net/notebooki - konfiguracja, optymalizacja i wybór najlepszych narzędzi dla tych maszyn

Moderator: e X t 7 3

Awatar użytkownika
e X t 7 3
Przyjaciel
Przyjaciel
Wersja Ubuntu: 21.10
Środowisko graficzne: KDE Plasma
Architektura: x86_64
Kontakt:

Odp: netbooki - konfiguracja, optymalizacjia i wybór najlepszych narzędzi dla tych ma

Post autor: e X t 7 3 »

Witaj jutro zbuduje sterowniki Realteka dla kernela 3.0 ... hmm dziwne ... mam prośbę wykonaj w konsoli w trakcie działania netu:

dmesg > dmesg.log

i wysli mi ten log ... zobaczymy ;)
puchaty
Sędziwy Jeż
Sędziwy Jeż
Wersja Ubuntu: 9.10
Środowisko graficzne: GNOME
Architektura: x86

Odp: netbooki - konfiguracja, optymalizacjia i wybór najlepszych narzędzi dla tych ma

Post autor: puchaty »

Witam.

Narazie log z 100% wydajnego intenetu:
http://uploaded.to/file/qz45qc
czyli: Obrazek
Póki co trzyma się na 100% wydajnym, zrobię restart może wróci do słabej wydajności.

// prowokuję go do spadku i nie idzie ale rozłączył mi się internet - dokladnie tak samo jak w starych sterownikach realteka ktore rozlaczaly polaczenie po paru minutach. Sciagnelo około 25 mb z serwera task.gda.pl [chyba najlepsze do katowania internetu] i zonk.

Nie wiem co o tym myslec. Chyba zmienie karte i oleje gwarancje
krasnal28
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec

Post autor: krasnal28 »

Toshiba NB 100 (ubuntu 9.10) z "twoim" kernelem śmiga aż miło , przestał się zawieszać.
Wielkie podziękowania.
Mam tylko problem z:
xf86-video-intel-ext73-k8_2.9.1-1.7
mesa-ext73_7.7-1.7
libdrm_2.4.17-eXt73-1.0
wyskakuje:
Wystąpiły błędy podczas przetwarzania:
ten sam błąd też w przypadku :
sudo dpkg --force-overwrite --install /var/cache/apt/archives/linux-libc-dev_2.6.31-18.55_i386.deb
sudo dpkg --force-overwrite --install /var/cache/apt/archives/xserver-xorg-video-intel_2%3a2.9.0-1ubuntu2.1_i386.deb
może ktoś podpowie co jest nietak
Awatar użytkownika
e X t 7 3
Przyjaciel
Przyjaciel
Kontakt:

ale konkretnie co wypisuje ?
krasnal28
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec

krasnal500@lapek:~$ sudo dpkg --force-overwrite --install /var/cache/apt/archives/linux-libc-dev_2.6.31-18.55_i386.deb
[sudo] password for krasnal500:
dpkg: błąd przetwarzania /var/cache/apt/archives/linux-libc-dev_2.6.31-18.55_i386.deb (--install):
brak dostępu do archiwum: No such file or directory
/var/cache/apt/archives/linux-libc-dev_2.6.31-18.55_i386.deb
krasnal500@lapek:~$ sudo dpkg --force-overwrite --install /var/cache/apt/archives/xserver-xorg-video-intel_2%3a2.9.0-1ubuntu2.1_i386.de
dpkg: błąd przetwarzania /var/cache/apt/archives/xserver-xorg-video-intel_2%3a2.9.0-1ubuntu2.1_i386.de (--install):
/var/cache/apt/archives/xserver-xorg-video-intel_2%3a2.9.0-1ubuntu2.1_i386.de
krasnal500@lapek:~$

EDIT:
krasnal500@lapek:~$ sudo dpkg --force-overwrite --install home/krasnal500/Pobran7/mesa-ext73_7.7-1.5_i386.deb
dpkg: błąd przetwarzania home/krasnal500/Pobran7/mesa-ext73_7.7-1.5_i386.deb (--install):
home/krasnal500/Pobran7/mesa-ext73_7.7-1.5_i386.deb
Awatar użytkownika
e X t 7 3
Przyjaciel
Przyjaciel
Kontakt:

rzeczywiście masz katalog home/krasnal500/Pobran7/mesa-ext73_7.7-1.5_i386.deb ?

