Windows i Linux na DWÓCH dyskach

Wyłącznie system! Wątpliwości dotyczące aplikacji proszę umieszczać niżej, w odpowiednich forach.
Awatar użytkownika
BloodyMike
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec

Windows i Linux na DWÓCH dyskach

Post autor: BloodyMike »

Hej,
przepraszam, że Was cały czas męczę, ale na prawdę nie zostało tego dużo. Póki co używam wersji Ubuntu 12.04, ale WUBI. Zainstalowałem ją, ponieważ (wyśmiejecie mnie) zastanawiałem się, czy w ogóle warto bawić się w równoległe stawianie systemów. Okazało się, że warto :D zamierzam dokupić jeden dysk, by tylko na nim był(y) dystrybucje Linux'a począwszy od Ubuntu. Mój jeden dysk #1 ma 120gb, a chciałbym dokupić dysk (SATA) między 60, a 80 gb (nawet niecałe 100 zł). Na 120 jest Winda, ale nie tylko ja z niej korzystam. I moje pytanie brzmi. Czy jeżeli dokupię dysk i po prostu zamienię miejscami w kieszeniach to przy włożeniu Live CD do nośnika to system będzie chciał się instalować na dysku BEZ windowsa? I czy windows nie będzie widział tego dysku jako, no nie wiem... dodatkowej partycji? I czy wtedy nie ma opcji zrypania windy?
Nie wszys­cy możemy być fi­lozo­fami, bo któż by świ­nie pasał? - S. Żeromski
Awatar użytkownika
ethanak
Wygnańcy
Wersja Ubuntu: 12.04
Środowisko graficzne: GNOME
Architektura: x86
Kontakt:

Re: Windows i Linux na DWÓCH dyskach

Post autor: ethanak »

mam głupie pytanie... dlaczego chcesz kupić dysk 80 g za 100 zł a nie 500 g za 200?
Awatar użytkownika
tristan
Wytworny Kaczor
Wytworny Kaczor
Wersja Ubuntu: 22.10
Architektura: x86_64

Post autor: tristan »

BloodyMike pisze:Hej,
przepraszam, że Was cały czas męczę, ale na prawdę nie zostało tego dużo. Póki co używam wersji Ubuntu 12.04, ale WUBI. Zainstalowałem ją, ponieważ (wyśmiejecie mnie) zastanawiałem się, czy w ogóle warto bawić się w równoległe stawianie systemów. Okazało się, że warto :D zamierzam dokupić jeden dysk, by tylko na nim był(y) dystrybucje Linux'a począwszy od Ubuntu. Mój jeden dysk #1 ma 120gb, a chciałbym dokupić dysk (SATA) między 60, a 80 gb (nawet niecałe 100 zł). Na 120 jest Winda, ale nie tylko ja z niej korzystam. I moje pytanie brzmi. Czy jeżeli dokupię dysk i po prostu zamienię miejscami w kieszeniach to przy włożeniu Live CD do nośnika to system będzie chciał się instalować na dysku BEZ windowsa? I czy windows nie będzie widział tego dysku jako, no nie wiem... dodatkowej partycji? I czy wtedy nie ma opcji zrypania windy?
Nie rozumiem do końca. Raz piszesz, że chcesz zamieniać miejscami w kieszeni, a raz chcesz widzieć jednego spod drugiego.

No więc nie ma problemu z instalacją linuksa na osobnym dysku, tylko trzeba rozważyć jak będą używane i jak zrobić loadery startowe. Jak chcesz wymieniać dyski w kieszeni, to w ogóle nie ma problemu, wyciągasz windows, wkładasz linuksa, instalujesz i już. Jak mają być obok siebie, to by trzeba albo na jednym głównym zrobić odpowiednio loader, albo w biosie przełączać start dysków (raczej bez sensu).

Zepsuć windowsa zawsze możesz, jak się nie znasz (no w wersji ,,wyciągnąłem dysk i zamieniłem'' raczej nie, ale kto cię tam wie :D)
Najpierw odpowiedz na pytania:

a) Dyski chcesz wymieniać zamiennie czy mają być razem?
b) Startować chcesz z jednego dysku czy przełączać w biosie, o ile na 1 odpowiedziałeś razem?
c) o ile na 1 odpowiedzialeś razem, to czy chcesz aby spod Windowsa były widoczne pliki z linuksa czy niekoniecznie?
ethanak pisze:mam głupie pytanie... dlaczego chcesz kupić dysk 80 g za 100 zł a nie 500 g za 200?
Kwestia zapewne potrzeb. Jak można wydać 100 a nie 200, to po co wydać 200? Na Linuksa mu 80GB wystarczy aż z nadmiarem. Mój teść ma kompa z 40GB dyskiem i ma tam najnowszego Minta. A ja ma w moich kompach w jednym 120GB, a w drugim 160GB i na obydwu Linux sąsiaduje z Windows i mam luzy.

