Easylin - Konfigurator urządzeń w Ubuntu

Tylko tematy nie mieszczące się powyżej.
Awatar użytkownika
skorupa
Sędziwy Jeż
Sędziwy Jeż
Wersja Ubuntu: 9.04
Środowisko graficzne: GNOME

Odp: Easylin - Konfigurator urządzeń w Ubuntu

Post autor: skorupa »

Panowie DOŚĆ TEGO! Przecież te kłótnie nie mają sensu. Ubuproblem i jego współpracownicy nie zamierzają porzucić projektu. Wg mnie dalsza dyskusja jest zbędna. Każdy wyraził już swoje zdanie i kolejne posty tego typu nie są potrzebne i powodują zamieszanie.
Awatar użytkownika
pendejo
Wytworny Kaczor
Wytworny Kaczor
Wersja Ubuntu: inny OS
Architektura: x86_64

Post autor: pendejo »

wiem, że jest wspierany brother dcp-115c, ale nie wiem jak tam ze skanerem w nim, więc by działał skan wystarczy doinstalować odpowiedni pakiet z http://solutions.brother.com/linux/sol/ ... ivers.html nie wiedzieć czemu nie trafił on do repo hardego wraz z resztą sterowników
Linux user number 485555
Ubuntu user number 26314
marcinsud
Awatar użytkownika
swistakers
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Wersja Ubuntu: 8.04

Post autor: swistakers »

skorupa pisze:Panowie DOŚĆ TEGO! Przecież te kłótnie nie mają sensu.
Kłótnie? Gdzie tu widzisz kłótnie?
Każdy wyraził zdanie i OK.
Awatar użytkownika
none
Sędziwy Jeż
Sędziwy Jeż
Środowisko graficzne: LXDE

Post autor: none »

Też zabiore głos w tej sprawie bo jestem jedną z osób tworzących Easylin i chcę napisać jedno, że easylin może nie ma wielu rzeczy ale zauważ jaki jest to młody projekt jestem od początku więc wiem ok 1 miesiąca a jak się rozwinął. Nie długo będzie kawe podawał jak tak dalej pójdzie :P A tak ogólnie to warto by powsatał kolejny polski porządny projekt bo polacy nie gęsi i swój soft mają :P Koleja rzecz w Easylin będze jak mi się wydaje rewolucyjny system tworzenia i pracy bo online już nie będzie składaniny w domu co każdy nakodzi tylko wszystko jest składane na serwerze i paczkowane odrazu i wysyłane do repozytori. Ja nie odejde od projektu nawet jak by miał z Dominikiem sam zostać. A co do adaptacji w Jokey naszych kodów to nie widzę problemu skrypt jest na licencji GPL więc według jej możecie adaptować kod, jak chcą to mogą. Ja jestem zadowolony, że są 2 programy do konfiguracji bo różnorodność to podstawa, bo według twojej ideologi powinna być 1 dystrybuja, 1 komunikator, 1 przeglądara itp Czyli co powrót do praktyk monopolowych ms ?
Awatar użytkownika
ubuproblem
Serdeczny Borsuk
Serdeczny Borsuk

Post autor: ubuproblem »

pendejo, nie wiem czy DCP-115c działa poprawnie, bo nikt jeszcze nie testował. Wszystko niby jest zrobione. Ja mam DCP-135c i działa mi idealnie po konfiguracji EasyLinem. W 115 jest tak samo ze skanerem. Pakiet i tekst do pliku, którego w Hardym nie ma. Wykonuje on tę samą operację, więc powinno działać. Odpaliłem ten skrypt u siebie i niby sterownik się zainstalował i widać go w bazie, więc spróbuj i Ty jeśli masz takiego, albo znajomy ma, albo chcesz takiego kupić :)

Miałem już wcześniej ochotę zakończyć te zbędne dyskusje, które jak wiadomo nikomu nie są na nic potrzebne.
Powiem tylko jedno. Ja z projektu nie mam zamiaru odejść. Skoro już to wystartowało, to trzeba kontynuować :) Projekt faktycznie jest młody bo to dopiero miesiąc, ale już trochę rzeczy potrafi, będzie potrafił jeszcze więcej... Trzeba tylko chcieć :) Razem damy radę zrobić coś dobrego.

