Transmisja danych - samsung j700
- topola
- Piegowaty Guziec
- Wersja Ubuntu: 8.04
- Środowisko graficzne: GNOME
- Kontakt:
Transmisja danych - samsung j700
Witam,
kupiłam wczoraj samsunga j700. zamierzam oczywiście kupić do niego kartę, ale póki co chciałam wrzucić sobie cokolwiek, korzystając z kabla usb. niestety, gdy go podłączam, ubuntu w ogóle go nie wykrywa:/ mogę to oczywiście zrobić u współlokatorów na windowsie, wolałabym jednak wiedzieć jak sobie z tym poradzić na ubuntu;)
pozdrawiam.
kupiłam wczoraj samsunga j700. zamierzam oczywiście kupić do niego kartę, ale póki co chciałam wrzucić sobie cokolwiek, korzystając z kabla usb. niestety, gdy go podłączam, ubuntu w ogóle go nie wykrywa:/ mogę to oczywiście zrobić u współlokatorów na windowsie, wolałabym jednak wiedzieć jak sobie z tym poradzić na ubuntu;)
pozdrawiam.
- sthoo
- Piegowaty Guziec
- Wersja Ubuntu: 11.04
- Architektura: x86
- Kontakt:
Odp: Transmisja danych - samsung j700
Jeżeli korzystasz z Ubuntu 8.04, to powinien wykryć, jeżeli po podłączeniu telefonu ustawisz go w tryb transmisji plików - poczekaj chwilę na reakcję, zerknij też w menu "Miejsca" - powinien być widoczny jako "Phone". Na 100% działa w przypadku Sony Ericssonów nie wiem jak będzie z Samsungami.
- Piegowaty Guziec
- Kontakt:
heh, no właśnie zmieniłam w ustawieniach na tryb transmisji plików i ubuntu znajduje ale nie może zamontować, nie wiem, utworzyć mu punkt montowania? ubuntu zawsze robił to sam więc nie wiem;) a w zabawę z punktem montowania nie wiem czy wchodzić bo przy ipodzie sobie coś kiedyś zmieniłam nie wiedząc wówczas za bardzo co i do formata mi nie chciał chodzić:P
-
- Piegowaty Guziec
- Wersja Ubuntu: 9.10
- Architektura: x86_64
Samsung J700 nie montuje się tez pod ubuntu 8.10
EDIT:
Może jednak ktoś wie jak rozwiązać problem. Dodaję, że zainstalowanie aplikacji do obsługi telefonu pod wine też nie rozwiązuje problemu. Instalacja przebiega poprawnie jednak aplikacja nie widzi telefonu.
EDIT:
Może jednak ktoś wie jak rozwiązać problem. Dodaję, że zainstalowanie aplikacji do obsługi telefonu pod wine też nie rozwiązuje problemu. Instalacja przebiega poprawnie jednak aplikacja nie widzi telefonu.
- hiroshi007
- Serdeczny Borsuk
- Wersja Ubuntu: 11.10
- Środowisko graficzne: KDE Plasma
- Kontakt:
Nie jestem pewny jak to jest ale u mnie w nokii5220 w punkcie montowania widać tylko dane z karty pamięci.
- topola
- Piegowaty Guziec
- Kontakt:
dokładnie, u mnie jest tak samo, instalacja się zakończyła, ale dalej ten sam problem.tata pisze:Samsung J700 nie montuje się tez pod ubuntu 8.10
EDIT:
- sthoo
- Piegowaty Guziec
- Wersja Ubuntu: 11.04
- Kontakt:
Topolko pojawił się artykuł na jakilinux.org na temat managera telefonów komórkowych "Wammu" - przetestuj > klik.
Daj znać jak Ci poszło. Sam przetestuję też na moim SE k800i.
hiroshi007 - przez Ciebie muszę zmienić avatara
Daj znać jak Ci poszło. Sam przetestuję też na moim SE k800i.
hiroshi007 - przez Ciebie muszę zmienić avatara

- Piegowaty Guziec
- Kontakt:
a dziekuje dziekuje Sthoo;) (i przepraszam ze bez polskich znakow ale przy jakims dziwnym kompie uczelnianym siedzen na zajeciach:/) sprawdze jak tylko bede miala dostep do netu na dluzej niz 5min, bo w mieszkaniu aktualnie jestem odcieta od swiata;p
a avy mnie rozwalily;D
a avy mnie rozwalily;D
-
- Piegowaty Guziec
- Kontakt:
spróbuj w telefonie ustawienia->telefon->ustawienia USB i zmień opcję na pamięć masowa. u mnie montuje 
wiem, że późno, ale problem wygląda na nierozwiązany i dopiero zobaczyłem że działa

wiem, że późno, ale problem wygląda na nierozwiązany i dopiero zobaczyłem że działa