Kod: Zaznacz cały

tristan@minime:~$ df -h
System plików            rozm. użyte dost. %uż. zamont. na
/dev/sda3              39G   22G   15G  60% /

tristan@lenek ~ $  df -h
System plików                                         rozm. użyte dost. %uż. zamont. na
/dev/sda3                                               28G   11G   16G  42% /
Awatar użytkownika
ethanak
Wygnańcy
Wersja Ubuntu: 12.04
Architektura: x86
Kontakt:

Post autor: ethanak »

wiem że z mojej strony to było głupie pytanie, ale sam byłem w szoku kiedy chciałem kupić dysk córce do lapka (tak do 150 pln) i okazało się, że zamiast kupić 250 za 165 kupiłem 750 za 216...
po prostu czasem ceny nie zgadzają się z tym co wiemy...
Awatar użytkownika
BloodyMike
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec

Hmm... jak tu odpowiedzieć? Jeśli chodzi o pojemność dysku to ja po prostu nie chcę wydać dużo (w wieku niecałych 16 lat nie ma się kasy na wszystko. Przynajmniej ja nie mam...). Jedziemy dalej. Na każdym dysku chcę mieć inny system. Co do wymiany miejsc w kieszeniach. Mogę i tak, ale jak mam Sobie wyobrazić rozkręcanie kompa przy każdej chęci włączenia linuxa... hmm... wolę nie. Ale rozumiem, że przy instalacji ubuntu będę musiał mieć dysk na którym chcę ów system postawić w pierwszej kieszeni? Czy będzie opcja wyboru dysku? Co do wspólnych plików. Pliki windowsa i linuxa nie muszą być widoczne dla drugiego systemu. Nawet lepiej by było gdyby nie były. A teraz zajrzyjmy trochę w przyszłość. Już mam windę na jednym a linuxa na drugim. Dysk z windowsem jest w pierwszej kieszeni. I czy przy włączeniu będę miał możliwość wyboru systemu z grub czy jak to badziewie się nazywa? Czy muszę wchodzić do biosa zamieniać miejscami kolejność bootowania dysków, zamienić kolejnością aby na pierwszym był dysk z ubuntu i restartować?
Awatar użytkownika
tristan
Wytworny Kaczor
Wytworny Kaczor
Wersja Ubuntu: 22.10

Post autor: tristan »

BloodyMike pisze:Hmm... jak tu odpowiedzieć? Jeśli chodzi o pojemność dysku to ja po prostu nie chcę wydać dużo (w wieku niecałych 16 lat nie ma się kasy na wszystko. Przynajmniej ja nie mam...). Jedziemy dalej. Na każdym dysku chcę mieć inny system. Co do wymiany miejsc w kieszeniach. Mogę i tak, ale jak mam Sobie wyobrazić rozkręcanie kompa przy każdej chęci włączenia linuxa... hmm... wolę nie. Ale rozumiem, że przy instalacji ubuntu będę musiał mieć dysk na którym chcę ów system postawić w pierwszej kieszeni? Czy będzie opcja wyboru dysku?
No cóż, chyba mamy rozbieżne definicje kieszeni :D Kieszeń to dla mnie takie coś, że właśnie wyciągasz dysk bez rozkręcania kompa. Stąd rozumiałem, że chodzi ci o to, że wyłączasz kompa, wkładasz swój dysk z linuksem, przychodzi brat i wyłącza i wkłada swój z Windows.

No nic, skoro chcesz mieć dwa dyski w kompie, to jak najbardziej ma sens. I tak, przy instalacji (tylko musisz wybrać odpowiednią opcję, bo jak wybierzesz opcję ,,usuń w cholerę wszystko i zainstaluj mi lajnyksa'' to się nie dziw, że windowsa usunie) będziesz mógł określić na jakim dysku i na jakiej partycji ma zainstalować system oraz gdzie umieścić loader.

