Resetowanie hasła użytkownika, czy jest możliwe?
- dj_mi5iek
- Sędziwy Jeż
- Wersja Ubuntu: 14.10
- Środowisko graficzne: Xfce
- Architektura: x86
- Kontakt:
Resetowanie hasła użytkownika, czy jest możliwe?
Od kilku dni nurtuje mnie to pytanie, ponieważ znajomy przyszedł do mnie z laptopem z Win7 załamany, bo zapomniał hasła i nie może się zalogować do kompa.
Po kilku sekundach znalazłem poradnik i z pomocą Ubuntu z live cd zmieniłem mu hasło admininstratora, całość zajęła mi może 5 minut.
Trochę mnie to zmartwiło, że z taką łatwością można "włamać się" do komputera chronionego hasłem (z Win7). Natychmiastowo rodzi się pytanie czy na Ubuntu i pochodnych dystrybucjach też istnieje taka możliwość. Mam nadzieję że nie ale może Wy coś wiecie na ten temat?
Po kilku sekundach znalazłem poradnik i z pomocą Ubuntu z live cd zmieniłem mu hasło admininstratora, całość zajęła mi może 5 minut.
Trochę mnie to zmartwiło, że z taką łatwością można "włamać się" do komputera chronionego hasłem (z Win7). Natychmiastowo rodzi się pytanie czy na Ubuntu i pochodnych dystrybucjach też istnieje taka możliwość. Mam nadzieję że nie ale może Wy coś wiecie na ten temat?
Maxdata ECO 4510 IW, Intel Pentium Dual-Core Mobile T2080 1.73GHz, 2GB RAM, Grafika Intel Mobile 945GM
Lenovo B590, Intel Celeron 1000M 1.8 GHz, 4GB RAM, Grafika Intel HD Graphics
- igotit4free
- Przyjaciel
- Architektura: x86_64
Re: Resetowanie hasła użytkownika, czy jest możliwe?
Jeśli nie szyfrujesz dysków/partycji/danych to wystarczy uruchomić twój komputer z Live CD/USB i ma się pełny dostęp do wszystkiego co tam trzymasz. To metoda nie wymagająca żadnych umiejętności ani wiedzy specjalistycznej.
W pięć minut można także zmienić hasło roota programowo, nic nie stoi temu na przeszkodzie.
W pięć minut można także zmienić hasło roota programowo, nic nie stoi temu na przeszkodzie.
Windows 10 @ GA-P67A-D3-B3, i3-2100 3.10GHz, 8GB RAM, Gigabyte HD6850 1GB RAM
Android 7.0 @ Motorola Moto G4+
Android 7.0 @ Motorola Moto G4+
- ethanak
- Wygnańcy
- Wersja Ubuntu: 12.04
- Środowisko graficzne: GNOME
- Kontakt:
jeśli masz fizyczny dostęp do maszyny (czy nawet dysku) to zrobisz co chcesz. zawsze możesz szyfrować dysk... ale wtedy jak zapomnisz hasło to masz delikatnie mówiąc nierozwiązywalny problem.
Кто жопой родился, чижиком не помрёт
- Dwimenor
- Przebojowy Jelonek
- Wersja Ubuntu: 13.10
Stare przysłowie ludowe pisze:Jeżeli mam fizyczny dostęp do twojego komputera, to nie jest to już twój komputer.
Poniższe zdanie jest fałszywe.
Powyższe zdanie jest prawdziwe.
Powyższe zdanie jest prawdziwe.
-
- Przyjaciel
- Wersja Ubuntu: inny OS
- Środowisko graficzne: Inne
Nawet Live CD/USB nie jest potrzebne. Wystarczy dostęp do trybu ratunkowego lub odpowiednio edytować wpis startowy w GRUB-ie.igotit4free pisze:Jeśli nie szyfrujesz dysków/partycji/danych to wystarczy uruchomić twój komputer z Live CD/USB i ma się pełny dostęp do wszystkiego co tam trzymasz.
Cytat umieszczony przez Dwimenora wszystko wyjaśnia:dj_mi5iek pisze:Trochę mnie to zmartwiło, że z taką łatwością można "włamać się" do komputera
Dwimenor pisze:Stare przysłowie ludowe pisze:Jeżeli mam fizyczny dostęp do twojego komputera, to nie jest to już twój komputer.
O pomoc pytaj a forum, a nie przez PW.
- dj_mi5iek
- Sędziwy Jeż
- Wersja Ubuntu: 14.10
- Środowisko graficzne: Xfce
- Kontakt:
Czyli dobrze i nie dobrze, zależy z jakiej perspektywy się patrzy.
Zawsze można zrobić jak mój sąsiad: szyfrowanie dysku + konto admina + konto użytkownika oraz obydwa hasła zapisane na naklejce obok klawiatury.
Dzięki za informacje teraz będę wiedział, że jak mnie skleroza dopadnie to moje pliki i ustawienia nie pójdą się paść.
Zawsze można zrobić jak mój sąsiad: szyfrowanie dysku + konto admina + konto użytkownika oraz obydwa hasła zapisane na naklejce obok klawiatury.

Dzięki za informacje teraz będę wiedział, że jak mnie skleroza dopadnie to moje pliki i ustawienia nie pójdą się paść.

Maxdata ECO 4510 IW, Intel Pentium Dual-Core Mobile T2080 1.73GHz, 2GB RAM, Grafika Intel Mobile 945GM
-
- Przyjaciel
- Wersja Ubuntu: inny OS
- Środowisko graficzne: Inne
Każdy ma swoją opinię, na temat tego czy warto szyfrować, czy też nie. Świerszczyki przed mamusią można ukryć nawet bez szyfrowania dysku. Zatem w tym celu, szyfrowanie raczej jest zbędne.dj_mi5iek pisze: Zawsze można zrobić jak mój sąsiad: szyfrowanie dysku + konto admina + konto użytkownika oraz obydwa hasła zapisane na naklejce obok klawiatury.![]()
Co innego, jeżeli na dysku przechowujesz badania nad lekarstwem na raka lub nawet masz gotową formułę. Wówczas te dane mają jakąś wartość.
Osobiście, szyfrowania nie stosuję, bo na dysku nie mam nic na tyle wartościowego, aby ktoś się mógł na tym wzbogacić...
O pomoc pytaj a forum, a nie przez PW.