[solved] Nadpisywanie danych

Tylko tematy nie mieszczące się powyżej.
Awatar użytkownika
Fardorn
Serdeczny Borsuk
Serdeczny Borsuk
Wersja Ubuntu: inny OS
Środowisko graficzne: GNOME
Architektura: x86
Kontakt:

Odp: [solved] Nadpisywanie danych

Post autor: Fardorn »

Z tego co widzę, to to archiwum masz w koszu, a tam jest chyba zablokowane modyfikowanie pliku. Przenieś to samo na pulpit i tam wpisz komendę. A, ścieżka do pliku ma być między ''. Np.
'/home/użytkownik/Pulpit/plik.zip'

No, moje przypuszczenia się potwierdziły xD. Też próbowałem usunąć plik z kosza za pomocą shred'a i nic ^^

Kod: Zaznacz cały

fardorn@fardorn-desktop:~$ shred -u -v -z -n 50 trash:///_wormux_0.8final_i386.deb 
shred: trash:///_wormux_0.8final_i386.deb: błąd przy otwieraniu do zapisu: No such file or directory
fardorn@fardorn-desktop:~$ 
Awatar użytkownika
miscoala
Sędziwy Jeż
Sędziwy Jeż
Wersja Ubuntu: 14.04
Środowisko graficzne: KDE Plasma
Architektura: x86_64
Kontakt:

Post autor: miscoala »

zrobilem tak jak napisales Fardorn i podzialalo :-)
michael@michael-desktop:~$ shred -u -v -z -n 5 '/home/michael/Desktop/Hulk.txt.zip'
shred: /home/michael/Desktop/Hulk.txt.zip: Durchgang 1/6 (random)...
shred: /home/michael/Desktop/Hulk.txt.zip: Durchgang 2/6 (000000)...
shred: /home/michael/Desktop/Hulk.txt.zip: Durchgang 3/6 (random)...
shred: /home/michael/Desktop/Hulk.txt.zip: Durchgang 4/6 (ffffff)...
shred: /home/michael/Desktop/Hulk.txt.zip: Durchgang 5/6 (random)...
shred: /home/michael/Desktop/Hulk.txt.zip: Durchgang 6/6 (000000)...
shred: /home/michael/Desktop/Hulk.txt.zip: wird entfernt
shred: /home/michael/Desktop/Hulk.txt.zip: in /home/michael/Desktop/000000000000 umbenannt
shred: /home/michael/Desktop/000000000000: in /home/michael/Desktop/00000000000 umbenannt
shred: /home/michael/Desktop/00000000000: in /home/michael/Desktop/0000000000 umbenannt
shred: /home/michael/Desktop/0000000000: in /home/michael/Desktop/000000000 umbenannt
shred: /home/michael/Desktop/000000000: in /home/michael/Desktop/00000000 umbenannt
shred: /home/michael/Desktop/00000000: in /home/michael/Desktop/0000000 umbenannt
shred: /home/michael/Desktop/0000000: in /home/michael/Desktop/000000 umbenannt
shred: /home/michael/Desktop/000000: in /home/michael/Desktop/00000 umbenannt
shred: /home/michael/Desktop/00000: in /home/michael/Desktop/0000 umbenannt
shred: /home/michael/Desktop/0000: in /home/michael/Desktop/000 umbenannt
shred: /home/michael/Desktop/000: in /home/michael/Desktop/00 umbenannt
shred: /home/michael/Desktop/00: in /home/michael/Desktop/0 umbenannt
shred: /home/michael/Desktop/Hulk.txt.zip: entfernt
michael@michael-desktop:~$
znaczy sie zostal usuniety i go nie ma ;-) ale musialem spakowac plik do Zip-a , skrocilem nazwe i podzialalo :clap:
Awatar użytkownika
Fardorn
Serdeczny Borsuk
Serdeczny Borsuk
Kontakt:

Nie musisz pakować plików. Jeśli przeczytasz wcześniejsze posty to dowiesz się, że shred usuwa tylko pliki, lecz nie może usunąć folderów. A więc usuwasz shred'em zawartość katalogu, a sam katalog w normalny sposób. Poza tym jeśli spakujesz plik i go usuniesz, to masz dwa pliki (archiwum i oryginał), a wiec co Ci da nadpisywanie. ^^
Awatar użytkownika
miscoala
Sędziwy Jeż
Sędziwy Jeż
Kontakt:

Odp: Nadpisywanie danych

MrRobby pisze:Korzystam na co dzień z KDE i programu kgpg do zarządzania kluczami, jedną z jego funkcji jest niszczarka.
uzywam tez Kde i mam ten program kgpg ale nie widze w nim niszczarki do plikow chyba ze jedynie do kluczy ato chyba nie jest to samo,osobiscie niszcze wszystko przez konsole i dziala bezzarzutu;-)

