Ubuntu 7.10 połączenie wifi z Vista

Instalacja i konfiguracja oprogramowania sieciowego.
canario
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Wersja Ubuntu: 7.10
Środowisko graficzne: GNOME
Kontakt:

Ubuntu 7.10 połączenie wifi z Vista

Post autor: canario »

Witam szanowną polską społeczność Ubuntu. Nie dawno (2 dni temu) przesiadłem się z Mandriva 2008 na ten ciekawy system - mile mnie zaskoczyła konfiguracja mojej karty wifi rt2500 - dwa kliknięcia i działa :) O to chodzi. Gratulacje.

Teraz mam taką zagwostkę:
Mój desktop ze śmigającym Ubuntu 7.10, lączy się bezprzewodowo z internetem przez AP mojego providera. Wszystko działa pięknie, ale teraz jeszcze marzy mi się udostępnić moje połączenie przez drugą kartę wifi rt73usb mojemu świeżutkiemu lapciakowi Asusa z Vistą (na razie jeszcze nie straciłem do niej cierpliwości, no i chciałbym wykorzystać licencję, za którą zapłaciłem... więc proszę nie karcić mnie, że używam Winshit'a :craz:)

Przeszukałem troszkę forum i udało mi się odpalić kartę usb, jednakże nie mogę zmusić Vista do połączenia się z siecią Ad-Hoc. Do prób konfiguracji wewnętrznej sieci domowej używałem wifi-radar, wbudowany konfigurator sieci Ubuntu oraz z paluszka wpisywałem ustawienia sieci przez iwconfig.

wpisywałem tak:
ifconfig wlan0 down
iwconfig wlan0 essid dom2
iwconfig wlan0 key ab123
iwconfig wlan0 mode Ad-Hoc
iwconfig wlan0 channel auto
ifconfig wlan0 up
( po tych czynnościach kluczyk usb wifi zamrugał na znak, że żyje )

iwconfig wypluło to:
wlan0 IEEE 802.11g ESSID:"dom2"
Mode:Ad-Hoc Frequency:2.412 GHz Cell: 52:A4:23:ED:A0:02
Retry min limit:7 RTS thr: off Fragment thr=2346 B
Link Quality:0 Signal level:0 Noise level:0
Rx invalid nwid:0 Rx invalid crypt:0 Rx invalid frag:0
Tx excessive retries:0 Invalid misc:0 Missed beacon:0
Po tej akcji przystępuję do konfiguracji Vista.
Laptop z wbudowanym Wifi jest jakieś 1,5 metra od desktopa więc nie ma mowy o traceniu zasięgu.
Konfigurator sieci pokazuje mi bezprzewodową sieć "dom2" w zasięgu (zacieram ręce...) z włączonymi zabezpieczeniami. Klikam "połącz", Vista pyta się o klucz - podaje "ab123", klikam dalej i czekam... i czekam ... i czekam... i idę do kibelka... i czekam... i robię sobie kawę... i czekam... i tak sobie bym pewnie czekał i czekał... i nic :wall:

Nie oczekuję, że mi pomożecie z Vista bo to nie jest to forum, ale mam pytanie czy ja dobrze Ubuntu skonfigurowałem? Może jeszcze muszę firewalla jakoś skonfigurować ? Coś odblokować? Pomysły mi się kończą. :-?
biglamaz
Sędziwy Jeż
Sędziwy Jeż
Wersja Ubuntu: 9.10
Architektura: x86

Odp: Ubuntu 7.10 połączenie wifi z Vista

Post autor: biglamaz »

A ustawiłeś ip dla karty usb ? ;b

daj

Kod: Zaznacz cały

ifconfig wlan0 192.168.0.1 netmask 255.255.255.0
Jeśli już masz ip tylko się nie pochwaliłeś lub wbiłeś już to polecenie daj teraz wynik

ping 192.168.0.1
ewentualnie wstaw ustawiony przez siebie adres ip.

Jeśli pakiety docierają to zapoznaj się z maskaradą
Jeśli problem został rozwiązany dodaj [solved] do tematu
gravisrs
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Wersja Ubuntu: 8.04

Post autor: gravisrs »

WItam.

