Bluetooth - gnome
Bluetooth - gnome
Witam,
Od niedawna uzywam Ubuntu w wersji 6.10, przesiadka nastapile z Debiana... Jednak jestem dosc niezadowolonym uzytkownikiem tego systemu... Uzywam go na komputerze HP nx6125 AMD64.
Moje niezadowolenie wynika z kilku kwestji... Na dziendobry ACPI bylo zwalone., komputer nie wykrywal praktycznie zadnych zmian przy wyciagnieciu wtyczki zasilania, o wskazaniach zuzycia baterii nie wspominajac. Dopiero zainstalowanie kernela 2.6.18 z debiana naprawilo problem (z 2.6.19 z ubuntu unstable bylo to samo-kicha). Pozniej wystapil problem z odczytem kart SD z wykorzystaniem wbudowanego ich czytnika (z czym w Debianie problemu nie bylo). No a teraz to: bluetooth...
Glownie chodzi o to iz zadna aplikacje mi nie moze wykryc urzadzen bluetooth co jest raczej dziwne poniewaz:
$ hcitool inq
Inquiring ...
00:17:84:XX:XX:XX clock offset: 0x3532 class: 0x522204
08:00:37:XX:XX:XX clock offset: 0x4b2b class: 0x220110
$ hcitool scan
Scanning ...
00:17:84:XX:XX:XX moj-fon
08:00:37:XX:XX:XX moj-pda
natomiast zadna z aplikacji (z kbluetooth wlacznie) mi niestety nie wykrywa tych urzadzen.
Czy ktos moze mi podpowiedziec w jaki sposob moglbym odpalic bluetooth-a na kompie (glownie chodzi mi o dzialanie z poziomu GNOME)??
Dzieki za wszelka pomoc.
EW
Od niedawna uzywam Ubuntu w wersji 6.10, przesiadka nastapile z Debiana... Jednak jestem dosc niezadowolonym uzytkownikiem tego systemu... Uzywam go na komputerze HP nx6125 AMD64.
Moje niezadowolenie wynika z kilku kwestji... Na dziendobry ACPI bylo zwalone., komputer nie wykrywal praktycznie zadnych zmian przy wyciagnieciu wtyczki zasilania, o wskazaniach zuzycia baterii nie wspominajac. Dopiero zainstalowanie kernela 2.6.18 z debiana naprawilo problem (z 2.6.19 z ubuntu unstable bylo to samo-kicha). Pozniej wystapil problem z odczytem kart SD z wykorzystaniem wbudowanego ich czytnika (z czym w Debianie problemu nie bylo). No a teraz to: bluetooth...
Glownie chodzi o to iz zadna aplikacje mi nie moze wykryc urzadzen bluetooth co jest raczej dziwne poniewaz:
$ hcitool inq
Inquiring ...
00:17:84:XX:XX:XX clock offset: 0x3532 class: 0x522204
08:00:37:XX:XX:XX clock offset: 0x4b2b class: 0x220110
$ hcitool scan
Scanning ...
00:17:84:XX:XX:XX moj-fon
08:00:37:XX:XX:XX moj-pda
natomiast zadna z aplikacji (z kbluetooth wlacznie) mi niestety nie wykrywa tych urzadzen.
Czy ktos moze mi podpowiedziec w jaki sposob moglbym odpalic bluetooth-a na kompie (glownie chodzi mi o dzialanie z poziomu GNOME)??
Dzieki za wszelka pomoc.
EW
- mario_7
- Administrator
- Wersja Ubuntu: 20.04
- Środowisko graficzne: GNOME
- Architektura: x86_64
Spod Gnome to jedyne rozwiazanie, do jakiego doszedlem, to "spingowac" kompa z komorki - wybierz plik ktory chcesz wyslac, PPM -> Wyslij do... -> Bluetooth (OBEX), bedzie szukac urzadzen bluetooth i wtedy z komorki odswierz uslugi bluetooth, ktore oferuje komputer; komorka zostanie wykryta i pojawi sie na liscie.
Jesli chodzi o inne rozwiazania, to kbluetoothd po sparowaniu urzadzen dziala swietenie - mozna przegladac zawartosc komorki jak dysk twardy i nie ma problemu z wysylaniem/sciaganiem. Ja pod Gnome wole wlasnie kbluetoothd (trzeba rowniez dosinstalowac konquerora, bo bez niego praktycznie zadnej opcji nie uruchomisz).
Jesli chodzi o inne rozwiazania, to kbluetoothd po sparowaniu urzadzen dziala swietenie - mozna przegladac zawartosc komorki jak dysk twardy i nie ma problemu z wysylaniem/sciaganiem. Ja pod Gnome wole wlasnie kbluetoothd (trzeba rowniez dosinstalowac konquerora, bo bez niego praktycznie zadnej opcji nie uruchomisz).
No wlasnie w tym problem...
Mam 2 urzadzenia PDA i Telefon... jak pokazalem tool mi znajduje te urzadzenia, natomiest pod gnome (wyslij do) jak i pod kde niestety nic nie znajduje i tu wlasnie jest problem. O ile wczesniej mialem problemy z polaczeniem z telefonem tak z PDA smigalo bezbolesnie. Aktualnie dno. Aplokacjie nie widza tych urzadzen... Wogole nic nie widza...
Jeszcze jedno dotyczace mojego niezadowolenia z ubuntu.
Jestem zalogowany, nastepnie loguje sie moja dziewczyna (druga sesja) i niestety MYSZKA u niej nie dziala!!! trzeba sie poprzelaczac pomiedzy sesjami, konsolami i... jakims cudem zaczyna dzialac.
To tak przy okazji sprawdzienia czy na innym pulpicie wyszukiwanie urzadzen dziala.
Mam 2 urzadzenia PDA i Telefon... jak pokazalem tool mi znajduje te urzadzenia, natomiest pod gnome (wyslij do) jak i pod kde niestety nic nie znajduje i tu wlasnie jest problem. O ile wczesniej mialem problemy z polaczeniem z telefonem tak z PDA smigalo bezbolesnie. Aktualnie dno. Aplokacjie nie widza tych urzadzen... Wogole nic nie widza...
Jeszcze jedno dotyczace mojego niezadowolenia z ubuntu.
Jestem zalogowany, nastepnie loguje sie moja dziewczyna (druga sesja) i niestety MYSZKA u niej nie dziala!!! trzeba sie poprzelaczac pomiedzy sesjami, konsolami i... jakims cudem zaczyna dzialac.
To tak przy okazji sprawdzienia czy na innym pulpicie wyszukiwanie urzadzen dziala.
- mario_7
- Administrator
- Wersja Ubuntu: 20.04
Na kbluetoothd nie dziala? Ja nie mam problemow...
Wejdz z telefonu i z pda na wyszukiwanie urzadzen bluetooth, znajdz komputer i kaz sparowac urzadzenia. Po takim zabiegu ja juz nie mam zadnych problemow i dzieki kbluetoothd w polaczeniu z konqueorem wymieniam pliki na telefonie metoda przeciagnij i upusc
Ten drugi problem umiesc w nowym topiku, bo zdaje mi sie, ze poruszanie 2 tak roznych problemow w jednym temacie jest zabronione...
Wejdz z telefonu i z pda na wyszukiwanie urzadzen bluetooth, znajdz komputer i kaz sparowac urzadzenia. Po takim zabiegu ja juz nie mam zadnych problemow i dzieki kbluetoothd w polaczeniu z konqueorem wymieniam pliki na telefonie metoda przeciagnij i upusc

