Od kilku miesięcy jestem przeszczęśliwym użytkownikiem Kubuntu 9.10 na laptopie HP Compaq 6735s. Jest jednak kilka mankamentów, które nie dają mi spokoju. Największym jest przegrzewanie się systemu. Podczas słuchania muzyki, z włączoną przeglądarką, thunderbirdem i paroma komunikatorami, procesor ma jakieś 80*C (no, nieco poniżej). Wg. mnie to stanowczo za dużo jak na takie podstawy.
Odnoszę wrażenie, że nie mam pełnej akceleracji 3D, albo, że nie jest włączony drugi rdzeń... jak to sprawdzić? Grepem? Mam włączone efekty pulpitu i cztery wirtualne pulpity, ale prawdziwy problem pojawia się przy oglądaniu czegoś we flashu: ponad 80*C spokojnie. W Kubuntu 9.04 efekty i video całkowicie się wykluczały, w 9.10 działają bez wchodzenia w kolizję. Nie chcę jednak czekać na nowe wydanie...
Inną sprawą jest to, że po wybudzeniu wiatraczek czasami nie kręci się (albo sprawia takie wrażenie), albo kręci się cały czas z szaloną prędkością i dopiero restart pomaga... Są też problemy z usypianiem, ale może nie wszystko od razu

Pozdrawiam i z góry dziękuję!