Mplayer i napisy... Znowu !
-
- Sędziwy Jeż
- Wersja Ubuntu: 10.10
- Środowisko graficzne: GNOME
- Architektura: x86
Mplayer i napisy... Znowu !
Witam forumowiczów !
Jeszcze niedawno pisałem posta w, którym dowiedzieć się chciałem jak rozjaśnia się obraz w Mplayerze, a już mam kolejny problem...
Jak odtwarzać sam odtwarzał napisy, tak teraz za nic nie chce...
Przeczytałem z 10 tematów na forum, jak to naprawić, ale nic z tego nie wyszło...
Na początku wyskakiwał mi błąd "gnome_screensaver_control()", ale w Preferences->Misc odznaczyłem "Stop X ScreenSaver" i teraz już nie wyskakuje ten błąd.
Teraz w ogóle "wywala" mnie z programu, i nie ładuje napisów...
Próbuję różnych sztuczek (to jest albo staram się odtworzyć pierw napisy, potem film, i odwrotnie), ale nie działają...
Dodam tylko, że napisy są takiej samej nazwy jak film (różni je rozszerzenie), i wcześniej działały, a teraz Bóg wie czemu nie działają.
Video Avalible Driver to XV...
Bardzo proszę o pomoc !
Jeszcze niedawno pisałem posta w, którym dowiedzieć się chciałem jak rozjaśnia się obraz w Mplayerze, a już mam kolejny problem...
Jak odtwarzać sam odtwarzał napisy, tak teraz za nic nie chce...
Przeczytałem z 10 tematów na forum, jak to naprawić, ale nic z tego nie wyszło...
Na początku wyskakiwał mi błąd "gnome_screensaver_control()", ale w Preferences->Misc odznaczyłem "Stop X ScreenSaver" i teraz już nie wyskakuje ten błąd.
Teraz w ogóle "wywala" mnie z programu, i nie ładuje napisów...
Próbuję różnych sztuczek (to jest albo staram się odtworzyć pierw napisy, potem film, i odwrotnie), ale nie działają...
Dodam tylko, że napisy są takiej samej nazwy jak film (różni je rozszerzenie), i wcześniej działały, a teraz Bóg wie czemu nie działają.
Video Avalible Driver to XV...
Bardzo proszę o pomoc !
-
- Przebojowy Jelonek
- Wersja Ubuntu: 12.10
- Środowisko graficzne: Xfce
Odp: Mplayer i napisy... Znowu !
Uzywasz golego MPlayera? Sciagnij SMPlayera i zapomnij o klopotach. Wygodny, funkcjonalny, interfejs oparty o Qt... czego wiecej chciec? Wyprobuj go - jest duzo wygodniejszy w konfiguracji, niz standardowy Mplayer. A dziala rownie dobrze.
-
- Sędziwy Jeż
Witam ! Już na samym wstępie chciałem podziękować za jakąkolwiek reakcje i brak ignoracji wobec mojego posta, którą to wykazali się inni użytkownicy.
Po przeczytaniu, odpowiedzi pobrałem SMplayer 0.5.0 ze stronki (http://download.chip.eu/pl/download_pl_ ... html?tab=1), ale zupełnie nie wiem co czynić dalej po jego rozpakowaniu...
Mogę prosić o poświęcenie jeszcze chwili czasu ?! Czekam na odpowiedź !
Po przeczytaniu, odpowiedzi pobrałem SMplayer 0.5.0 ze stronki (http://download.chip.eu/pl/download_pl_ ... html?tab=1), ale zupełnie nie wiem co czynić dalej po jego rozpakowaniu...
Mogę prosić o poświęcenie jeszcze chwili czasu ?! Czekam na odpowiedź !
- pusz
- Sędziwy Jeż
- Wersja Ubuntu: 12.04
- Środowisko graficzne: Unity
- Kontakt:
Ale kombinujesz
smplayer jest w repozytoriach ubuntu. Odpalasz synaptica dajesz na wyszukaj wpisujesz smplayer zaznaczasz paczke i klikasz zastosuj. Dodam jeszcze ze Xine bardzo dobrze wyswietla napisy ico wazne naczarnym tle ponizej kadru, trzeba tylko ustawic kodowanie na cp1250 i odpowiednia wielkosc czcionki.
I pamietaj jesli czegos szukasz to zawsze zaczynaj od synaptica potem tego forum a potem googla

I pamietaj jesli czegos szukasz to zawsze zaczynaj od synaptica potem tego forum a potem googla

-
- Sędziwy Jeż
Witam Pusz ! Na początku dzięki, że odpisałeś, twoja porada była nieoceniona
W tym wypadku mój problem nie nadaje się do Synaptica, więc zostają google i forum, ja wybrałem to drugie. Zainstalowałem już SMplayera, ale problem z napisami występuje nadal. Ustawiłem polską czcionkę, ale nadal napisów zero... Istnieje jakaś konkretna kolejność odtwarzania tego, to jest np. najpierw napisy, potem film ? Nie wiem... Pytam bo nie działają mi napisy... Prosze o jeszcze troszkę wyrozumiałości !