Trochę dużo pisania, zwłaszcza że nie wiem jaki dokładnie system i jaką wersję chcesz instalować. Nie masz kogoś pod ręką, co by w tym był bieglejszy i zainstalował?
BloodyMike pisze: Co do wspólnych plików. Pliki windowsa i linuxa nie muszą być widoczne dla drugiego systemu. Nawet lepiej by było gdyby nie były. A teraz zajrzyjmy trochę w przyszłość. Już mam windę na jednym a linuxa na drugim. Dysk z windowsem jest w pierwszej kieszeni. I czy przy włączeniu będę miał możliwość wyboru systemu z grub czy jak to badziewie się nazywa? Czy muszę wchodzić do biosa zamieniać miejscami kolejność bootowania dysków, zamienić kolejnością aby na pierwszym był dysk z ubuntu i restartować?
A to już zależy jak sobie ustawisz. Inna sprawa, że właśnie się zastanawiam nad jednym, nigdy nie ćwiczyłem opcji ,,grub na dysku A, a linux na B). Bo tak naprawdę, to nie cały grub siedzi w mbrze (lilo siedziało) i jak np. masz dwie partycję Windows/Linux i gruba, to jak usuniesz partycję z linuksem, to grub nie pójdzie (uproszczenie, ale ok). I teraz się zastanawiam, co będzie jak zasadzisz gruba na dysk A, a reszta będzie na B, zwłaszcza w kontekście późniejszego wyjęcia tego dysku. Nie mam teraz jak poćwiczyć.

Musisz ocenić na ile cenny jest ten windows, oczywiście zrobić kopię wszystkiego, co ważne (i tak ją warto zrobić) i próbować.
Awatar użytkownika
BloodyMike
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec

wiesz... ja to windowsa mógłbym wywalić, ale nie jestem jedynym użytkownikiem komputera :/ no cóż. Co do definicji kieszeni. wydawało mi się że aby zamienić miejscami dyski muszę właśnie wszystko rozkręcać. Myślisz tu rozwiązaniu jak z nośnikiem cd? Bo dysk jest pod nim. Dysk B będzie pod dyskiem A. Myślisz o wyjęcia dysku prosto z obudowy bez jej zdejmowania? A zy mając dwa dyski muszę instalować gruba? On mi jest potrzebny nawet gdy Nie Mam więcej niż jednej dystrybucji linuxa? I czy stawiając ubuntu sam mi sięzainstaluje?
Awatar użytkownika
linuxozaurus
Gibki Gibbon
Gibki Gibbon
Wersja Ubuntu: 20.04

Post autor: linuxozaurus »

No cóż, chyba mamy rozbieżne definicje kieszeni Kieszeń to dla mnie takie coś, że właśnie wyciągasz dysk bez rozkręcania kompa. Stąd rozumiałem, że chodzi ci o to, że wyłączasz kompa, wkładasz swój dysk z linuksem, przychodzi brat i wyłącza i wkłada swój z Windows.
Ja kiedyś korzystał am z tego rozwiązania.

Moim zdaniem nie ma sensu po instalacji dwóch dysków wyciągać jednego z nich tylko po to aby raz uruchomić Windows a innym razem Linuxa.

Zanim zainstalujesz Linuxa musisz odpowiedzieć na pytanie który jest tym pierwszym dyskiem Windows czy Linux ?

Jeśli na pierwszym masz Win a na drugim Linuxa i instalujesz gruba w MBR dysku z Windowsem zakładam ,że nie wydzieliłeś partycji boot istniejącej na dysku z win to Windows nie uruchomi się bez dysku z Linuxem ,a dysk z Linuxem nie uruchomi się bez dysku z win przy założeniu ,ze zapomniałeś zainstalować gruba w MBR dysku z linuxem.

Jeśli pierwszy jest ten z Linuxem to masz łatwiejsza sytuację.
witam
Linuxozaurus
Santo Subito Ioannes Paulus II "wolne oprogramowanie dla wolnych ludzi"
Lenowo IdeaPad L340 17API z Windows 11 Windows Dual Boot Linux Mint Cinamon in secure boot end user mode.

🇺🇦Sława Ukrajini!🇺🇦
Awatar użytkownika
BloodyMike
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec

Czyli dobrze rozumiem że mam zainstalować gruba w MBR dysku z windowsem ale również z Linuxem? I czy mógłby mi ktoś wytłumaczyć jak go zainstalować i co to jest MBR?
Awatar użytkownika
Tomfoc
Gibki Gibbon
Gibki Gibbon
Wersja Ubuntu: 22.04

Post autor: Tomfoc »

ODPOWIEDZ

Wróć do „Instalacja, aktualizacja i konfiguracja Ubuntu”