Błędy podczas uruchamiania Ubuntu 8.04 na dysku SATA

Tylko tematy nie mieszczące się powyżej.
luk47
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Wersja Ubuntu: 8.04
Środowisko graficzne: GNOME

Błędy podczas uruchamiania Ubuntu 8.04 na dysku SATA

Post autor: luk47 »

Witam.

2 dni postanowiłem do mojego leciwego już komputera dokupić dysk twardy. 2 lata przemęczyłem się na dysku 4600obr 256kB cache, który do tego działał pod Ubuntu w trybie UDMA2 (z tego co wyszukałem dosyć znany problem). Więc zażyczyłem sobie dysk na SATA.
Konkretnie Seagate Barracuda 7200.10 250GB 16MB (ST3250620AS). BIOS wykrył od razu, do Windowsa Xp były potrzebne sterowniki. W porównaniu do starego dysku działa po prostu przepięknie. Tylko, że ja Windowsa uruchamiałem ostatni raz z 8 miesięcy temu, stał mi się całkowicie zbędny, a teraz jestem zmuszony na nim siedzieć.

Do rzeczy. Gdy w komputerze podpięty jest sam CD-ROM, Ubuntu z płyty uruchamia się normalnie. Gdy podpięty jest także dysk na SATA Ubuntu po prostu nie startuje. 8.04 sypie błędami, 7.10 tylko czarny ekran. Ta pierwsza płyta 100% sprawna.

Kod: Zaznacz cały

[166.780459] ata1.00 status" [DRDY ERR]
[166.780459] ata1.00 error: [DNC]
[166.780459] ata1.00 exception Emask 0x0 SAct 0x0 SErr 0x0 action 0x0
[166.780459] ata1.00 BMDMA stat 0x5
[166.780459] ata1.00  cmd c8/00:08:10:00:00/ 00:00:00:00:00 / e0 tag 0 dma 4096 in
Niektóre cyfry się zmieniają, mogłem też coś źle spisać, ale cały czas te 5 linijek się przewija.

Bardzo proszę o pomoc, bo dysk kupiłem specjalnie dla Ubuntu, a nie mogę go uruchomić :cry:

Byłbym zapomniał, moja płyta to AsRock K7Upgrade-600
sinat-ra
Serdeczny Borsuk
Serdeczny Borsuk
Wersja Ubuntu: 10.04
Architektura: x86
Kontakt:

Odp: Błędy podczas uruchamiania Ubuntu 8.04 na dysku SATA

Post autor: sinat-ra »

Przypatrując się twojemu błędowi dochodzę do wniosku że system próbuje zinterpretować twój dysk tak jakby był podpięty na UATA.

spróbuj dodać na starcie

Kod: Zaznacz cały

noapi noacpi
.
Może akurat...
Poza tym nie sądzę aby wszyscy na tym forum mieli dyski tylko na UATA i nie widzę postów raportujących błędy z sata, więc sądzę iż jest to wina konkretnie twojej konfiguracji sprzętowej.
luk47
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec

Dzięki za odpowiedź.

Ale niestety, nadal sypie owymi błędami...
Winowajcą jest zapewne kontroler SATA, którego system nie obsługuje. Gdzieś widziałem podobny problem i ktoś odpowiedział, żeby dodać obsługę kontrolera do jądra, jednak ja nie mam pojęcia ani jak to zrobić, ani skąd wziąć sterowniki (?). O ile w ogóle się da. No nic, poczekam do wersji RC Ubuntu 8.10, jeśli nie będzie działać, to pewnie będzie trzeba kupić jakiś kontroler SATA na PCI.
rysban
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Wersja Ubuntu: 7.10

Post autor: rysban »

luk47 pisze:Dzięki za odpowiedź.

Ale niestety, nadal sypie owymi błędami...
Winowajcą jest zapewne kontroler SATA, którego system nie obsługuje. Gdzieś widziałem podobny problem i ktoś odpowiedział, żeby dodać obsługę kontrolera do jądra, jednak ja nie mam pojęcia ani jak to zrobić, ani skąd wziąć sterowniki (?). O ile w ogóle się da. No nic, poczekam do wersji RC Ubuntu 8.10, jeśli nie będzie działać, to pewnie będzie trzeba kupić jakiś kontroler SATA na PCI.
System obsługuje dyski Sata . Sprawdź dokładnie płytkę czy przypadkiem nie na na niej rys lub czegoś przyklejonego . Może również napęd optyczny sfiksował . ja właśnie pracuję na dysku sata 2 i procesorze dwurdzeniowym . niema problemów z tymi dyskami jak pamiętam od Ububtu 7.04 . Instalowałem na różnych kontrolerach sata i nie było problemu (kontrolery VIA , Nforce , Intel , Ali , SIS nie sprawiają problemów nawet z procesorami 64 bity .
Pozdrawiam Ryszard
bgerlich
Serdeczny Borsuk
Serdeczny Borsuk
Wersja Ubuntu: 11.04