Mam identyczny problem tylko że z XP. Jak ustawiam ad-hoca na ubuntu to XP ją widzi i vice wersa.
Sęk w tym że link nie chce się zestawić

Lampeczki na wifi :
- ta która pierwsza stawia ad-hoca jest zapalona (link up)
- druga która próbuje się połączyć cały czas miga (brak uplinka)
bez znaczenia czy pierwszą jest ta na Ubuntu czy XP.

Nie wiem co może być przyczyną, eter czysty, sytuacja powtarza się przy OPEN jak i WEP SHARED.

Podobna sytuacja w normalnym środowisku występuje jak podamy złe hasło na ad-hoc'a więc może coś z 1 lub 2 warstwą ISO. Nie ma tu znaczenia ustawienie IP i netmaska czy dhcp.

Oczywiście moduł rt73usb, a karta EdiMax EW-7318USG (tani bubel ale ma dokręcaną antenkę i pod XP śmiga w ad-hoc'u na 54MBps). Na XP nie wiem.. Acer Travelmate Wifi jakiś.

Help! :-?

[ED] Zapomniałem wspomnieć że nieradzi sobie tu ani ifconfig+iwconfig, ani network-manager ani rutilt. Czyżby trzeba było odprawić jakiś magiczny rytuał żeby ten chip na ad-hoc'u działał?
canario
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Kontakt:

Ok to teraz mój wlan0 skonfigurowałem w ten sposób:

ifconfig wlan0 down
iwconfig wlan0 essid dom2
iwconfig wlan0 key ab123
iwconfig wlan0 mode Ad-Hoc
iwconfig wlan0 channel auto
ifconfig wlan0 192.168.0.1 netmask 255.255.255.0
ifconfig wlan0 up
iwconfig wlan0 pokazuje to:

wlan0     IEEE 802.11g  ESSID:"dom2"  
          Mode:Ad-Hoc  Frequency:2.462 GHz  Cell: 02:1D:E0:00:0F:F8   
          Retry min limit:7   RTS thr: off   Fragment thr=2346 B   
          Link Quality:0  Signal level:0  Noise level:0
          Rx invalid nwid:0  Rx invalid crypt:0  Rx invalid frag:0
          Tx excessive retries:0  Invalid misc:0   Missed beacon:0
ping 192.168.0.1 odpowiada mi poprawnie

skorzystałem z twojej rady i zapoznałem się z tym helpem o maskaradzie. Zrobiłem jedyne zmiany tam gdzie jest wytłuszczone:

#!/bin/sh

echo '::: Uruchamianie maskarady'

# Odpalenie przekazywania pakietow IP
echo "1" > /proc/sys/net/ipv4/ip_forward

# Czyszczenie tablic NAT-a i filtrowania
iptables -F -t nat
iptables -X -t nat
iptables -F -t filter
iptables -X -t filter

# Brak pozwolenia na forward pakietow
iptables -t filter -P FORWARD DROP

# Przepuszczanie pakietow z sieci i do sieci
iptables -t filter -A FORWARD -s 192.168.0.1/255.255.255.0 -d 0/0 -j ACCEPT
iptables -t filter -A FORWARD -s 0/0 -d 192.168.0.2/255.255.255.0 -j ACCEPT

# Udostepnienie netu przez maskarade
iptables -t nat -A POSTROUTING -s 192.168.0.1/16 -d 0/0 -j MASQUERADE

# przepuszczanie duzych pakietow
iptables -I FORWARD -p tcp --tcp-flags SYN,RST SYN -j TCPMSS --clamp-mss-to-pmtu
Potem zacząłem konfigurować Visztę.

Interfejs sieciowy na windozie ustawiłem na stałe ip: 192.162.0.2 / 255.255.255.0
Za bramę ustawiłem IP tej sieciówki USB desktopa: 192.162.0.1.
DNSY wpisałem tak jak w tym tutorialu było napisane: 159.204.159.1 ;194.204.152.34

Vista wykrywa mi sieć "dom2" w zasięgu (jakość prawie 100%), klikam połącz, wpisuje klucz "ab123"... no i resztę znacie. Pytanie: Co mam źle i czy dać spokój z Vista i zainstalować XP na lapciaku (w sumie mam licencję Vista Business, więc mogę downgradować)
gravisrs
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec

Mam!! Mam.

Problem leżał w wpa_supplicant który nie gra z rt73usb.

