Transmisja danych - samsung j700

Przenośne komputery i problemy z nimi związane
Awatar użytkownika
topola
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Wersja Ubuntu: 8.04
Środowisko graficzne: GNOME
Kontakt:

Transmisja danych - samsung j700

Post autor: topola »

Witam,
kupiłam wczoraj samsunga j700. zamierzam oczywiście kupić do niego kartę, ale póki co chciałam wrzucić sobie cokolwiek, korzystając z kabla usb. niestety, gdy go podłączam, ubuntu w ogóle go nie wykrywa:/ mogę to oczywiście zrobić u współlokatorów na windowsie, wolałabym jednak wiedzieć jak sobie z tym poradzić na ubuntu;)
pozdrawiam.
Awatar użytkownika
sthoo
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Wersja Ubuntu: 11.04
Architektura: x86
Kontakt:

Odp: Transmisja danych - samsung j700

Post autor: sthoo »

Jeżeli korzystasz z Ubuntu 8.04, to powinien wykryć, jeżeli po podłączeniu telefonu ustawisz go w tryb transmisji plików - poczekaj chwilę na reakcję, zerknij też w menu "Miejsca" - powinien być widoczny jako "Phone". Na 100% działa w przypadku Sony Ericssonów nie wiem jak będzie z Samsungami.
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Kontakt:

heh, no właśnie zmieniłam w ustawieniach na tryb transmisji plików i ubuntu znajduje ale nie może zamontować, nie wiem, utworzyć mu punkt montowania? ubuntu zawsze robił to sam więc nie wiem;) a w zabawę z punktem montowania nie wiem czy wchodzić bo przy ipodzie sobie coś kiedyś zmieniłam nie wiedząc wówczas za bardzo co i do formata mi nie chciał chodzić:P
tata
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Wersja Ubuntu: 9.10
Architektura: x86_64

Post autor: tata »

Samsung J700 nie montuje się tez pod ubuntu 8.10

EDIT:
Może jednak ktoś wie jak rozwiązać problem. Dodaję, że zainstalowanie aplikacji do obsługi telefonu pod wine też nie rozwiązuje problemu. Instalacja przebiega poprawnie jednak aplikacja nie widzi telefonu.
Awatar użytkownika
hiroshi007
Serdeczny Borsuk
Serdeczny Borsuk
Wersja Ubuntu: 11.10
Środowisko graficzne: KDE Plasma
Kontakt:

Post autor: hiroshi007 »

Nie jestem pewny jak to jest ale u mnie w nokii5220 w punkcie montowania widać tylko dane z karty pamięci.
Awatar użytkownika
topola
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Kontakt:

tata pisze:Samsung J700 nie montuje się tez pod ubuntu 8.10

EDIT:
Może jednak ktoś wie jak rozwiązać problem. Dodaję, że zainstalowanie aplikacji do obsługi telefonu pod wine też nie rozwiązuje problemu. Instalacja przebiega poprawnie jednak aplikacja nie widzi telefonu.
dokładnie, u mnie jest tak samo, instalacja się zakończyła, ale dalej ten sam problem.
Awatar użytkownika
sthoo
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Wersja Ubuntu: 11.04
Kontakt:

Post autor: sthoo »

Topolko pojawił się artykuł na jakilinux.org na temat managera telefonów komórkowych "Wammu" - przetestuj > klik.
Daj znać jak Ci poszło. Sam przetestuję też na moim SE k800i.

Przetestowałem - Sony Ericsson działa (na portach /dev/ttyACM0 i /dev/ttyACM1)
No niestety, a może "stety" program nie ma wbudowanej opcji managera plików, obsługuje jedynie opcje telefonu, SMSy, Kontakty, Kalendarz.

Można jeszcze spróbować gmobilemedia - niestety poskąpiono mi kabla do połączenia z komputerem dla Samsunga, więc z testów nici.

hiroshi007 - przez Ciebie muszę zmienić avatara ;)
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Kontakt:

a dziekuje dziekuje Sthoo;) (i przepraszam ze bez polskich znakow ale przy jakims dziwnym kompie uczelnianym siedzen na zajeciach:/) sprawdze jak tylko bede miala dostep do netu na dluzej niz 5min, bo w mieszkaniu aktualnie jestem odcieta od swiata;p

a avy mnie rozwalily;D
Qrchaq
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Kontakt:

Post autor: Qrchaq »

spróbuj w telefonie ustawienia->telefon->ustawienia USB i zmień opcję na pamięć masowa. u mnie montuje ;)
wiem, że późno, ale problem wygląda na nierozwiązany i dopiero zobaczyłem że działa :D
POWER!
Rafallo
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Kontakt:

Post autor: Rafallo »

Mój telefon nie posiada karty pamięci.

Czy komuś udało się taki przeglądać ?

Wammu pokazuje błędy przy próbie jakiegokolwiek zapisu.
Awatar użytkownika
topola
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Kontakt:

u mnie nie działa. z kartą pamięci owszem, nie mam najmniejszego problemu, ale bez karty ubuntu nie znajduje w ogóle samsunga. w ustawieniach usb zmieniałam na pamięć masową, lecz nic to nie dało. teoretycznie opcja jest mi już niepotrzebna, ale z czystej ciekawości - gdyby ktoś rozwiązał problem proszę o odpowiedź;)
killa
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Wersja Ubuntu: inny OS

Post autor: killa »

telefonik mam od 2 dni i moje spostrzeżenia:
1. mając kartę i chcąc wrzucić na nią np. mp3, przełączamy telefon na tryb "mass storage (pamięć masowa) i montuje się go jako zwykły dysk usb, (hint: mp3 muszą być w jakości 128kbs - możliwe, że mogą być we większej, ale np. 192kbs aparat już nie widzi - ja sam konwertuje do aac 160kbs, oraz nie mogą mieć długich nazw - do 52 znaków - dotyczy to też nazw folderów, dłuższych nazw aparat nie widzi),
2. chcąc połączyć się bezpośrednio z telefonem, przełączamy go w tryb "Samsung PC studio" - uruchamiamy wammu (testowane na gammu 1.20.0, wammu 0.28 @ openSUSE 11.1) : telefon wykrywany jest bez żadnych problemów, możliwe jest odczytanie info (firmware, typ tel. itp.), synchro czasu (uwaga: podstawowa jednostka to minuta, więc jeżeli wciśniemy synchronizację o 16:56:59, to telefon ustawi się na 16:56:00), wszystkie operacje na książce telefonicznej, tj. edycja, wybieranie numerów, wysyłanie esemesów. Próba edycji kalendarza (memo, spotkania i tp.) kończą się restartem telefonu i komunikatem w stylu "write error" - chociaż http://cihar.com/gammu/phonedb/samsung/1987/ jest napisane, że jest to możliwe. Niestety, nie udało mi się (jeszcze) dostać do "plików systemowych" telefonu - mam pomysł na zmianę irytującego pomorańczowego koloru w "black theme" na muy verde :twisted:
ODPOWIEDZ

Wróć do „Laptopy”