Cały dzisiejszy dzień zmagam się z instalacją Linuxa, ale już kończą mi się pomysły, co mógłbym zmienić.
Mam laptopa Lenovo s210 Touch. Próbuję na niego wgrać, obok Windowsa 8.1, Linuxa 14.04. Próbowałem już z Triumfalną Truskawką i 14.04.02 LTS i, niezmiennie od obrazu płyty, wywala mi pod koniec instalacji błąd.
Przepłynąłem dosłownie morze postów na różnych forach i nic nie pomaga. Secure boot wyłączony, Fast boot też. Legacy Support ustawiony. Włączenie opcji, aby pobierało aktualizacje przy instalacji nie robi różnicy. Naprawianie MBR przez EasyBCD czy TestDisk nic nie zmienia. boot-repair i os-uninstaller wieszają mi się na skanowaniu partycji.Uruchomienie 'grub install /dev/sda' nie powiodło się.
Błąd krytyczny.
Obraz płyty odpalam z LiveUSB nagranym różnymi programami (sprawdzam trzy na zmianę - Universal USB installer, LiveUSB, LinuxLiveUSB Creator).
Podziału partycji dokonuje sam ze względu na to, że muszę mieć pewność że partycje windowsowskie zostaną na miejscu. Nie ma też opcji, żebym się go pozbył - połowa potrzebnych mi programów obługiwanych jest tylko przez Windę.
Na linuxa wydzielam +/- 50 GB, z czego 6 daje na /root'a, 4 na swapa i resztę na /home.
Jestem raczej zdesperowany, jako ze potrzebuję linuxa na uczelnię, także byłbym wdzięczny za jakąkolwiek pomoc.

Pozdrawiam.
EDIT: Udało mi się uruchomić boot-repair, który oczywiście wywalił następny błąd.
Treść loga, który pojawił się po zamknięciu boot-repair: http://pastebin.com/0X3srkWZAn error occurred during the repair.
A new file (~/Boot-Info_2015-02-28__19h44.txt) will open in your text viewer.
In case you still experience boot problem, indicate its content to:
boot.repair@gmail.com
Locked-ESP detected. You may want to retry after creating a /boot/efi partition (FAT32, 100MB~250MB, start of the disk, boot flag). This can be performed via tools such as gParted. Then select this partition via the [Separate /boot/efi partition:] option of [Boot Repair]