Te błędy wynikają z braku katalogu do jakiego się odwołujesz ... lub pliku ... jak wskazuje komunikat: brak dostępu do archiwum: No such file or directory

Sprawdź, czy rzeczywiście tam sie znajdują pliki do których się odwołujesz.

Pozdrawiam
krasnal28
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec

oki poszło płędy podczas wpisywania w konsoli

EDIT:
jeszcze pytanko do GMABoostera gdy odpalam w konsoli np :
/etc/laptop-mode/lm-ac-start/gma-400.sh

cd /home/krasnal500/GMABooster_Linux_09c
sudo ./GMABooster 400

wyskakuje aby podać hasło jak to pominąć,prawdopodobnie przez to niedziała automatycznie
Awatar użytkownika
e X t 7 3
Przyjaciel
Przyjaciel
Kontakt:

Opisałem w zamkniętym wątku ;) o Lenovo s10 zobacz

Aha zbudowałem nowego Kernela, dziś wieczorem prawdopodobnie udostępnię ;)
rzepaczyk
Sędziwy Jeż
Sędziwy Jeż
Kontakt:

Post autor: rzepaczyk »

Nie zapomnij o sterownikach do realtekow!;) btw zglaszam blad dzialania na kubuntu. prawdopodobnie winne sa moduly alsy. dzwiek odtwarzaja nie wszystkie playery np totem, gxine. amarok odtwarza bez problemu. kiedy oglada sie filmiki na youtube dzwiek jest dopkoi sie nie wlaczy amaroka.
Awatar użytkownika
e X t 7 3
Przyjaciel
Przyjaciel
Kontakt:

a widzisz racja amarok próbuje włączyć inny serwer dźwięku ... to raczej jakiś problem o stronie pulseaudio ... też to zauważyłem ... przyjże się temu w wolnej chwili ... a co do realteków zbudowałem, za chwilę dostępnie cały kernel z relatekami włącznie ;)

EDIT:
Kernel 2.6.32.3-eXt73-F1-3.1-K8-ck-bfs dla Ubuntu 9.10

linux-headers-2.6.32.3-ext73-f1-3.1-k8-ck-bfs

linux-image-2.6.32.3-ext73-f1-3.1-k8-ck-bfs

broadcom-sta-modules-2.6.32.3-ext73-f1-3.1-k8-ck-bfs

alsa-modules-2.6.32.3-ext73-f1-3.1-k8-ck-bfs_1.0.22

rtl8187se-linux-2.6.32.3-ext73-f1-3.1-k8-ck-bfs

rtl8192se-linux-2.6.32.3-ext73-f1-3.1-k8-ck-bfs

Przetestujcie na grach takich, jak Nexuiz, OpeArena, UrbanTerror, warsow, etc. ... w szczególności z moim buildem sterowników intela, libdrm oraz mesą ... o xorg.conf nie zapominając ;)

Pozdrawiam
rzepaczyk
Sędziwy Jeż
Sędziwy Jeż
Kontakt:

Post autor: rzepaczyk »

z tego co jest mi wiadome kubuntu korzysta z phonona a nie z pulseaudio.
Awatar użytkownika
e X t 7 3
Przyjaciel
Przyjaciel
Kontakt:

ostatnio jakoś KDE mało używam (choć jego aplikacje, jak najbardziej - vide rewelacyjny ShowPhoto) ... z tego co zauważyłem właśnie powstaje konflikt na linii serwerów dźwięku ... będę miał więcej czasu pomyślę nad tym ... btw. to jest niezależnie od wersji alsy ...

EDIT:
Zbudowałem nowe wersje sterowników Intela oraz Mesę ... dość mocno je zoptymalizowałem ;) ... Mam też nowy build kernela ale ... na razie jeszcze nad nim popracuje ...
Co do optymalizacji, największy problem jest tu z Mesą ... strasznie czuła na ostre optymalizacje. Kolejny build pomimo, że będzie nosił nr 2.x, tak naprawdę będzie trzydziestym którymś ;) ... np. użycie dość łagodnej opcji -O3, zamiast -O2 spowoduje, że juz nie pogracie np. w Open Arena, ani nic co stoi na kodzie Quake III Arena ;) ... ale tak czy siak jeszcze parę dodatkowych klatek udało mi sie wyciągnąć ;)

Mesę i sterowniki Intela udostępni dziś lub jutro.

