Karta DVB-T Terratec Cinergy DT XS Diversity nie łapie lock'a na sterowniku z linuxtv.org, działa poprawnie na sterowniku z kernela Ubuntu 12.04 LTS

Karty graficzne, dźwiękowe, tv, monitory etc.
kamiKAC
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Wersja Ubuntu: 10.10
Środowisko graficzne: Xfce
Architektura: x86

Karta DVB-T Terratec Cinergy DT XS Diversity nie łapie lock'a na sterowniku z linuxtv.org, działa poprawnie na sterowniku z kernela Ubuntu 12.04 LTS

Post autor: kamiKAC »

Witam

Karta działa poprawnie z MythTV ze sterownikiem do kernela 3.2.0-58-generic-pae (x86),który jest w Ubuntu 12.04 LTS.

Dokupiłem kartę DVBSky S952 i zaczęły się schody. Udało mi się skompilować i zainstalować sterowniki do tej karty (sterownik ze strony producenta na bazie media_build z linuxtv.org). Karta DVBSky działa bez zarzutu, jednak Terratec działa jedynie od przypadku do przypadku. Tzn MythTV 0.25 ją widzi, jednak nie daje się nastawić kanału więcej niż raz (brak locka). Czasem po wyjściu z oglądania TV i włączeniu od nowa udaje się złapać locka, ale dalsze przełączanie programów nie jest możliwe. Karta poprawnie skanuje i wyszukuje kanały, jednak oglądanie TV jest praktycznie niemożliwe. Próbowałem różnych wersji sterowników pod DVBSky ze strony producenta, ale za każdym razem jest to samo.
W dmesg brak jakichkolwiek błędów, karta rozpoznawana jest poprawnie bez względu na to skąd pochodzą moduły sterownika.

W ramach eksperymentu ściągnąłęm najnowsze sterowniki z linuxtv.org (git) i skompilowałem. Na nich karta Terratec zachowuje się identycznie jak na tych z DVBSky (tylko brak obsługi DVBSky).
Próbowałem też wrócić do oryginalnych modułów z kernela i karta działa na nich poprawnie, tylko DVBSky nie trybi (brak obsługi DVBSky).

Wygląda na to, że chłopcy z linuxtv.org coś popsuli :(

Ktoś się z tym zetknął? Albo może jakieś pomysły jak pożenić sterowniki z dwóch różnych repozytoriów?

Pozdrawiam
--
kamiKAC
Ostatnio zmieniony 16 sty 2014, 08:32 przez kamiKAC, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
igotit4free
Przyjaciel
Przyjaciel
Architektura: x86_64

Re: Problem z kartą DVB-T Terratec Cinergy DT XS Diversity (sterownik z linuxtv.org))

Post autor: igotit4free »

Zmień tytuł tematu tak, aby w sposób możliwie precyzyjny przedstawiał sedno sprawy, w której piszesz. Miej na uwadze również zgodność z REGULAMINEM
Tytuł tematu zmienisz edytując pierwszy post
W razie wątpliwości/zastrzeżeń odnośnie powyższej informacji skontaktuj się z moderatorem, który ją wstawił.

Opis problemu jest niewystarczający bądź sens istnienia tematu jest znikomy
W razie wątpliwości/zastrzeżeń odnośnie powyższej informacji skontaktuj się z moderatorem, który ją wstawił.
Windows 10 @ GA-P67A-D3-B3, i3-2100 3.10GHz, 8GB RAM, Gigabyte HD6850 1GB RAM
Android 7.0 @ Motorola Moto G4+
Awatar użytkownika
dario_j
Sędziwy Jeż
Sędziwy Jeż
Wersja Ubuntu: 12.04
Środowisko graficzne: KDE Plasma
Architektura: x86_64

Re: Karta DVB-T Terratec Cinergy DT XS Diversity nie łapie lock'a na sterowniku z linuxtv.org, działa poprawnie na sterowniku z kernela Ubuntu 12.04 L

Post autor: dario_j »

kamiKAC pisze:Wygląda na to, że chłopcy z linuxtv.org coś popsuli :(
I to nawet ostro. To co kompilowałeś to v4l, cały zbiór oprogramowania dla wielu różnych tunerów. Mi to ustrojstwo zainstalowało się tak że tylko jeden kernel mógł z tego korzystać. Spróbuj się przełączyć na starszy kernel ( zrób restart, z meny wyboru systemy wybierz "Poprzednie wersje" i wybierz pierwsze z brzegu) i zobacz jak się sprzęt zachowuje. Stawiam dychę że DVB-T będzie działać dobrze, a DVBSky nie. Jeśli w zachowaniu DVB-T nie będzie zmian to znaczy że wina leży po stronie firmware, instalacja v4l również i tu wciska swoje pliki.
kamiKAC
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Wersja Ubuntu: 10.10
Środowisko graficzne: Xfce
Architektura: x86

Re: Karta DVB-T Terratec Cinergy DT XS Diversity nie łapie lock'a na sterowniku z linuxtv.org, działa poprawnie na sterowniku z kernela Ubuntu 12.04 L

Post autor: kamiKAC »

dario_j pisze:Spróbuj się przełączyć na starszy kernel ( zrób restart, z meny wyboru systemy wybierz "Poprzednie wersje" i wybierz pierwsze z brzegu) i zobacz jak się sprzęt zachowuje. Stawiam dychę że DVB-T będzie działać dobrze, a DVBSky nie. Jeśli w zachowaniu DVB-T nie będzie zmian to znaczy że wina leży po stronie firmware, instalacja v4l również i tu wciska swoje pliki.
Przed zainstalowaniem DVBSky wszystko działało na oryginalnym kernelu z 11.04 LTS (2.6.38-15). Ponieważ sterownik od DVBSky nie chciał się na nim skompilować zrobiłem upgrade do 12.04 LTS. I tu też DVB-T działało na sterowniku z jądra. Dopiero instalacja gałęzi v4l ze strony DVBSky powoduje kłopoty z DVB-T (za to DVB-S śmiga).

Widzę, że nie pozostaje nic innego niż bug report do v4l.

Pozdrawiam
ODPOWIEDZ

Wróć do „Multimedia - karty graficzne, dźwiękowe, telewizyjne, drukarki, skanery”