Post autor: bgerlich »

Uruchom system z parametrami noapic i/lub nosmp - jeden lub oba na raz powinny pomóc.
luk47
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec

Ja już nie wiem...

Ubuntu 8.04 z tymi parametrami nadal się nie uruchamia, nawet płyty się nie da sprawdzić, bo po chwili sypie owymi błędami. Jednak, gdy tylko odłączę dysk zostawiając sam napęd, w cudowny sposób system Live CD odpala się bez problemu. Dlatego wnioskuję, że płyta jest sprawna (zresztą fizycznie wygląda praktycznie jak nienaruszona). Wersja 7.10 - czarny ekran. Dziś wypróbowałem nawet leciwą już wersję 6.06 - chwile się uruchamia, później sypie błędami (dosyć podobnymi). Jednak jest pewna ciekawostka. Wersja 8.04 RC (chyba RC) się uruchamia (!). Co prawda sypnie tym błędem, ale tylko raz. Odpala się bez dodatkowych parametrów. Dzisiaj do 2 próbowałem ją zainstalować, jednak postęp zatrzymał się na 94% na instalacji GRUBa. Dysk w programie GParted był normalnie wykryty. Jednak miałem też podpięty dysk na IDE i to na nim instalator umieszczał GRUBa (hda0). Dzisiaj spróbuje na samym SATA.
Awatar użytkownika
Ruri
Przyjaciel
Przyjaciel
Wersja Ubuntu: inny OS
Architektura: x86_64

Post autor: Ruri »

spróbuj dodac parametr all_generic_ide
luk47
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec

8.04 stabilna dalej leży, natomiast wersja RC z tym parametrem dopiero zaczyna sypać tymi błędami (!)... Próbowałem więc bez niczego ją zainstalować (tylko dysk SATA podpięty), niestety 94% Uruchamianie "grub install hd0" i leży...
warnec
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Wersja Ubuntu: 9.04
Środowisko graficzne: KDE Plasma

Post autor: warnec »

Hej, nie ty jeden masz takie problemy. Zajrzyj tu:

http://ubuntuforums.org/showthread.php? ... ost5882509

i tu:

http://ubuntuforums.org/showthread.php? ... ost5882134

Pewnie na swojej płycie głównej masz kontroler SATA Jmicron, to chyba on sprawia problemy. Tamte błędy w podanych przeze mnie tematach są trochę inne, ale wydaje mi się, że dotyczą tego samego problemu - ja najpierw miałem błędy takie jak ty (gdy miałem nagrywarkę DVD pod IDE) potem inne, taki jaki napisałem w temacie na ubuntuforums (gdy zmieniłem nagrywarkę na podłączaną przez SATA)

Ten drugi temat jest oczywiście napisany przeze mnie, i być może jest w nim zawarte rozwiązanie. Muszę się tylko dowiedzieć, jak spatchować i skompilować kernel Linuxa ;)
jaroslav91
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec

Post autor: jaroslav91 »

luk47 pisze:Ja już nie wiem...

Co prawda sypnie tym błędem, ale tylko raz. Odpala się bez dodatkowych parametrów. Dzisiaj do 2 próbowałem ją zainstalować, jednak postęp zatrzymał się na 94% na instalacji GRUBa. Dysk w programie GParted był normalnie wykryty. Jednak miałem też podpięty dysk na IDE i to na nim instalator umieszczał GRUBa (hda0). Dzisiaj spróbuje na samym SATA.
Podczas instalacji gdy juz ustalisz wszystkie partycje itp. na końcu wyświetla się takie okienko bodajże krok 5 z 6 instalacji i tam na dole jest opcja zaawansowane tam ustawiasz na której partycji ma się zainstalować grub standardowo jest ustawione na hd0 wiec wybierasz z listy ten na którym stawiasz system i powinno ruszyć :)

Pozdrowionka ..
ODPOWIEDZ

Wróć do „Inne”