Dla osób króre nie wiedzą gdzie w systemie jest kosz!
/home/*******/.local/share/Trash
gdzie gwiazdeczki oznaczają nazwę użytkownika!!!
W tym miejscu masz trzy katalogi
expunged files oraz
info
Moim zdaniem wyczyszczenie kosza może polegać na podaniu komendy
sudo shred -u -v -z -n 50 /home/*******/.local/share/Trash/expunged/*
sudo shred -u -v -z -n 50 /home/*******/.local/share/Trash/files/*
sudo shred -u -v -z -n 50 /home/*******/.local/share/Trash/info/*
Miłej zabawy życzę wszystkim

****** - nazwa użytkownika
* - znak oznaczający pracę na wszystkich plikach zawartych w danym katalogu
EDIT:
miscoala pisze:uzywam tez Kde i mam ten program kgpg ale nie widze w nim niszczarki do plikow chyba ze jedynie do kluczy ato chyba nie jest to samo,osobiscie niszcze wszystko przez konsole i dziala bezzarzutu;-)
EDIT:
witam zastosowalem te metode nadpisywania danych rowniez pod Kubuntu 9.04 z KDE4 , wybralem plik okolo 700 Mb no i podalem haslo
ale sie naczekalem

w tym czasie wypilem 2 kawy ,wypralem psa ,ugotowalem obiad ale plik zostal zniszczony

. mysle ze nadpisywanie 7 do 20 razy wystarczy bo w koncu jak nic nie widac na kompie i jeszcze jest system oper. Linux to nikt tam nie bedzie w nim grzebal. A jezeli chcemy pozbyc sie dysku to lepiej go mlotkiem potraktowac ale doszczetnie wtedy napewno nikt go juz nie odczyta

Odnośnie traktowania młotkiem dysku, można tak robić jeżeli masz nadwyżkę gotówki.

Skasowanie plików z wartością 7 - 20 razy nie daje pewności że zostanie dobrze zamazany
(czytaj, można się do niego dokopać używając choćby takiego programiku jak
testdisk)
Ja dzięki temu programikowi dogrzebałem się do systemów operacyjnych które dawno skasowałem z dysku i przypuszczam że już na pewno zostały te miejsca z 20 razy nadpisane.
To że czasowo zchodzi, cóż na to poradzić.
A tak na prawdę jeśli ktoś by chciał się dobrać do twoich danych to można nawet roztrzaskany młotkiem dysk odczytać na urządzeniach do magnetycznego odczytu danych z poszczególnych tależy.
Więc polecenie
shred -u -v -z -n 50 moim zdaniem nie jest jeszcze paranoją!!!