Ten drugi problem umiesc w nowym topiku, bo zdaje mi sie, ze poruszanie 2 tak roznych problemow w jednym temacie jest zabronione...

No dzis nastepna porazka... USB dziala jakby chcialo a nie moglo... czyli transfer 150MB = ponad 1h !!
No coz... robie update do Ubuntu unstable dajac mu ostatnia szanse. jesli czytnik kart nie zadziala i bluetooth nie zacznie dzialac to wracam do Debiana...
Moje wrazenie jest takie, ze wersja Unstable Debiana jest duzo bardziej stable niz Ubuntu stable
Nie bede sie wyplakiwal w nastepnym watku na temat Ubuntu. Fakt jest taki ze polecam go jako klon debiana. Jest ladny, z uklonem ku uzytkownikowi jednak jeszcze duzo pracy przed osobami ktore go tworza...
Prawdopodobnym jest, iz wersja AMD64 jest niedopracowana i slabo przetestowana co skutkuje oplakanymi efaktami na moim sprzecie.
Jest to moje drugie podejscie do Ubuntu i skutek jest podobny czyli rozczarowanie. To co mnie kusi ku niemu to Gnome ktore jest "up to date" co niestety w Debianie mnie zalamuje (wersja gnome 2.16 pojawi sie zapewne za jakis miesiac), ale cos za cos...
[ Dodano: 25 Grudzień 06, 20:12 ]
Update sie jakostam powiodl... USB chyba normalnie dziala, bluetooth tez jakies wykrywa urzadzenia jednak w gnome trwa to bardzo dlugo i nie wiem czemu?! Ale costam znajduje, jednak jeszcze nie udalo mi sie zbrowsowac mojego PDA, ale chyba to jest kwestia pokombinowania i narzedzi. Niesety karty SD nadal nie sa czytane (zapewne bede musial wlaczyc debug na sdhci).
Niestety jajco w Ubuntu jest chyba skopane... Przy starcie jajca 2.6.19 lub 2.6.20 z unstable komp mi nie startuje z debianowym nie ma problemu. W razie dalszych problemow z czytnikiem kart dam kwestie w nowym watku.
No coz... robie update do Ubuntu unstable dajac mu ostatnia szanse. jesli czytnik kart nie zadziala i bluetooth nie zacznie dzialac to wracam do Debiana...
Moje wrazenie jest takie, ze wersja Unstable Debiana jest duzo bardziej stable niz Ubuntu stable

