[Ubuntu 8.10] sterowniki do karty WiFi Intel 4965AGN i ich ponowna instalacja

Instalacja i konfiguracja oprogramowania sieciowego.
Awatar użytkownika
Qarlog
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Wersja Ubuntu: 8.10
Środowisko graficzne: GNOME
Kontakt:

[Ubuntu 8.10] sterowniki do karty WiFi Intel 4965AGN i ich ponowna instalacja

Post autor: Qarlog »

Witam!
Jestem nowy zarówno na tym forum jak i w środowisku systemu linux, więc z góry proszę o wyrozumiałość ;)
Ale przejdźmy do tematu.. mój problem jest związany z bezprzewodową kartą sieciową Intel 4965AGN. Otóż już w wersji 8.04 systemu byłem w stanie wykorzystać tylko małą część transferu oferowanego przez sieć... ( 40-60 KB/s, podczas gdy system spod systemu Windows jestem w stanie "wyciągnąć" ponad 300 KB/s - oczywiście z tej samej sieci ). Po upgrade systemu do wersji 8.10 problem pozostał... Pewnego dnia wyczaiłem w panelu administracji aplikację o wdzięcznej nazwie "Sterowniki Windows do urządzeń bezprzewodowych", z której niezwłocznie skorzystałem.. ;) - (czyżby błąd? :bag:) : tzn. ściągnąłem pakiet sterowników do mojej karty pod system Windows, wybrałem z niego 2 pliki .inf (tylko te były przyswajalne przez wspomniany program) i załadowałem - po reboocie system przestał wykrywać kartę sieciową. :sad:
Przeglądałem wiele artykułów na temat problemów z tą kartą w Ubuntu, ale po primo z powodu różnorodności i trudności proponowanych rozwiązań (rekonfiguracja jądra?!) , a po secundo z braku doświadczenia boję się podejmować działań na większą skalę :)
I tu moje właściwe pytanie:
--> W jaki sposób przywołać moją kartę z powrotem do działania? (skąd wsiąść prawidłowe sterowniki i jak je zainstalować )
Mogą być nawet te stare ( ograniczone ) ;)

Proszę o w miare proste rozwiązanie ;) Z góry dzięki! :oops:
Awatar użytkownika
Echinos
Serdeczny Borsuk
Serdeczny Borsuk
Wersja Ubuntu: inny OS
Architektura: x86_64
Kontakt:

Odp: [Ubuntu 8.10] sterowniki do karty WiFi Intel 4965AGN i ich ponowna instalacja

Post autor: Echinos »

Odinstaluj najpierw aplikację "Sterowniki Windows do urządzeń bezprzewodowych" wraz ze wszystkimi ustawieniami, a następnie zainstaluj paczkę linux-backports-modules-intrepid.
Awatar użytkownika
Qarlog
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Wersja Ubuntu: 8.10
Kontakt:

Odp: [Ubuntu 8.10] sterowniki do karty WiFi Intel 4965AGN i ich ponowna instalacja

Post autor: Qarlog »

Tak też zrobiłem, bez skutku - system nadal nie widzi karty sieciowej ;|

@EDIT
Przeinstalowałem system.. teraz musiało zadziałać :???: Niemniejjednak, gdyby gdyby ktoś znał bezpieczny i przyjemny sposób pozyskania poprawnych sterowników do karty WiFi Intel 4965AGN to nie pogardzę :-)
ODPOWIEDZ

Wróć do „Sieci, serwery, Internet”