Jestem nowy zarówno na tym forum jak i w środowisku systemu linux, więc z góry proszę o wyrozumiałość

Ale przejdźmy do tematu.. mój problem jest związany z bezprzewodową kartą sieciową Intel 4965AGN. Otóż już w wersji 8.04 systemu byłem w stanie wykorzystać tylko małą część transferu oferowanego przez sieć... ( 40-60 KB/s, podczas gdy system spod systemu Windows jestem w stanie "wyciągnąć" ponad 300 KB/s - oczywiście z tej samej sieci ). Po upgrade systemu do wersji 8.10 problem pozostał... Pewnego dnia wyczaiłem w panelu administracji aplikację o wdzięcznej nazwie "Sterowniki Windows do urządzeń bezprzewodowych", z której niezwłocznie skorzystałem..

Przeglądałem wiele artykułów na temat problemów z tą kartą w Ubuntu, ale po primo z powodu różnorodności i trudności proponowanych rozwiązań (rekonfiguracja jądra?!) , a po secundo z braku doświadczenia boję się podejmować działań na większą skalę

I tu moje właściwe pytanie:
--> W jaki sposób przywołać moją kartę z powrotem do działania? (skąd wsiąść prawidłowe sterowniki i jak je zainstalować )
Mogą być nawet te stare ( ograniczone )

Proszę o w miare proste rozwiązanie