ATI Mobility Radeon HD3470 256 MB - przycina

Karty graficzne, dźwiękowe, tv, monitory etc.
WRB
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Wersja Ubuntu: 10.04
Środowisko graficzne: GNOME
Architektura: x86_64
Kontakt:

ATI Mobility Radeon HD3470 256 MB - przycina

Post autor: WRB »

Witam,

Wydawało mi się, że mam w miarę dobrą kartę graficzną, do tego mam 4GB RAM - Windows 7 z wszystkimi efektami śmiga bez żadnych problemów. Natomiast ubuntu 9.10 przycina przy minimalizacji okien (gdy włączone są animacje) - już nie mówię o efekcie gumowego okienka - przycina na dobrą sekundę, gdy okienko odrywa się od krawędzi ekranu.

Sterowniki zainstalowały mi się same, później wyskoczyła nawet aktualizacja, więc raczej są świeże.

Dodam, że próbowałem upgradeować Ubuntu do wersji 10.4, ale po ubrgreadzie grafika stwarzała jeszcze większe problemy (wyświetlały się poziome paski na ekranie) więc wróciłem do 9.10

Da się temu jakoś zaradzić ?
WRB
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Kontakt:

Odp: ATI Mobility Radeon HD3470 256 MB - przycina

Ja jednak liczę na pomoc jakiegoś z użytkowników ;)
Na ubuntu chce się przerzucić bo wydaje mi sie dużo przyjemniejszym systemem do tworzenia stronek internetowych.
Awatar użytkownika
barja
Serdeczny Borsuk
Serdeczny Borsuk
Wersja Ubuntu: 18.04
Środowisko graficzne: Unity
Kontakt:

Post autor: barja »

Teorertycznie ta karta powinna pracować na: http://support.amd.com/us/gpudownload/l ... 5?=English,
Opis instalacji też tam jest.
Natomiast praktycznie - być może będzie lepiej się zachowywała na sterowniku dostępnym w Synapticu - xserver-xorg-video-radeonhd.
Żeby zmienić sterownik musisz sprawdzić w Synapticu jakie masz w tej chwili zainstalowane. Powinieneś usunąć te, które mają w nazwie fglrx i zainstalować te, które Ci podałam. Gwarancji nie ma, karta, jak wszystkie ATI pod Linuksem - jednemu pracuje dobrze, innym - jakby nie za bardzo.
Ubuntu 16.04 64 Gnome,
Acer Aspire ES15, 4 GB RAM, Intel HD Cherryview
Awatar użytkownika
luk1don
Przebojowy Jelonek
Przebojowy Jelonek
Wersja Ubuntu: inny OS
Środowisko graficzne: Inne
Architektura: x86

Post autor: luk1don »

Jeżeli chodzi o sterownik fglrx, to w systemowych repozytoriach w "bubuntu" 9.10 jest wersja:
xorg-driver-fglrx 2:8.660-0ubuntu4.
Proponowane na stronie:
http://support.amd.com/us/gpudownload/Pages/index.aspx
catalisty 10.3 do Radeon Mobility HD serii 3000 są w wersji 8.702, czyli nowszej od 8.660.
Można więc zobaczyć te ze strony AMD.
WRB
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Kontakt:

Dokopałem się właśnie do tego wątku, czytam post autora i stwierdzam, że gościu ma identyczny problem co ja ;)

Wlazłem na stronę ATI, pobrałem najnowsze sterowniki, odinstalowałem stare, zainstalowałem nowe i grafa już nie przycina.

Wchodzę znowu na forum, żeby napisać, że instalacja nowych sterowników ze strony producenta w moim przypadku pomogła i... patrzę, że to mój watek ;)

W każdym razie, już wszystko działa.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Multimedia - karty graficzne, dźwiękowe, telewizyjne, drukarki, skanery”