- pusz
- Sędziwy Jeż
- Kontakt:
Hmm...zrob tak: W twoim katalogu domowym wejdz do ukrytego katalogu /.mplayer i usun wszystkie pliki jakie tam sa. To po to zeby zaczac ustawienia na "czystych" plikach konfiguracyjnych. Potem uruchom mplayera, utworzy on nowe configi i go zamknij.
potem przejdz do katalogu ~/.mplayer i wyedytuj plik config (nie config_gui)wpisz mu dwie linijki:
~/.mplayer/config:
fontconfig=no
subfont-encoding=cp1250
zapisz zmiany w pliku. Uruchom SMPlayera i zobacz czy napisy sa wyswietlane poprawnie.
Tradycyjnie zapomnialem o najwazniejszym. Przed wykonaniem powyzszych czynnosci trzeba zainstalowac pakiet mplayer-fonts a potem w terminalu wpisac
sudo dpkg-reconfigure mplayer-fonts iwybrac odpowiadajaca nam wielkosc czcionki (najlepiej arial) o kodowaniu 1250.
potem przejdz do katalogu ~/.mplayer i wyedytuj plik config (nie config_gui)wpisz mu dwie linijki:
~/.mplayer/config:
fontconfig=no
subfont-encoding=cp1250
zapisz zmiany w pliku. Uruchom SMPlayera i zobacz czy napisy sa wyswietlane poprawnie.
Tradycyjnie zapomnialem o najwazniejszym. Przed wykonaniem powyzszych czynnosci trzeba zainstalowac pakiet mplayer-fonts a potem w terminalu wpisac
sudo dpkg-reconfigure mplayer-fonts iwybrac odpowiadajaca nam wielkosc czcionki (najlepiej arial) o kodowaniu 1250.
-
- Sędziwy Jeż
Witaj Pusz ! Mógłbyś to wytłumaczyć nieco bardziej łopatologicznie ? "wejdź" i "przejdź" masz na myśli operacje z terminala czy normalne ?Niestety nie wiem też jak "wyedytować"... Mógłbyś pomóc raz jeszcze ? Tylko łopatologicznie...
- pusz
- Sędziwy Jeż
- Kontakt:
Ja osobiscie korzystam z starego poczciwego mc, to taki odpowiednik windosowego norton commandera pod dosa, czyli odpalam terminal i wpisuje mc. Jesli go nie masz to najpierw trzeba zainstalowac:
w terminalu wpisujac sudo apt-get install mc. Jak juz masz uruchomioneego mc to wchodzisz w swoim katalogu domowym do katalogu ~/.mplayer i wywalasz wszystko co tam jest. Zeby moc edytowac pod mc trzeba najechac na plik, np~/mplayer/config i wcisnac F4 po edycji wciskamy F2 zeby zapisaczmiany i wychodzimy poprzez F10.
Oczywiscie wszystko to mozesz zrobic pod nautilusem, zeby wyswietlic pliki i katalogi ukryte trzeba skorzysctac z kombinacji Ctrl+H a resdzte to juz z pomoca myszki sobie wyklikasz.
w terminalu wpisujac sudo apt-get install mc. Jak juz masz uruchomioneego mc to wchodzisz w swoim katalogu domowym do katalogu ~/.mplayer i wywalasz wszystko co tam jest. Zeby moc edytowac pod mc trzeba najechac na plik, np~/mplayer/config i wcisnac F4 po edycji wciskamy F2 zeby zapisaczmiany i wychodzimy poprzez F10.
Oczywiscie wszystko to mozesz zrobic pod nautilusem, zeby wyswietlic pliki i katalogi ukryte trzeba skorzysctac z kombinacji Ctrl+H a resdzte to juz z pomoca myszki sobie wyklikasz.
-
- Sędziwy Jeż
Hej !
Myślę, że z akcjami "klikanymi" sobie poradzę, jednak po wklepaniu magicznej komenty " sudo apt-get install mc" wyskakuje mi coś takiego:
Wiem, że jestem ciężkim uczniem, ale prosze o jeszcze trochę cierpliwości i pomocy !