Pozdrawiam
krasnal28
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec

Podczas instalacji niektórych gier wywala :
E: /var/cache/apt/archives/freeglut3_2.4.0-6.1ubuntu1_i386.deb: trying to overwrite '/usr/lib/libglut.so.3', which is also in package mesa-ext73 0
czy ma to związek z powyższymi pakietami przed ich instalacją nie zauważyłem taki problemów
nie idzie doinstalować samego: freeglut3
Awatar użytkownika
e X t 7 3
Przyjaciel
Przyjaciel
Kontakt:

Po prostu następuje próba instalacji wersji glut`a ;) z repozytoriów [dowiązany do gier] ... jeśli taka sytuacja ma miejsce wykonaj:

sudo dpkg --force-overwrite --install /var/cache/apt/archives/freeglut3_2.4.0-6.1ubuntu1_i386.deb

a po zainstalowaniu gier, powrócisz do "mojej" mesy poprzez:

dpkg --force-overwrite --install /[ścieżka do pliku]/mesa-ext73_7.7-[nr wersji]_i386.deb

Do chwili kiedy nie stworze własnego repozytorium, takie działania będą konieczne ... tu bowiem już modyfikuje pliki uznawane przez Ubuntu, jako systemowe i w związku z tym dostają flagi ograniczające ich nadpisywanie.
ups5
Serdeczny Borsuk
Serdeczny Borsuk
Wersja Ubuntu: 11.04

Post autor: ups5 »

Witam, dotychczasowe modyfikacje dają już na prawdę niezłego kopa systemowi. Czekam na nową wersje sterowników Intela oraz Mesę. Jedyny problem który mi się przydarzył z obecną (ext73) wersją sterowników Intela oraz Mesą to niebieski ekran po przywróceniu systemu po hibernacji i wstrzymaniu. Zdarzyło mi się to tylko dwa razy. Nie za każdym razem taka sytuacja występuje więc muszę poobserwować co jest dodatkowym czynnikiem wywołującym tę awarię. Co ciekawe, awaria pojawia się kilka minut po przywróceniu systemu.
Awatar użytkownika
e X t 7 3
Przyjaciel
Przyjaciel
Kontakt:

xf86-video-intel_2.9.1-1.9

mesa-ext73_7.7-2.2

Czekam zatem na wasze recenzje ;)

Ups5, czekam na ewentualne raporty o błędach.

Pozdrawiam

EDIT:
Zbudowałem nową wersje kernela 2.6.32.4-eXt73-F1-3.4-K8-ck-bfs. Także tym razem udało mi się podnieść jego wydajność i troszkę responsywność.

glxgears-screen

linux-headers-2.6.32.4-ext73-f1-3.4-k8-ck-bfs

linux-image-2.6.32.4-ext73-f1-3.4-k8-ck-bfs

broadcom-sta-modules-2.6.32.4-ext73-f1-3.4-k8-ck-bfs

alsa-modules-2.6.32.4-ext73-f1-3.4-k8-ck-bfs_1.0.22

Jutro postaram się zbudować paczki ze sterownikami dla realteków.

Pozdrawiam

EDIT:
Zbudowałem poddano paczkę z kadu ... kadu-ext73_0.6.5.4-rc3

zawiera praktycznie wszystkie moduły i ikony ... powinna działać szybciej niż standardowe buildy ;)

kadu-ext73_0.6.5.4-rc3-1.3 UWAGA na razie nie instalować ... stwierdziłem błędy - problemy z zależnościami ! Można jedynie zainstalować, gdy już mieliście wcześniejszą instalacje kadu

UWAGA usunąłem w/w paczkę !