Co do roboty - kto jest chętny do przeglądu tłumaczenia angielskiego i ewentualnych poprawek, bo wujciola teraz nie będzie jakiś czas i nie ma kto tłumaczyć, a i potrzebujemy do GUI. Skorupa, daj mi proszę źródła gimpowe tych obrazków do GUI. none,może Ty przetłumaczysz?
Awatar użytkownika
swistakers
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec

none pisze:bo według twojej ideologi powinna być 1 dystrybuja, 1 komunikator, 1 przeglądara itp Czyli co powrót do praktyk monopolowych ms ?
Ale ludziom jest ciężko coś wytłumaczyć. Nawet napisałem, że popieram różnorodność.
Awatar użytkownika
none
Sędziwy Jeż
Sędziwy Jeż

TO czemu chcesz by easylin nie szedł odrembnym tokiem rozwoju ?
Awatar użytkownika
swistakers
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec

none: proszę Cię, przeczytaj co napisałem wcześniej, nie chcemy chyba zaśmiecać forum.
Chodzi o pewną integrację tylko w ramach 1 dystrybucji i w ramach jednej czynności. I to czegoś co wykonuje się tylko raz w czasie używania danego systemu.
Awatar użytkownika
none
Sędziwy Jeż
Sędziwy Jeż

Sorki ale chyba się nie rozumiemy już pisałem chcesz kod naszej aplikacji jest dostępny więc możecie intergrować :) A my chcemy inny program bo powiedzmy ten nam się nie podoba a gusta są różne. Jaki więc problem ?
Awatar użytkownika
mszubart
Sędziwy Jeż
Sędziwy Jeż
Wersja Ubuntu: 11.04
Środowisko graficzne: Unity
Architektura: x86

Post autor: mszubart »

Na zakończenie tej przeniemądrej dyskusji powiem tak:
EasyLin będzie dalej rozwijany, niezależnie od Jockey'a i jeśli znajdzie się choćby jeden użytkownik, któremu EasyLin pomoże w zainstalowaniu jakiegoś urządzenia to będę niesamowicie zadowolony.

Ogłoszenie
Nadal poszukujemy testerów i ludzi z niedziałającym sprzętem (nie obsługiwanym przez Ubuntu). O kontakt prosimy na jabbera lub email easylin.pl<at>gmail<dot>com

//Edit: literówki ;)
Open your mind, use open source.
Awatar użytkownika
swistakers
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec

No i dobrze, niech się rozwija. Nie neguję jego użyteczności. Chciałem zaproponować lepszy sposób na poprawę obsługi sprzętu w Ubuntu.
A na przyszłość polecam dokładniejsze czytanie tego co piszą inni. Niestety z niektórych wypowiedzi wynika, że nie zrozumieliście jaka była intencja.

Jeśli chodzi o sprzęt to możecie się zająć sterownikami samsunga do drukarek (samsung unified driver). Niby jest instalator, ale działa fatalnie. Najgorsze jest to, że zmienia uprawnienia do katalogów /usr i /etc (!)
Awatar użytkownika
ubuproblem
Serdeczny Borsuk
Serdeczny Borsuk

swistakers, masz taką drukarkę?
Awatar użytkownika
Singel
Wygnańcy

Post autor: Singel »

Lepiej mi pomóżcie odpalić kamerkę po wpisaniu ; lsusb
Bus 008 Device 001: ID 0000:0000
Bus 007 Device 002: ID 0ea0:2108 Ours Technology, Inc.
Bus 007 Device 003: ID 05e3:0608 Genesys Logic, Inc.
Bus 007 Device 001: ID 0000:0000
Bus 006 Device 001: ID 0000:0000
Bus 003 Device 001: ID 0000:0000
Bus 002 Device 003: ID 0ac8:303b Z-Star Microelectronics Corp. ZC0303 WebCam
Bus 002 Device 001: ID 0000:0000
Bus 005 Device 001: ID 0000:0000
Bus 004 Device 001: ID 0000:0000
Bus 001 Device 001: ID 0000:0000
wyskakyje mi cos takiego.Gdzie wejść w czym zamieszać żeby chodziła.Rzadko jej uzywam,ale jak coś mam to lubię,żeby chodziło:wall:
Awatar użytkownika
skorupa
Sędziwy Jeż
Sędziwy Jeż