Nie bede sie wyplakiwal w nastepnym watku na temat Ubuntu. Fakt jest taki ze polecam go jako klon debiana. Jest ladny, z uklonem ku uzytkownikowi jednak jeszcze duzo pracy przed osobami ktore go tworza...
Prawdopodobnym jest, iz wersja AMD64 jest niedopracowana i slabo przetestowana co skutkuje oplakanymi efaktami na moim sprzecie.
Jest to moje drugie podejscie do Ubuntu i skutek jest podobny czyli rozczarowanie. To co mnie kusi ku niemu to Gnome ktore jest "up to date" co niestety w Debianie mnie zalamuje (wersja gnome 2.16 pojawi sie zapewne za jakis miesiac), ale cos za cos...
[ Dodano: 25 Grudzień 06, 20:12 ]
Update sie jakostam powiodl... USB chyba normalnie dziala, bluetooth tez jakies wykrywa urzadzenia jednak w gnome trwa to bardzo dlugo i nie wiem czemu?! Ale costam znajduje, jednak jeszcze nie udalo mi sie zbrowsowac mojego PDA, ale chyba to jest kwestia pokombinowania i narzedzi. Niesety karty SD nadal nie sa czytane (zapewne bede musial wlaczyc debug na sdhci).
Niestety jajco w Ubuntu jest chyba skopane... Przy starcie jajca 2.6.19 lub 2.6.20 z unstable komp mi nie startuje z debianowym nie ma problemu. W razie dalszych problemow z czytnikiem kart dam kwestie w nowym watku.
- kamilek_snk
- Sędziwy Jeż
- Wersja Ubuntu: 9.10
- Architektura: x86
- Kontakt:
Dziś chciałem zainstalować sobie kbluetoothd - ponieważ mam podobny problem, mój gnome-phone-manager nie wykrywa mojej motoroli v600. Dlatego chciałem spróbować kbluetoothd.
Wchodzą na stronę domową proramu kbluetoothd, sposób instalacji - wybieram paczki. Dodaje do repo
Ale gdy robie apt-get update wywali mi:
Co robić ? Poczekać i spróbować za jakiś czas ? Czy kompilować z kodu ?
Wchodzą na stronę domową proramu kbluetoothd, sposób instalacji - wybieram paczki. Dodaje do repo
Kod: Zaznacz cały
# KDE-Bluetooth
deb http://fred.hexbox.de/debian ./
Nie udało się pobrać http://fred.hexbox.de/debian/./Packages.gz 404 Not Found
Czytanie list pakietów... Gotowe
E: Nie udało się pobrać niektórych plików indeksu, zostały one zignorowane lub została użyta ich starsza wersja.
- Pablos
- Piegowaty Guziec
- Wersja Ubuntu: 7.10
- Kontakt:
W sprawie bluetooth: pewnie nieźle się uśmiejecie, ale mam dziwny problem... otóż, proszę ja was, wszystko jest ok, konqueror, wchodzenie na telefon przez tą właśnie przeglądarkę, kbluetoothd jest i mogę wysłać plik z telefonu na kompa. Przy odwrotnej sytuacji moja motorola pyta: zwiąż z komputer? ja na to, że tak, a komóra mnie prosi o klucz bluetooth... wypróbowałem wszystkie możliwe kombinacje ale nie wpadłem na to, jakiż to może być klucz
to pewnie proste, ale nie potrafię wpaść na właściwy trop, pomużcie... 

