ATI Mobility Radeon HD3470 256 MB - przycina
-
- Piegowaty Guziec
- Wersja Ubuntu: 10.04
- Środowisko graficzne: GNOME
- Architektura: x86_64
- Kontakt:
ATI Mobility Radeon HD3470 256 MB - przycina
Witam,
Wydawało mi się, że mam w miarę dobrą kartę graficzną, do tego mam 4GB RAM - Windows 7 z wszystkimi efektami śmiga bez żadnych problemów. Natomiast ubuntu 9.10 przycina przy minimalizacji okien (gdy włączone są animacje) - już nie mówię o efekcie gumowego okienka - przycina na dobrą sekundę, gdy okienko odrywa się od krawędzi ekranu.
Sterowniki zainstalowały mi się same, później wyskoczyła nawet aktualizacja, więc raczej są świeże.
Dodam, że próbowałem upgradeować Ubuntu do wersji 10.4, ale po ubrgreadzie grafika stwarzała jeszcze większe problemy (wyświetlały się poziome paski na ekranie) więc wróciłem do 9.10
Da się temu jakoś zaradzić ?
Wydawało mi się, że mam w miarę dobrą kartę graficzną, do tego mam 4GB RAM - Windows 7 z wszystkimi efektami śmiga bez żadnych problemów. Natomiast ubuntu 9.10 przycina przy minimalizacji okien (gdy włączone są animacje) - już nie mówię o efekcie gumowego okienka - przycina na dobrą sekundę, gdy okienko odrywa się od krawędzi ekranu.
Sterowniki zainstalowały mi się same, później wyskoczyła nawet aktualizacja, więc raczej są świeże.
Dodam, że próbowałem upgradeować Ubuntu do wersji 10.4, ale po ubrgreadzie grafika stwarzała jeszcze większe problemy (wyświetlały się poziome paski na ekranie) więc wróciłem do 9.10
Da się temu jakoś zaradzić ?
-
- Piegowaty Guziec
- Kontakt:
Odp: ATI Mobility Radeon HD3470 256 MB - przycina
Ja jednak liczę na pomoc jakiegoś z użytkowników 
Na ubuntu chce się przerzucić bo wydaje mi sie dużo przyjemniejszym systemem do tworzenia stronek internetowych.

Na ubuntu chce się przerzucić bo wydaje mi sie dużo przyjemniejszym systemem do tworzenia stronek internetowych.
- barja
- Serdeczny Borsuk
- Wersja Ubuntu: 18.04
- Środowisko graficzne: Unity
- Kontakt:
Teorertycznie ta karta powinna pracować na: http://support.amd.com/us/gpudownload/l ... 5?=English,
Opis instalacji też tam jest.
Natomiast praktycznie - być może będzie lepiej się zachowywała na sterowniku dostępnym w Synapticu - xserver-xorg-video-radeonhd.
Żeby zmienić sterownik musisz sprawdzić w Synapticu jakie masz w tej chwili zainstalowane. Powinieneś usunąć te, które mają w nazwie fglrx i zainstalować te, które Ci podałam. Gwarancji nie ma, karta, jak wszystkie ATI pod Linuksem - jednemu pracuje dobrze, innym - jakby nie za bardzo.
Opis instalacji też tam jest.
Natomiast praktycznie - być może będzie lepiej się zachowywała na sterowniku dostępnym w Synapticu - xserver-xorg-video-radeonhd.
Żeby zmienić sterownik musisz sprawdzić w Synapticu jakie masz w tej chwili zainstalowane. Powinieneś usunąć te, które mają w nazwie fglrx i zainstalować te, które Ci podałam. Gwarancji nie ma, karta, jak wszystkie ATI pod Linuksem - jednemu pracuje dobrze, innym - jakby nie za bardzo.
Ubuntu 16.04 64 Gnome,
Acer Aspire ES15, 4 GB RAM, Intel HD Cherryview
Acer Aspire ES15, 4 GB RAM, Intel HD Cherryview
- luk1don
- Przebojowy Jelonek
- Wersja Ubuntu: inny OS
- Środowisko graficzne: Inne
- Architektura: x86
Jeżeli chodzi o sterownik fglrx, to w systemowych repozytoriach w "bubuntu" 9.10 jest wersja:
xorg-driver-fglrx 2:8.660-0ubuntu4.
Proponowane na stronie:
http://support.amd.com/us/gpudownload/Pages/index.aspx
catalisty 10.3 do Radeon Mobility HD serii 3000 są w wersji 8.702, czyli nowszej od 8.660.
Można więc zobaczyć te ze strony AMD.
xorg-driver-fglrx 2:8.660-0ubuntu4.
Proponowane na stronie:
http://support.amd.com/us/gpudownload/Pages/index.aspx
catalisty 10.3 do Radeon Mobility HD serii 3000 są w wersji 8.702, czyli nowszej od 8.660.
Można więc zobaczyć te ze strony AMD.
-
- Piegowaty Guziec
- Kontakt:
Dokopałem się właśnie do tego wątku, czytam post autora i stwierdzam, że gościu ma identyczny problem co ja 
Wlazłem na stronę ATI, pobrałem najnowsze sterowniki, odinstalowałem stare, zainstalowałem nowe i grafa już nie przycina.
Wchodzę znowu na forum, żeby napisać, że instalacja nowych sterowników ze strony producenta w moim przypadku pomogła i... patrzę, że to mój watek
W każdym razie, już wszystko działa.

Wlazłem na stronę ATI, pobrałem najnowsze sterowniki, odinstalowałem stare, zainstalowałem nowe i grafa już nie przycina.
Wchodzę znowu na forum, żeby napisać, że instalacja nowych sterowników ze strony producenta w moim przypadku pomogła i... patrzę, że to mój watek

W każdym razie, już wszystko działa.