EDIT:
witam zastosowalem te metode nadpisywania danych rowniez pod Kubuntu 9.04 z KDE4 , wybralem plik okolo 700 Mb no i podalem haslo
shred -u -v -z -n 50
ale sie naczekalem :shut: w tym czasie wypilem 2 kawy ,wypralem psa ,ugotowalem obiad ale plik zostal zniszczony :lol: . mysle ze nadpisywanie 7 do 20 razy wystarczy bo w koncu jak nic nie widac na kompie i jeszcze jest system oper. Linux to nikt tam nie bedzie w nim grzebal. A jezeli chcemy pozbyc sie dysku to lepiej go mlotkiem potraktowac ale doszczetnie wtedy napewno nikt go juz nie odczyta :-)
amoz
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Wersja Ubuntu: 10.04

Post autor: amoz »

I po co tyle kombinacji? Wystarczy zainstalować shreddera v2.0 i z wine można wyczyścić wszystko bezpowrotnie.
Awatar użytkownika
DadaD
Wytworny Kaczor
Wytworny Kaczor

Post autor: DadaD »

amoz pisze:I po co tyle kombinacji? Wystarczy zainstalować shreddera v2.0 i z wine można wyczyścić wszystko bezpowrotnie.
Pewno chodzi Tobie o File Shredder 2.0 lecz jest to wersja dla systemów MS Windows 98/Me/2000/XP.
Dlaczego mamy używać emulatory Windows jeżeli dla systemów linuksowych jest dużo i to dobrych narzędzi, działających z linii poleceń? Prosto i dobrze tak jak to Tygrysy lubią najbardziej?

Pozdrowienia
Awatar użytkownika
miscoala
Sędziwy Jeż
Sędziwy Jeż
Kontakt:

Wlasnie po co uzywac programow z Windy poprzez Wine ,ja tego nie robie bo mam na Kubuntu cala game programow i nie po to zrezygnowalem z Windy i Microszajsu zeby teraz Przez Wine byc z nim zwiazanym.Moj komp z Winda stoi w kacie ,pokryty juz warstwa kurzu i pajeczynka sie na nim pojawila:mrgreen: .Nadpisywanie danych moim sposobem ,3-krotne tez jest wystarczajace
Awatar użytkownika
DadaD
Wytworny Kaczor
Wytworny Kaczor

Debian, na którym oparty jest Ubuntu posiada w repozytoraiach ok 23000 pakietów. Nie jest więc problemem brak aplikacji lecz raczej odnalezienie potrzebnego. A programów narzędziowych jest wielka obfitość.
Dlatego tez dziwię się niepomiernie, że komukolwiek chce się uruchamiać programy windowsowe poprzez emulatory. Myślę, że powodem tego jest pewnikiem to, że użytkownicy zakupili dany program. I to jestem w stanie zrozumieć.

Pozdrowienia
Awatar użytkownika
jacekalex
Gibki Gibbon
Gibki Gibbon
Środowisko graficzne: MATE

Post autor: jacekalex »

Witam

Nieźle się sprawdza - moim zdaniem lepszy od shred'a - program wipe - ma znacznie więcej opcji.
Instalacja:

sudo apt-get install -y -f wipe
Instrukcja:

wipe -h
man wipe
Pozdrawiam
Awatar użytkownika
Fardorn
Serdeczny Borsuk
Serdeczny Borsuk
Kontakt:

Niestety brak spolszczonego man'a :|
Debian 5 user
Awatar użytkownika
DadaD
Wytworny Kaczor
Wytworny Kaczor

jacekalex pisze:Witam

Nieźle się sprawdza - moim zdaniem lepszy od shred'a - program wipe - ma znacznie więcej opcji.
A mógłbyś w kilku zdaniach opisać użytkowanie?
Jakie parametry zastosować i jakimi algorytmami wipe traktuje likwidowane pliki?

pozdrowienia
Johny_B.
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Wersja Ubuntu: 10.04

Post autor: Johny_B. »

Dla osób króre nie wiedzą gdzie w systemie jest kosz!
/home/*******/.local/share/Trash
gdzie gwiazdeczki oznaczają nazwę użytkownika!!!

W tym miejscu masz trzy katalogi expunged files oraz info
Moim zdaniem wyczyszczenie kosza może polegać na podaniu komendy
sudo shred -u -v -z -n 50 /home/*******/.local/share/Trash/expunged/*
sudo shred -u -v -z -n 50 /home/*******/.local/share/Trash/files/*
sudo shred -u -v -z -n 50 /home/*******/.local/share/Trash/info/*
Miłej zabawy życzę wszystkim ;)
****** - nazwa użytkownika
* - znak oznaczający pracę na wszystkich plikach zawartych w danym katalogu

EDIT:
miscoala pisze:uzywam tez Kde i mam ten program kgpg ale nie widze w nim niszczarki do plikow chyba ze jedynie do kluczy ato chyba nie jest to samo,osobiscie niszcze wszystko przez konsole i dziala bezzarzutu;-)

