruchamianiu robi się on czarny i nic się z nim nie dzieje. Edycja pliku resolv.conf do takiego stanu jak przed modyfikacjami nie pomaga. Próbowałem też zmienić uprawnienia tego pliku, jednak nic to nie zmieniło.
Proszę o pomoc.
Proszę o pomoc.
-
- Przyjaciel
- Wersja Ubuntu: inny OS
- Środowisko graficzne: Inne
- Architektura: x86_64
Re: Edycja pliku resolv.conf zepsuła Pidgina
Sam z Pidgin-a nie korzystam, ale ja bym spróbował przeinstalować aplikację. Oczywiście na wszelki wypadek zrobiłbym kopię swoich ustawień.
O pomoc pytaj a forum, a nie przez PW.
-
- Piegowaty Guziec
Nic to nie dało
-
- Serdeczny Borsuk
- Wersja Ubuntu: 24.10
- Środowisko graficzne: GNOME
Problem prawdopodobnie jest w ustawieniach na koncie użytkownika. Spróbuj skopiować swoje ustawienia w inne miejsce i uruchomić pidgina z czystą konfiguracją.
-
- Piegowaty Guziec
Gdzie są przechowywane te pliki? Nie mam folderu .pidgin w home i już nie wiem jak znaleźć 

-
- Przyjaciel
Pidgin dane użytkownika przechowuje w katalogu .purple w katalogu domowym użytkownika.notorious pisze:Gdzie są przechowywane te pliki? Nie mam folderu .pidgin w home i już nie wiem jak znaleźć
W jaki sposób przeinstalowałeś tego Pidgin-a? Spróbuj go całkiem usunąć i zainstalować od nowa.
-
- Serdeczny Borsuk
- Wersja Ubuntu: 24.10
- Środowisko graficzne: GNOME
Najpier jednak spróbuj wyczyścić konfig przeinstalowanie nic nie da jeśli problem leży w konfiguracji na koncie użytkownika.
-
- Przyjaciel
To też miałem na myśli:Rgl pisze:Najpier jednak spróbuj wyczyścić konfig przeinstalowanie nic nie da jeśli problem leży w konfiguracji na koncie użytkownika.
bear7 pisze:Spróbuj go całkiem usunąć i zainstalować od nowa.
Myślę, że w tym celu można by się posłużyć:bear7 pisze:Oczywiście na wszelki wypadek zrobiłbym kopię swoich ustawień.
Kod: Zaznacz cały
sudo apt-get --purge remove pidgin && sudo apt-get update && sudo apt-get install pidgin
-
- Przebojowy Jelonek
W takim razie dlaczego uważasz, że to jest przyczyną zawieszania się komunikatora?Ostatnio edytowałem DNSy (wątek) i w pewnym momencie edytowałem plik resolv.conf. Spowodowało to tylko zawieszenie Pidgina. Przy uruchamianiu robi się on czarny i nic się z nim nie dzieje. Edycja pliku resolv.conf do takiego stanu jak przed modyfikacjami nie pomaga.
Dlaczego nikt nie pyta Pidgina o to co go boli? Wklej tutaj wynik polecenia:
Kod: Zaznacz cały
pidgin --debug

-
- Piegowaty Guziec
Wygląda na to, że ten plik rzeczywiście nie miał wpływu na Pidgina. Problem się pojawia tylko jak importuję listę znajomych, albo gdy program wczytuje ją z poprzednich ustawień. Usunąłem wszystkie ustawienia, dodałem konta od początku, listę uzupełniłem ręcznie i działa.
-- 08 gru 2012 15:01 --
Jednak coś jest dalej nie tak. Wyłączyłem Pidgina i przy następnych uruchomieniach mam ten sam problem, co wcześniej.
-- 08 gru 2012 15:01 --
Jednak coś jest dalej nie tak. Wyłączyłem Pidgina i przy następnych uruchomieniach mam ten sam problem, co wcześniej.
- k2cl
- Przyjaciel
- Środowisko graficzne: LXDE
Po lekturze powyższego wpisu nasuwają mi się dwie refleksje:
...gdyż aktualny nie ma NIC wspólnego z opisywaną sytuacją.
Po drugie: nadal uważasz, że każdy użytkownik forum ma zdalny dostęp do Twojego komputera po sieci zasilającej i bez problemu zdiagnozuje, co dolega Twojemu komunikatorowi? Gdybyś jakimś cudem był odmiennego zdania, podaj jakieś konkrety - zgodnie z sugestią poruszoną powyżej.
Zmień tytuł tematu tak, aby w sposób możliwie precyzyjny przedstawiał sedno sprawy, w której piszesz. Miej na uwadze również zgodność z REGULAMINEM
Tytuł tematu zmienisz edytując pierwszy post
W razie wątpliwości/zastrzeżeń odnośnie powyższej informacji skontaktuj się z moderatorem, który ją wstawił.Tytuł tematu zmienisz edytując pierwszy post
...gdyż aktualny nie ma NIC wspólnego z opisywaną sytuacją.
Po drugie: nadal uważasz, że każdy użytkownik forum ma zdalny dostęp do Twojego komputera po sieci zasilającej i bez problemu zdiagnozuje, co dolega Twojemu komunikatorowi? Gdybyś jakimś cudem był odmiennego zdania, podaj jakieś konkrety - zgodnie z sugestią poruszoną powyżej.