Jeżeli zassamy sterowniki od producenta, np dla mnie to były:
http://www.edimax.pl/images/Image/Drive ... 070903.zip

To tam w katalogu Wpa_supplicant jest readme jak przekompilować wpa_supplicant.

Trzeba tylko pamiętać by usunąć pakiet defaultowy wpasupplicant przed rozpoczeciem dzialania.
Zainstalować za to libssl-dev ( bez tego pakietu make się wysypywał)

Dalej tak jak w readme.. czyli zasysamy stable release wpa_supplicant ze strony domowej projektu i jedziemy..

Jena rzecz... w tym readme jest napisane że niby można wrzucić pliki które oni załączają zamiast ręcznej opisanej edycji.. sprostowanie.. nie można (tylko driver_ralink.*)

[ED] Uwaga.. z tym nowym wpa_supplicant lepiej zostawić /etc/network/interfaces z wpisem "iface rausb0 inet dhcp" oraz "auto rausb0".. inaczej ifconfig się wiesza przy próbie up'a (dla mnie wieszał się jak próbowałem dodać cokolwiek wireless-...)
canario
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Kontakt:

No tak... to może być to. Problem w tym, że byłem na tyle inteligentny inaczej, że zrobiłem apt-get remove wpasupplicant przed zainstalowaniem libssl-dev. Nie ma wpa_supplicant - nie ma sieci... no i zimne pupsko. Muszę reinstalować Ubuntu.
biglamaz
Sędziwy Jeż
Sędziwy Jeż

Post autor: biglamaz »

nie ?! czemu ?!

zrób

sudo apt-get install wpasupplicant
czemu miał byś reinstalować ubuntu ?

Spróbuj wpisać

212.77.100.101
do firefox'a nie wiem czy to nie wina starych DNS'ów

(tylko skoro piszesz że możesz pingować to jak niby skoro nie masz wpasupplicant ?!)
Jeśli problem został rozwiązany dodaj [solved] do tematu
canario
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Kontakt:

pingowało przed odinstalowaniem wpasupplicant :) Po odinstalowaniu pakietu całą sieć (łącznie z tą drugą wifi przez którą łączyłem się z internetem) trafił szlag.
Do tematu wrócę jutro... chociaż nie wiem czy jest sens. Niedługo i tak kupuje router wifi więc nie będę udostępniał łącza przez sieć ad-hoc.
gravisrs
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec

pakiet wpasupplicant jest na płycie ubuntu.. zainstaluj go ponownie... (repozytorium cdrom://...)
neveride
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec

Post autor: neveride »

Czesc wszystkim,
moj pierwszy post na forum, jako ze dopiero ostatnio przesiadlem sie na Ubuntu. Nie jestem jednak nowy, wczesniej mialem do czynienia ze Slackware'em Red Hat'em i Debianem.

Mam latptopa z wbudowana karta bezprzewodowa Broadcom (BCM4318), system Ubuntu 9.10. Na nim konfiguruje sobie siec bezprzewodowa (wlan0) w trybie ad-hoc i chcialbym aby drugi laptop (z systemem MS Windows Vista) sie z nim polaczyl. Siec na Viscie zostaje wykryta, ale po podwojnym kliknieciu czekam ok 2min, zeby zobaczyc komunikat o nieudanej probie podlaczenia.

Chcialbym zaznaczyc, ze trzeci laptop (mac book) bez problemu sie laczy i pingi lataja w obie strony. WPA supplicant raczej nie ma tu nic do rzeczy, bo siec jest otwarta (poprawcie mnie jesli sie myle). Proby polaczenia sie 4-tym laptopem, takze z systemem Windows Vista, nie przynosza pozadanych rezultatow (efekt identyczny jak w przypadku poprzedniego laptopa z vista).

Na podstawie obserwacji wnioskuje, ze problem lezy gdzies w komunikacji Vista-Ubuntu, ale nie mam pojecia co to moze byc. Czy ktos wie jak zestawic otwarte polaczenie ad-hoc Vista-Ubuntu na BCM4318 z natywnym sterownikiem (t.j. b43 - ndiswrapper w ogole mi sie sypal...) i czy przy otwartym polaczeniu wpa_supplicant odgrywa jakakolwiek role?