EDIT:
witam zastosowalem te metode nadpisywania danych rowniez pod Kubuntu 9.04 z KDE4 , wybralem plik okolo 700 Mb no i podalem haslo
ale sie naczekalem :shut: w tym czasie wypilem 2 kawy ,wypralem psa ,ugotowalem obiad ale plik zostal zniszczony :lol: . mysle ze nadpisywanie 7 do 20 razy wystarczy bo w koncu jak nic nie widac na kompie i jeszcze jest system oper. Linux to nikt tam nie bedzie w nim grzebal. A jezeli chcemy pozbyc sie dysku to lepiej go mlotkiem potraktowac ale doszczetnie wtedy napewno nikt go juz nie odczyta :-)
Odnośnie traktowania młotkiem dysku, można tak robić jeżeli masz nadwyżkę gotówki. :-)
Skasowanie plików z wartością 7 - 20 razy nie daje pewności że zostanie dobrze zamazany
(czytaj, można się do niego dokopać używając choćby takiego programiku jak testdisk)
Ja dzięki temu programikowi dogrzebałem się do systemów operacyjnych które dawno skasowałem z dysku i przypuszczam że już na pewno zostały te miejsca z 20 razy nadpisane.
To że czasowo zchodzi, cóż na to poradzić.

A tak na prawdę jeśli ktoś by chciał się dobrać do twoich danych to można nawet roztrzaskany młotkiem dysk odczytać na urządzeniach do magnetycznego odczytu danych z poszczególnych tależy.

Więc polecenie shred -u -v -z -n 50 moim zdaniem nie jest jeszcze paranoją!!!
Awatar użytkownika
Fardorn
Serdeczny Borsuk
Serdeczny Borsuk
Kontakt:

Według mnie utrudnieniem (i to sporym!) dla osoby pragnącej odczytać dane może być utworzenie zaszyfrowanego woluminu programem TrueCrypt, który następnie nadpiszemy.

BTW wątek cieszy się dość sporą popularnością -> 1250 osób już go przeglądało :w00t:
Debian 5 user
Awatar użytkownika
jacekalex
Gibki Gibbon
Gibki Gibbon
Środowisko graficzne: MATE

Post autor: jacekalex »

Witam

Wipe http://wipe.sourceforge.net/
Problem z angielskim - czasami używam http://translate.google.pl/

Pozdrawiam
;-)
Awatar użytkownika
diagran6
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Wersja Ubuntu: 9.04

Post autor: diagran6 »

Ja w kwestii szyfrowania danych mam takie małe pytanko: Szyfrując dane przy użyciu KGpg nie mam najmniejszego kłopotu z ich póóźniejszym odszyfrowaniem. Jednak gdy zaszyfruję jakiś plik przy użyciu programu "pgp8" będącego na wyposażeniu Windowsa w firmie gdzie pracuję i przeniesieniu go do domowego Linuxa, dostaję przy próbie odszyfrowania taki oto komunikat:
"gpg: zaszyfrowano 2048-bitowym kluczem ELG-E, identyfikator E8765E0D, stworzonym 2001-02-05 "Abcdef Ghijkl <email@serwer.kraj>" gpg: b?‚Ä…d odszyfrowywania: brak klucza prywatnego"
Co jest nie tak, i jak pozbyć się problemu? Dodam tylko że zaimportowałem klucz do swojego domowego komputera i znam hasło.
skoczo
Serdeczny Borsuk
Serdeczny Borsuk
Wersja Ubuntu: 11.04
Kontakt:

Post autor: skoczo »

Jeśli ktoś jest zainteresowany to napisałem program który nadpisuje wolne miejsce na dysku (według wyboru zerami lub liczbami randomowanymi) link
Grandalf_
Serdeczny Borsuk
Serdeczny Borsuk
Wersja Ubuntu: 16.04
Środowisko graficzne: Brak

Post autor: Grandalf_ »

Mam takie pytanie natury technicznej. Ponieważ w manualu shred'a wycztałem, że różnie on działa w zależności od systemu plików, że może się tak zdarzyć, że przy nadpisywaniu, nadpisze inny obszar niż ten na którym był plik... Jak się ma sprawa w przypadku ext4?
Scofield1
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Wersja Ubuntu: 9.10
Kontakt:

Post autor: Scofield1 »

Napisałem nakładkę GUI na polecenie shred. Program napisany jest w javie dlatego trzeba mieć zainstalowaną obsługę javy w systemie.
Program umożliwia usuwanie pojedynczego pliku i zawartości całego folderu. Ilość nadpisań ustawiona jest standardowo na 20, ale w każdej chwili można zmienić wpisując własną liczbę.

Program do pobrania: Pobierz najnowszą wersje programu
ScreenShot: http://zapodaj.net/9f3abedd58ee.png.html
ODPOWIEDZ

Wróć do „Inne”