POWER!
-
- Piegowaty Guziec
- Kontakt:
Mój telefon nie posiada karty pamięci.
Czy komuś udało się taki przeglądać ?
Wammu pokazuje błędy przy próbie jakiegokolwiek zapisu.
Czy komuś udało się taki przeglądać ?
Wammu pokazuje błędy przy próbie jakiegokolwiek zapisu.
- topola
- Piegowaty Guziec
- Kontakt:
u mnie nie działa. z kartą pamięci owszem, nie mam najmniejszego problemu, ale bez karty ubuntu nie znajduje w ogóle samsunga. w ustawieniach usb zmieniałam na pamięć masową, lecz nic to nie dało. teoretycznie opcja jest mi już niepotrzebna, ale z czystej ciekawości - gdyby ktoś rozwiązał problem proszę o odpowiedź;)
-
- Piegowaty Guziec
- Wersja Ubuntu: inny OS
telefonik mam od 2 dni i moje spostrzeżenia:
1. mając kartę i chcąc wrzucić na nią np. mp3, przełączamy telefon na tryb "mass storage (pamięć masowa) i montuje się go jako zwykły dysk usb, (hint: mp3 muszą być w jakości 128kbs - możliwe, że mogą być we większej, ale np. 192kbs aparat już nie widzi - ja sam konwertuje do aac 160kbs, oraz nie mogą mieć długich nazw - do 52 znaków - dotyczy to też nazw folderów, dłuższych nazw aparat nie widzi),
2. chcąc połączyć się bezpośrednio z telefonem, przełączamy go w tryb "Samsung PC studio" - uruchamiamy wammu (testowane na gammu 1.20.0, wammu 0.28 @ openSUSE 11.1) : telefon wykrywany jest bez żadnych problemów, możliwe jest odczytanie info (firmware, typ tel. itp.), synchro czasu (uwaga: podstawowa jednostka to minuta, więc jeżeli wciśniemy synchronizację o 16:56:59, to telefon ustawi się na 16:56:00), wszystkie operacje na książce telefonicznej, tj. edycja, wybieranie numerów, wysyłanie esemesów. Próba edycji kalendarza (memo, spotkania i tp.) kończą się restartem telefonu i komunikatem w stylu "write error" - chociaż http://cihar.com/gammu/phonedb/samsung/1987/ jest napisane, że jest to możliwe. Niestety, nie udało mi się (jeszcze) dostać do "plików systemowych" telefonu - mam pomysł na zmianę irytującego pomorańczowego koloru w "black theme" na muy verde
1. mając kartę i chcąc wrzucić na nią np. mp3, przełączamy telefon na tryb "mass storage (pamięć masowa) i montuje się go jako zwykły dysk usb, (hint: mp3 muszą być w jakości 128kbs - możliwe, że mogą być we większej, ale np. 192kbs aparat już nie widzi - ja sam konwertuje do aac 160kbs, oraz nie mogą mieć długich nazw - do 52 znaków - dotyczy to też nazw folderów, dłuższych nazw aparat nie widzi),
2. chcąc połączyć się bezpośrednio z telefonem, przełączamy go w tryb "Samsung PC studio" - uruchamiamy wammu (testowane na gammu 1.20.0, wammu 0.28 @ openSUSE 11.1) : telefon wykrywany jest bez żadnych problemów, możliwe jest odczytanie info (firmware, typ tel. itp.), synchro czasu (uwaga: podstawowa jednostka to minuta, więc jeżeli wciśniemy synchronizację o 16:56:59, to telefon ustawi się na 16:56:00), wszystkie operacje na książce telefonicznej, tj. edycja, wybieranie numerów, wysyłanie esemesów. Próba edycji kalendarza (memo, spotkania i tp.) kończą się restartem telefonu i komunikatem w stylu "write error" - chociaż http://cihar.com/gammu/phonedb/samsung/1987/ jest napisane, że jest to możliwe. Niestety, nie udało mi się (jeszcze) dostać do "plików systemowych" telefonu - mam pomysł na zmianę irytującego pomorańczowego koloru w "black theme" na muy verde