Problem polega na tym, że póki co nie mam nigdzie sugerowanego przez Ciebie programu...kotlowski@kotlowski-office:~$ sudo apt-get install mc
[sudo] password for kotlowski:
Czytanie list pakietów... Gotowe
Budowanie drzewa zależności
Reading state information... Gotowe
The following packages were automatically installed and are no longer required:
libpth20 libflac++6 libsamplerate0
Use 'apt-get autoremove' to remove them.
Sugerowane pakiety:
arj
Zostaną zainstalowane następujące NOWE pakiety:
mc
0 aktualizowanych, 1 nowo instalowanych, 0 usuwanych i 0 nieaktualizowanych.
Konieczne pobranie 2108kB archiwów.
Po rozpakowaniu zostanie dodatkowo użyte 6087kB miejsca na dysku.
Pob: 1 http://pl.archive.ubuntu.com gutsy/universe mc 1:4.6.1-7ubuntu2 [2108kB]
Pobrano 2108kB w 16s (128kB/s)
Zaznaczenie poprzednio niezaznaczonego pakietu mc.
(Odczytywanie bazy danych ... 96007 plików i katalogów obecnie zainstalowanych.)
Rozpakowanie mc (z .../mc_1%3a4.6.1-7ubuntu2_i386.deb) ...
Konfigurowanie mc (1:4.6.1-7ubuntu2) ...
Wiem, że jestem ciężkim uczniem, ale prosze o jeszcze trochę cierpliwości i pomocy !
-
- Piegowaty Guziec
- Wersja Ubuntu: 8.04
viewtopic.php?t=58163Dżolero pisze: Problem polega na tym, że póki co nie mam nigdzie sugerowanego przez Ciebie programu...
Proud Kubuntu Juzer!
music is my life!
LRU #361478
music is my life!
LRU #361478
-
- Piegowaty Guziec
- Wersja Ubuntu: inny OS
- Kontakt:
Chodzi Ci o to , że nie masz mc? On działa w konsoli. Wpisz po prostu: sudo mc
-
- Przebojowy Jelonek
- Wersja Ubuntu: 12.10
- Środowisko graficzne: Xfce
Ła, robicie offtopic
Wybierasz w SMplayerze, ściągniętym z repozytoriów:
Opcje -> Ustawienia -> Napisy -> zakładka Czcionka, zaznaczasz "czcionka systemowa" i wybierasz z listy taką, jaka Ci odpowiada.
Ewentualnie przechodzisz do zakładki "Biblioteka SSA/ASS" i zaznaczasz "Użyj biblioteki..." Spróbuj!
brpitr: dlaczego "sudo mc"? Przecież zwykły użytkownik może równie dobrze korzystać z tej nakładki...?

Opcje -> Ustawienia -> Napisy -> zakładka Czcionka, zaznaczasz "czcionka systemowa" i wybierasz z listy taką, jaka Ci odpowiada.
Ewentualnie przechodzisz do zakładki "Biblioteka SSA/ASS" i zaznaczasz "Użyj biblioteki..." Spróbuj!

brpitr: dlaczego "sudo mc"? Przecież zwykły użytkownik może równie dobrze korzystać z tej nakładki...?
I believe not drinking is actually the best way to not get a hangover in the first place.
Coincidentally, it's also the best way to not enjoy your life.
Coincidentally, it's also the best way to not enjoy your life.
-
- Piegowaty Guziec
- Kontakt:
dlaczego sudo mc? bo niektórych zmian przy pomocy midnight commandera możesz dokonać tylko jako root. Tak mi się przynajmniej wydaje.
EDIT:
ale masz rację, do uruchomienia Midnight Comandera i pracy, która nie wymaga takich uprawnień wystarczy samo : mc
EDIT:
ale masz rację, do uruchomienia Midnight Comandera i pracy, która nie wymaga takich uprawnień wystarczy samo : mc
-
- Piegowaty Guziec
- Wersja Ubuntu: 7.10
Dzięki wreszcie pomogło'[r4 pisze:]...............Wybierasz w SMplayerze, ściągniętym z repozytoriów:
........................
- staker
- Sędziwy Jeż
- Architektura: x86_64
Mam takie pytanie odnośnie Smplayer, napisy są i wszystko śmiga dobrze, ale chciałbym by wyświetlały się poniżej filmu na dole ekranu, jak to zrobić ??
-
- Serdeczny Borsuk
- Środowisko graficzne: Inne
- Kontakt:
Opcje->Ustawienia->Zaawansowane->Opcje Mplayera-> i w polu opcje wpisz
Kod: Zaznacz cały
-vf expand=0:-120:0:
- staker
- Sędziwy Jeż
Podziękował, śmiga aż miło 

-
- Piegowaty Guziec
a ja mam taki problem ;]
totem odtwarza filmy ale smplayer juz nie
wylacza sie okno od ogladania tak jakbym nie mial kodekow no ale przeciez totem odtwarza
wylacza sie okno od ogladania tak jakbym nie mial kodekow no ale przeciez totem odtwarza
-
- Piegowaty Guziec
odpal mplayer-a z konsoli i wklej tu log-a to sie wszystkiego dowiemy...radosh pisze:a ja mam taki problem ;]
Proud Kubuntu Juzer!
music is my life!
LRU #361478
music is my life!
LRU #361478
- Perez71
- Piegowaty Guziec
- Kontakt:
Pozwólcie, że się podłączę... Jak zmienić kolor czcionki w MPlayerze? Być może to banalnie proste, ale jakoś nie znalazłem tego w opcjach.