Post autor: skorupa »

Wystarczy zerknąć na stronę projektu easylin.ovh.org i wiedziałbyś że Twoja kamerka jest obsługiwana przez EasyLin, lecz nikt tego nie sprawdzał. Ty będziesz pierwszy. Koniecznie napisz czy się udało czy nie. A teraz do rzeczy:
instalacja EasyLin
1. Ściągasz http://easylin.ovh.org/easylin-0.0.1-4.9.tar.gz
Dalej postępujesz wg tego opisu viewtopic.php?p=453190#p453190
Awatar użytkownika
pendejo
Wytworny Kaczor
Wytworny Kaczor

ubuproblem jestem posiadaczem tej drukarki mógłbym ją przetestować itd. tyle, że już ją sam zainstalowałem i nie wiem czy nie będzie jakiś problemów przy takiej podwójnej instalacji
Linux user number 485555
Ubuntu user number 26314
marcinsud
Awatar użytkownika
swistakers
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec

pendejo: samsunga? jak tak to pokaż co daje: ls -l /
Awatar użytkownika
ubuproblem
Serdeczny Borsuk
Serdeczny Borsuk

Singel - Pisałem skrypt do Twojej kamerki, ale nikt nie raczył przetestować, (bo robiłem na cepa), uznałem, że nie ma sensu, bo ponoc kamerka 'czasami' działa od razu. Poza tym pisałem jak wydałem wersję z tym skryptem, ta jest bez. Oczywiście mogę to przywrócić, ale czy ja dobrego sterownika tam używałem itp. to nie jestem pewnien i czy to zadziała.
Poza tym widziałem u wujka podobną, też Z-star pisało w LSUSB i działała od razu. Co wywala jak włączysz Camoramę, albo Cheese ?
JAk nie, to spróbuj:

Kod: Zaznacz cały

sudo modprobe videodev
sudo modprobe gspca
EDIT:
pendejo, do tego służy LiveCD :) Nie wprowadzi błędnych zmian w systemie, a poza tym to jest tak, czy tak 'czysty system', więc tam najlepiej jest to testować. Z tym, że musisz się tam rózwnież wpierw połączyć z netem. Aha, no i użyj najnowszej wersji EasyLin :)
Awatar użytkownika
pendejo
Wytworny Kaczor
Wytworny Kaczor

ta tylko jak uruchomić połączenie z netią an liniach tp bez restartu kompa? używam normalnie ubudsl 0.9 (system 64 bit) i nie udało mi się jeszcze obejść tego problemu
Linux user number 485555
Ubuntu user number 26314
marcinsud
Awatar użytkownika
ubuproblem
Serdeczny Borsuk
Serdeczny Borsuk

To proste!
Po konfiguracji połączenia przez UbuDSL powinien zsynchronizować się modem. Po synchroizacji wydajesz w terminalu polecenie

pppd call ubudsl
i czekasz aż się połączy.
Awatar użytkownika
pendejo
Wytworny Kaczor
Wytworny Kaczor

no to powiem, że brother dcp-115c nie działa, skaner w tym kombajnie też nie. W ustawieniach drukarek jak patrze jest ta drukarka, ale z wyszukanym automatycznie przez system sterownikiem, który oczywiście jest zły bo powinien być mfc-210c. Popatrzyłem w log i wychodzi na to, że easylin nie sprawdza jaki ma się system 32bit czy 64 i to, że pobiera sterownik, który jest w paczce w repo

brother-cups-wrapper-extra
co prawda ma dosyć sporo zależności przy amd64 (ia32libs etc) ale mi to działa na zainstalowanym ubuntu. Co do skanera to tu
jest paczka nowszej wersji brscana, która na 100% działa w hardym. Mam nadzieję, że coś pomogłem
Załączniki
ubuntu-el-log.zip
(1.78 KiB) Pobrany 68 razy
Linux user number 485555
Ubuntu user number 26314
marcinsud
ODPOWIEDZ

Wróć do „Inne”