Unreal I Linux - błąd sum instalatora.

Gry, które działają natywnie na Linuksie.
Awatar użytkownika
Jusko
Przebojowy Jelonek
Przebojowy Jelonek
Wersja Ubuntu: inny OS
Środowisko graficzne: GNOME
Architektura: x86_64
Kontakt:

Unreal I Linux - błąd sum instalatora.

Post autor: Jusko »

Witam

Zapewne niektórzy poprawnie kojarzą tę grę. Dla informacji - nie jest to żaden Unreal Tournament. Chodzi o grę Unreal - wydaną w roku 1998 przez Epic Games. Zainteresowałem się wersją pod Linuksa - a raczej jej instalatorem, dzięki któremu otrzymujemy natywną wersję. Instalator pobrałem z tej strony :

Kod: Zaznacz cały

http://icculus.org/~chunky/ut/unreal/
Problem w tym, iż przy próbie jego uruchomienia, konsola wyrzuca taki oto błąd:

Verifying archive integrity...tail: nie można otworzyć `+266' do czytania: No such file or directory
Error in checksums: 264811046 is different from 1335289972
Widać oczywiście powód błędu, lecz czy istnieje jakaś możliwość by to naprawić ? Przecież to oficjalna strona instalatora. Czy autor mógł zamieścić wadliwie działającą aplikację ? Pisałem w tej sprawie maila, jednak nie liczę na odzew - ostatnia modyfikacja strony była w roku 2003, i właściciel pewnie zdążył już o projekcie zapomnieć. Podobne błędy zdarzają się ze starszymi rocznikowo demami dla naszego systemu - np. Quake 3, SiN, Soldier of Fortune - wszystkie one posiadają ten sam błąd - zmieniają się jedynie checksumy. Problem ostatecznie traktuję jako ciekawostkę, ze względu na perfekcyjne działanie pod Wine. Nie zmienia to jednak faktu, iż mamy możliwość natywnej wersji - z tym, że instalator nie działa.
Awatar użytkownika
Jusko
Przebojowy Jelonek
Przebojowy Jelonek
Kontakt:

Odp: Unreal I Linux - błąd sum instalatora.

Uaktualnienie

Jako, że temat został zapomniany i zniknął w forumowych czeluściach, piszę w nim nowego posta, by pojawił się na widoku. Dzięki uprzejmej pomocy kolegi skoruppa, udało się uruchomić instalator. Bez problemu zainstalować można grę. Gra do działania wymaga jednak zainstalowaną i funkcjonującą natywną wersję Unreal Tournament. Jeśli ktoś ma grę pod Windows, to nie ma problemu - wystarczy natywny instalator (http://www.liflg.org/?catid=6&gameid=51). Domyślam się, że autor poszedł na skróty i instalator kopiuje tylko najważniejsze pliki gry Unreal (tekstury,dźwięki,mapy itd.), a resztę plików potrzebnych do działania pobiera z katalogu, gdzie zainstalowany jest Tournament - stąd przymus posiadania jednocześnie UT. Unreal Tournament działa, natomiast kiedy próbuję uruchomić Unreal (a błąd jest dziwnie o UT), wyskakuje :

./UnrealTournament: error while loading shared libraries: libstdc++-libc6.2-2.so.3: cannot open shared object file: No such file or directory
Mam paczkę tar.gz ze starymi bibliotekami, których Loki używał. Ściągnąłem dawno temu ze strony, która już nie istnieje (jakieś wiki gentoo o uruchamianiu starych tytułów Lokiego i Hyperiona). W paczce jest ten plik - nie wiem natomiast, co mam z nim zrobić. Wkleiłem go do /usr/lib , ale nadal jest błąd. Ach ten urok starych tytułów - więcej pracy nad uruchomieniem gry, niż samego grania :-) Idę o zakład, że nawet jeśli uruchomi się grę, to i tak nie będzie to koniec problemów z nią :-P
Registered Linux User - Number 482487

http://juskoit.cba.pl
Awatar użytkownika
skoruppa
Zakręcona Traszka
Zakręcona Traszka
Wersja Ubuntu: 11.04
Kontakt:

Post autor: skoruppa »

Pokaż mi te oba pliki. Chodzi mi o ich zawartość.
Awatar użytkownika
Jusko
Przebojowy Jelonek
Przebojowy Jelonek
Kontakt:

Może zamieszczę link do całej paczki z tymi plikami. Może komuś przydadzą się na przyszłość : http://www.filefactory.com/file/af6g71d ... ile_tar_gz. Masz teraz wgląd do wszystkich plików :-)

wh1sky
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Wersja Ubuntu: 12.04
Środowisko graficzne: Unity

Post autor: wh1sky »

Witam, ja mam podobny, problem, jaki Jusko przedstawiał w pierwszym poście, jednak nie w przypadku Unreala a Unreala Tournamenta (tego pierwszego). Mianowicie, kiedy chcę odpalić instalator .run, to pojwai się komunikat:
Verifying archive integrity...tail: nie można otworzyć `+6' do czytania: No such file or directory
Error in check sums 1237260170 2341625838
Awatar użytkownika
Jusko
Przebojowy Jelonek
Przebojowy Jelonek
Kontakt:

Poleciłbym zainstalować poprzez ten instalator: http://www.liflg.org/?catid=6&gameid=51. Są sposoby na ominięcie tego problemu, ale raczej w tak stare instalatory jak ten, nie warto się już bawić.

p.s : Jeśli chodzi o Unreal 1, sprawa jest już inna - stworzyłem nowy natywny instalator, w dodatku na najnowszym, nieoficjalnym patchu 227. Tak dla informacji, gdyby ktoś chciał instalować go na starym instalatorze.

mat
Wytworny Kaczor
Wytworny Kaczor
Środowisko graficzne: Blackbox

Post autor: mat »

Jusko pisze:p.s : Jeśli chodzi o Unreal 1, sprawa jest już inna - stworzyłem nowy natywny instalator, w dodatku na najnowszym, nieoficjalnym patchu 227. Tak dla informacji, gdyby ktoś chciał instalować go na starym instalatorze.
Super sprawa z tym Unreal 1 dla Linuksa. Kiedyś ta gra była oferowana przez Tux Games. Jednak z czasem przestała być dostępna i jakoś wszyscy o niej zapomnieli. Była to chyba jedna z nielicznych nieoficjalnych wersji gier dla Linuksa dostępnych w sprzedaży. Miło słyszeć że zaktualizowałeś instalator do gry. Jeszcze tego nie testowałem. Jednak zrobię to w najbliższym czasie.
BUY LINUX GAMES
Support Game Companies who Support Linux Gaming.
Awatar użytkownika
skoruppa
Zakręcona Traszka
Zakręcona Traszka
Wersja Ubuntu: 11.04
Kontakt:

Post autor: skoruppa »

To ja może tu jeszcze coś napiszę bo cała moja pomoc dla Jusko była przez prywatne wiadomości ;)

Aby wymusić używanie starego posiksa, co pozwoli na uruchomienie instalatora, trzeba w terminalu wkleić

export _POSIX2_VERSION=199209
Dzięki temu instalator zadziała bez problemu
Po instalacji trzeba to wyłączyć oczywiście :)

unset _POSIX2_VERSION
To wystarcza zazwyczaj :)
wkor
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Wersja Ubuntu: 9.10

Post autor: wkor »

mam wersję GOTY UT i próbując zrozumieć wszystkie maile jakie były na temat instalatorów i w ogóle uruchomienia tej gry pod linuxem nadal mi nie chce się uruchomić... przez Wine uruchamia się tylko "pierwszy" ekran z UT po czym gra nie idzie dalej, gdy próbuję poprzez instalator to wyskakuje:

.setup3250: error while loading shared libraries: libgtk-1.2.so.0: cannot open shared object file: No such file or directory

gdy chce doinstalować tą bibliotekę wyskakuje

Pakiet libgtk1.2 nie ma dostępnej wersji, ale odnosi się do niego inny pakiet.
Zazwyczaj oznacza to, że pakietu brakuje, został zastąpiony przez inny
pakiet lub nie jest dostępny przy pomocy obecnie ustawionych źródeł.
E: Pakiet libgtk1.2 nie ma kandydata do instalacji

rozumiem że ten pakiet został zaktualizowany z tego co wyszukałem to już do przeszło 2.0 i co mogę teraz zrobić jeśli instalator nadal mi pokazuje taki błąd?

długo szukałem w internecie, tutaj na forum i chyba się poddaje...
Awatar użytkownika
Jusko
Przebojowy Jelonek
Przebojowy Jelonek
Kontakt:

http://www.liflg.org/?catid=6&gameid=51

Z tego co rozumiem, brakuje libgtk 1.2 - nie uzywam Ubuntu, ale chyba w repo nie ma juz 1.2. Zainstaluj 2.0 i zrób symlink (dowiązanie symboliczne) do 1.2.

EDIT:
Aha - instalto zainstaluje gre w wersji 436. Wpakuj patcha 451: http://www.utpg.org/.

Gierka działa. Przed przeprowadzką rozpykałem całą grę na mojej Fedorce. Gdybyś miał problem z przyśpieszonym działaniem, u mnie działa to: http://juskoit.cba.pl/?p=169.

Awatar użytkownika
Gzeho
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Architektura: x86

Post autor: Gzeho »

skoruppa pisze:To ja może tu jeszcze coś napiszę bo cała moja pomoc dla Jusko była przez prywatne wiadomości ;)

Aby wymusić używanie starego posiksa, co pozwoli na uruchomienie instalatora, trzeba w terminalu wkleić

export _POSIX2_VERSION=199209
Dzięki temu instalator zadziała bez problemu
Po instalacji trzeba to wyłączyć oczywiście :)

unset _POSIX2_VERSION
To wystarcza zazwyczaj :)
Hej

Ja mam podobny problem, a dokładniej z PoinReleas 1.31 do Quake3Arena...

Sposób opisany przez kolegę jak najbardziej działał u mnie na serwerze (debian Lenny 5 z jajkiem bodajże 2.6.26.2) jednak na świeżo zainstalowanym "Karmelkowym Koliberku" niestety nie chce mi to zadziałać...

W konsoli wklepuję tego exporta, niby błędu nie wywala ale po odpaleniu pliku *.run zawsze jest to samo, czyli problem z Tailem i sumami...

Może robię coś źle??

Jeśli ma ktoś jakieś uwagi to będę wdzięczny.

Pozdrawiam
mat
Wytworny Kaczor
Wytworny Kaczor
Środowisko graficzne: Blackbox

Post autor: mat »

Gzeho pisze:Hej

Ja mam podobny problem, a dokładniej z PoinReleas 1.31 do Quake3Arena...

Sposób opisany przez kolegę jak najbardziej działał u mnie na serwerze (debian Lenny 5 z jajkiem bodajże 2.6.26.2) jednak na świeżo zainstalowanym "Karmelkowym Koliberku" niestety nie chce mi to zadziałać...

W konsoli wklepuję tego exporta, niby błędu nie wywala ale po odpaleniu pliku *.run zawsze jest to samo, czyli problem z Tailem i sumami...

Może robię coś źle??

Jeśli ma ktoś jakieś uwagi to będę wdzięczny.

Pozdrawiam
Spróbuj tego:

http://ioquake3.org/files/1.36/installe ... 1.i386.run
BUY LINUX GAMES
Support Game Companies who Support Linux Gaming.
Awatar użytkownika
Gzeho
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Architektura: x86

Post autor: Gzeho »

Jest to kompatybilne z 1.31 ?

EDIT:
Sprawa rozwiązana, kolega zasugerował zmianę wersji x86_64 na zwykła wersję 32bit x86 i problem z instalacją zniknął...

Oczywiście zaczęły się inne problemy, standardowo z głosem i wydajnością, po rozwiązaniu sprawy braku głosu zawieszanie się przy podłączaniu do serwera etc. ale to już szczegół :D
ODPOWIEDZ

Wróć do „Linuksowe”