EDIT:
Po kilku dniach nadal nie udalo mi sie naprawic problemu. Na jednym z laptopow, na ktorym byla vista, zainstalowalem XP. Sytuacja ta sama.
Natomiast ciekawa rzecz zaobserwowalem, gdy do jednej sieci ad-hoc jednoczesnie lacze 3 komputery (ubuntu, xp, xp).

na ubuntu statyczne ip oraz serwer dhcp, na jednym z xp statyczne ip w tej samej klasie, a na drugim - pobieranie przez dhcp. ubuntu stawia ad-hoca "siec". zaden z komputerow nie moze sie do niego podlaczyc, natomiast gdy dwoma xp lacze sie jednoczesnie do "siec" to polaczenie sie zestawia. wiresharkiem na ubuntu widze ruch, a jeden z xp otrzymuje adres od serwera dhcp (od *ubuntu*). windowsy pinguja siebie nawzajem, natomiast ubuntu nie widzi zadnego z nich (mimo, ze 10s wczesniej udzielil adres jednej z maszyn...).

ma ktos jakis pomysl?
gravisrs
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec

1. Spróbuj te lapki odpalić z livecd ubuntu (np pendrive) i zobacz czy się połączą.
2. Może eter masz zatłoczony? Nie ma jakiś zbyt silnych sieci w pobliżu które wchodzą ci na kanał?
3. Spróbuj innego kompa (z Vistą) ustawić jako ad-hoc beacon i zobacz czy się tym ubuntu obecnym możesz podłączyć
4. Jak w p.3 tylko używając ubuntu livecd.
neveride
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec

Post autor: neveride »

1. Po odpaleniu z livecd ubuntu, komputera na ktorym jest xp moge sie podlaczyc do 2-ego laptopa, na ktorym zainstalowane jest ubuntu i moge surfowac na internecie. Gdy wlaczam XP nadal nie moge sie podlaczyc...

2. Nie, mieszkam w domu z ogrodem, czasem wykrywa jedna siec o zerowym sygnale, nie ma sieci ukrytych. Probowalem wszystkie kanaly (1-11) i zawsze to samo.

3. Probowalem ustawiac siec ad-hoc na dwoch roznych laptopach (jeden XP i jeden Vista). Maszyny windowsowe lacza sie bez problemu, ubuntu nie moze sie polaczyc.

4. Sprobuje dzisiaj.

Dzieki za zainteresowanie.
Bardzo mnie to wszystko dziwi. Szczegolnie sytuacja, gdy sa trzy lapki (np. XP DHCP klient, XP static IP i Ubuntu static IP + serwer DHCP) i zapodaje ta sama siec na wszystkich z nich. Stawiam ad-hoca na ubuntu, zaden z nich nie moze sie podlaczyc. Konfiguruje pozniej tego samego ad-hoca (bedac w zasiegu ubuntu) na maszynie XP ze statycznym IP w tej samej klasie co ubuntu. Lacze sie z drugiego XP i *tadam* mam polaczenie do sieci, a na ubuntu wiresharkiem widze ruch oraz przydzielenie ip maszynie z XP. Pingi miedzy XP smigaja, natomiast ubuntu jest podlaczony, ale nie ma kontaktu (nie moze spingowac zadnej maszyny, ani zadna maszyna nie moze go spingowac...). Niech mi ktos wytlumaczy jak moze udzielic IP przez DHCP, a potem nie widziec maszyny?

EDIT:
startujac komputer na ktorym zainstalowany jest XP z ubuntu livecd, moge sie podlaczyc do sieci ad-hoc postawionej na ubuntu i korzystac z internetu. gdy xp startuje normalnie, a laptopa na ktorym mam ubuntu startuje z live cd, to znowu nie moga sie polaczyc, mimo ze siec jest wykrywana na komputerze z xp. to naprawde wyglada na konflikt miedzysystemowy....ale skad on sie bierze? :S
gravisrs
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec

Takie jeszcze głupie pytanie, próbowałeś tego co zasugerowałem parę postów wcześniej?

viewtopic.php?p=415540#p415540

"niekompatybilny" wpa_supplicant może mieć problemy:
- gdy ustawimy jakiekolwiek szyfrowanie (WPA/WEP)
- gdy ssid zawiera znaki non-ascii i jest dłuższy niż 8 znaków (także OPEN)
- z negocjacją prędkości (także OPEN)
ODPOWIEDZ

Wróć do „Sieci, serwery, Internet”