- Pablos
- Piegowaty Guziec
- Wersja Ubuntu: 7.10
- Kontakt:
Problem polega na tym, że mój telefon (Motorola V500) jakoś nie ma chęci cokolwiek zrobić. Znajduje bez problemu komputer, wyświetla nazwę i mam tylko opcję: Wybierz. Wybieram a on na to: usługa niedostępna. Czegoś kurde brakuje, w SuSE 10.2 chwycił od razu. Z chęcią "sparuję" oba urządzenia, tylko kurcze nie wiem jaki jest klucz... ani skąd kurcze mam go wziąć? tajemnica...
[ Dodano: 1 Marzec 07, 20:25 ]
Okazało się, że naprawdę czegoś brakowało, oczywiście nie wiem czego;) czegoś dodatkowego z KDE chyba. Strzeliłem sobie KDE i wszystko, czego nie chciał zrobić w GNOME zrobił tu. Jak w SuSE.
[ Dodano: 1 Marzec 07, 20:25 ]
Okazało się, że naprawdę czegoś brakowało, oczywiście nie wiem czego;) czegoś dodatkowego z KDE chyba. Strzeliłem sobie KDE i wszystko, czego nie chciał zrobić w GNOME zrobił tu. Jak w SuSE.
- ROBERT65
- Piegowaty Guziec
- Wersja Ubuntu: 12.04
- Kontakt:
DZIAŁA SUPEROWO powiem szczerzemario_7 pisze:Rpozytoria z tego tutaj forum (chyba te dla kubuntu) wystarcza - nie musisz nic dodawac.
Zainstaluj paczki kdebluetooth oraz konqueror i bedziesz mial funkcjonalne kbluetoothd.

KBLUETOOTHD obsł. mi telefon i PDA

Natomias z PDA jest tak ,że nie widzi karty SD

i TU rodzi się moje pytanie ???? czy trzeba się posilkować czytnikiem kart czy można coś zrobić by podczas połączenia bluetooth była ona widoczna ???
Kochaj zawsze LINUKSA
- milchan
- Piegowaty Guziec
- Wersja Ubuntu: 9.10
- Kontakt:
wogole mam dziwny problem bo nie moge przegladac telefonu z poziomu kompa ale moge wysylac z telefonu na kompa. tylko nie wiem jak zrobic odwrotnie :/
EDIT:
dobra wiem, wpisalem w konsoli:
i dziala 
p.s. 00:11:22:33:44:55 - przykladowy adres mac komorki
EDIT:
dobra wiem, wpisalem w konsoli:
gnome-obex-send --dest 00:11:22:33:44:55 obraz.jpg polifonia.mid themes.thm

p.s. 00:11:22:33:44:55 - przykladowy adres mac komorki
- Depi
- Piegowaty Guziec
- Wersja Ubuntu: 10.04
- Kontakt:
Odp: Problem z bluetooth - gnome
No dobra - a odwrotnie? Ja mam przeciwny problem - dziala w kierunku komp->komorka, ale odwrotnie nie.
Kubuntu 8.04 i Nokia E61. KBlueMon wykrywa komorke bez problemu, przesylanie do komorki idzie jak marzenie, ale:
- nie moge przegladac wnetrza komorki
- nie moge wyslac nic do komputera - Nokia wyswietla komunikat "Wysylanie nie powiodlo sie".
Oczywscie komorka widzi kompa, urzadzenia sa sparowane, pododawane, powklepywane sa PINy itp.
Co moze byc na rzeczy? Cos w komorce? Cos w kompie?
Kubuntu 8.04 i Nokia E61. KBlueMon wykrywa komorke bez problemu, przesylanie do komorki idzie jak marzenie, ale:
- nie moge przegladac wnetrza komorki
- nie moge wyslac nic do komputera - Nokia wyswietla komunikat "Wysylanie nie powiodlo sie".
Oczywscie komorka widzi kompa, urzadzenia sa sparowane, pododawane, powklepywane sa PINy itp.
Co moze byc na rzeczy? Cos w komorce? Cos w kompie?
Kill Bill
- tommy8482
- Serdeczny Borsuk
- Wersja Ubuntu: inny OS
- Kontakt:
Odp: Bluetooth - gnome
zainstalujcie sobie:
...i musi on być uruchomiony, gdy chcecie przesyłać pliki z komórki do komputera.
ps. u mnie działa.
gnome-obex-server
ps. u mnie działa.