W przypadku, gdy macie już zainstalowaną wcześniejszą wersje, najlepiej ja odinstalować, albo zainstalować mój build poprzez komendę (po wejściu do katalogu z paczką):

sudo dpkg --force-overwrite --install kadu-ext73_0.6.5.4-rc3-1.3_i386.deb

Ważna kwestia ... nie wiem w jakim środowisku zamierzacie pracować, dlatego system dźwięku skompilowałem w modułach ładowanych dynamicznie, nie statycznie. Dlatego, aby dźwięk działał, włączcie w zarządcy modułów właściwy dla was ... np alsa ;)

Oczywiście w/w nie będzie działać, jeśli nie macie zainstalowanego środowiska Qt4 !

I zapowiedziane sterowniki dla Realteków:

rtl8192se-linux-2.6.32.4-ext73-f1-3.4-k8-ck-bfs_0013-1.0

rtl8187se-linux-2.6.32.4-ext73-f1-3.4-k8-ck-bfs_1026-1.0
ups5
Serdeczny Borsuk
Serdeczny Borsuk
Wersja Ubuntu: 11.04

Post autor: ups5 »

Problem opisywany przeze mnie wcześniej, obecnie nie występuje. Nowe jajko, mesa i sterowniki naprawiły sytuację. Zdarza się jednak czasami, po wyjściu z hibernacji, że po kilku minutach pada wifi. Trzeba wtedy robić restart aby odpaliło. Na szczęście z hibernacji rzadko korzystam. Częściej z wstrzymania a w tym trybie jeszcze mi się nie wydarzył żaden problem.

Zauważyłem natomiast, że każde kolejne jajko spowalnia odczyt i zapis na ext4. Wczoraj otrzymałem potwierdzenie tego stanu, czytając artykuł na Phorniksie Link.

Zastanawiam się, czy nie zmodyfikować nieco mojego laptopa. Myślę o wmontowaniu gdzieś do obudowy pamięci flash (8Gb) na system i drugiej małej na swap (jako, że pewnie trzeba będzie ją z czasem wymienić na nową - flashe nie lubią aż tak częstych operacji IO). Może jeszcze jedną (lub pierwszą nieco większą) na mały home. Zwykły hdd został by wtedy jako magazyn-archiwum, być może zaszyfrowany.
Taka operacja powinna poprawić responsywność systemu (czasy dostępu i odczytu) oraz skrócić czas startu czy wychodzenia z hibernacj systemu.

Najlepszym i najprostszym rozwiązaniem był by dysk SDD, ale niestety obecne ceny ....
Natomiast flashe można nabyć naprawdę niewielkim kosztem. Co prawda, nie mam jeszcze gotowego przepisu, ale gdzieś w sieci, czytałem, że na płycie powinny być jeszcze wolne piny USB. Pogrzebię trochę w sieci i zobaczymy, czy taka operacje przejdzie bezproblemowo.
Awatar użytkownika
e X t 7 3
Przyjaciel
Przyjaciel
Kontakt:

co do ext4 ... tak znam to zjawisko (btw. Ludzie z Phoronix już od pół roku trąbią, że tu jest problem) ... to związane jest nie tylko z samymi zmianami w sterowniku ext4, ale m.in. także ze zmianami w schedulerze CFS .., cóż pożyjemy zobaczymy ;) ... suma summarum dla większości użytkowników, w wielu przypadkach ta regresja nie będzie mocno widoczna ... choć np. dla zastosowań video i tym podobnych jest to już spora strata.

Zbudowałem nową paczkę z Kadu 0.6.5.4-rc3

Testowałem i działa już idealnie, zarówno pod Ubuntu 9.10, jak i Ubuntu 9.04 !

kadu-ext73_0.6.5.4-rc3-1.9
Awatar użytkownika
Kacper2907
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Kontakt:

Post autor: Kacper2907 »

Twoja przeróbka kadu coś u mnie nie chce działać, przy próbie uruchomienia w konsoli wypluwa:

Kod: Zaznacz cały

kadu: symbol lookup error: kadu: undefined symbol: gg_global_set_custom_resolver
Zapraszam na http://forum.crazy-clan.pl - sieć serwerów counter strike 1.6 dla ciebie!
Awatar użytkownika
e X t 7 3
Przyjaciel
Przyjaciel
Kontakt:

oki racja widzę ... na 3 kompach działało, a na czwartym nie działa .. dobra przebuduje paczkę
Zablokowany

Wróć do „kernele e X t 7 3”