ubuntu i eee 1201n

Najmniejsze, najsłabsze, ale coraz bardziej popularne...
Pavel
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Wersja Ubuntu: 10.10
Środowisko graficzne: KDE Plasma
Kontakt:

Odp: ubuntu i eee 1201n

Post autor: Pavel »

Wiem że do laptopa można wcisnąć 4 GB pamięci, Twój kernel obsłuży taką ilość ?
Czy trackpad działa (szczególnie chodzi mi o scroll, bo multitouch to raczej nie :-)) ?

Zawsze można nagrać pultpit przez gtkrecordmydesktop ;-)
Awatar użytkownika
e X t 7 3
Przyjaciel
Przyjaciel
Wersja Ubuntu: 21.10
Architektura: x86_64
Kontakt:

Post autor: e X t 7 3 »

tak wszystko działa idealnie ... mój kernel i paczki ze sterownikami obsługują wszystko (standardowy kernel działa na tym słabo i nie obsługuje wielu elementów) ... tylko uważaj na bios 324 ... właśnie z nim walczę - najszybszy ale problemy o jakich pisałem się pojawiają i ... za nic nie mogę go downgradować ... jutro mam zamiar pisać i dozownic do Asusa, że sobie ... robią z klientów
Nie ma rzeczy niemożliwych ... są tylko trudne do zrobienia ;)

Moje kernele oraz skrypty:

NeteXt'73 - instalator kerneli i skryptów oraz optymalizator systemu w jednym > netext73.pl
Takedowner
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Środowisko graficzne: GNOME

Post autor: Takedowner »

Witam. Piszę na forum, ponieważ mam prośbę do użytkownika e X t 7 3. Otóż mógłbyś udostępnić swój .config dla żródła jądra w wersji 2.6.33 dla Asus'a 1201N ? Chciałbym się jeszcze zapytać, czy jest możliwość ustawienia flag kompilacji kompilatora (narzędzia make ?), tak jak to można uczynić w takich dystrybucjach jak Gentoo, czy makepkg w Archlinux'ie ? Jeszcze jedno pytanie, czy jest jakaś różnica, jeżeli będę kompilował jądro dla typu procesora Intel Atom bądź Core 2/Xeon w przypadku procesora Intel Atom 330? Z góry dziękuję za odpowiedź. Pozdrawiam.
Awatar użytkownika
tutsii
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Wersja Ubuntu: 10.04
Kontakt:

Post autor: tutsii »

Hej, mógłby ktoś wrzucić link do sterowników do wifi, bo siedzę już dobre kilka godzin i nic nie mogę znaleźć. Będę bardzo wdzięczna :)
Awatar użytkownika
e X t 7 3
Przyjaciel
Przyjaciel
Kontakt:

ze źródłami do kompilacji ?

EDIT:
Takedowner pisze:Witam. Piszę na forum, ponieważ mam prośbę do użytkownika e X t 7 3. Otóż mógłbyś udostępnić swój .config dla żródła jądra w wersji 2.6.33 dla Asus'a 1201N ? Chciałbym się jeszcze zapytać, czy jest możliwość ustawienia flag kompilacji kompilatora (narzędzia make ?), tak jak to można uczynić w takich dystrybucjach jak Gentoo, czy makepkg w Archlinux'ie ? Jeszcze jedno pytanie, czy jest jakaś różnica, jeżeli będę kompilował jądro dla typu procesora Intel Atom bądź Core 2/Xeon w przypadku procesora Intel Atom 330? Z góry dziękuję za odpowiedź. Pozdrawiam.
Proszę sprecyzuj, czy chodzi o kernel z patchami Cona Kolivasa, czy "goły" kernel. Czy, dla wersji 2.6.33, czy 2.6.33.1 ?

Co do make ... tu robisz to w taki sposób, że przed kompilacją wbijasz flagi, np:

export CFLAGS="-O2 -march=k8 -mtune=generic -pipe -fomit-frame-pointer" export CXXFLAGS="${CFLAGS}"

a przykłądowo dla mesy jest najlepsze takie ułożenie flag:

export CFLAGS="-O2 -march=k8 -mtune=generic -pipe -fomit-frame-pointer -msse3 -DSHM" export CXXFLAGS="${CFLAGS}"

Architektura dla kernela ... tu testowałem już praktycznie wszystko na wielu rożnych maszynach i w zasadzie obecnie stosuje dwie architektury atom i K8. Najciekawsze jest to, że nawet na intelu C2D albo Quad lepiej się sprawuje K8 niż optymalizacja dla Core2 ... pomimo, że pod Core2 wydajność będzie minimalnie wyższa, to niweczą to straty na responsywności ... po prostu system działa, jak by to ująć - mniej "płynnie".

NeteXt'73 - instalator kerneli i skryptów oraz optymalizator systemu w jednym > netext73.pl
triplex
Sędziwy Jeż
Sędziwy Jeż
Architektura: x86

Post autor: triplex »

tutsii pisze:Hej, mógłby ktoś wrzucić link do sterowników do wifi, bo siedzę już dobre kilka godzin i nic nie mogę znaleźć. Będę bardzo wdzięczna :)
masz wpisaną wersje systemu x86_64 więc obawiam się, że nie ma sterownika pod tą wersję systemu albo jest to trudniejsze, miałem podobnie, straciłem dzień, a po zmianie na x86 nawet nic nie musiałem robić, wystarczył update systemu <miałem wersję półroczną> i sam znalazł i zainstalował sterownik
Awatar użytkownika
tutsii
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Kontakt:

Znalazłam ten sterownik już kiedyś wcześniej i wszystko działało elegancko. Niestety miałam niespodziewana awarię systemu, a sterownika niestety nie zapisałam i drugi raz nie mogę go znaleźć.
triplex
Sędziwy Jeż
Sędziwy Jeż

Przebrnąłem przez optymalizację w/g e X t 7 3 i wszystko fajnie śmiga. Tylko został mi jeden problem. Nie mogę zmusić mikrofonu do współpracy. Rejestrator dźwięku działa, mogę siebie nagrać, natomiast w żadnym programie <np. skype> bądź w grze z wbudowanym narzędziem do komunikacji nie mogę się porozumieć. Słyszę wszystko ale mnie nie słychać. Jest potrzebny jakiś dodatkowy sterownik?
Awatar użytkownika
tutsii
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Kontakt:

Właściwie, to ja też nie używałam jeszcze mikrofonu u mnie w netbooku, a jak próbowałam, to nie działał, więc podłączyłam słuchawki z mikrofonem. Sprawdzę dzisiaj, czy działają.

Mógłbyś mi powiedzieć co to jest w/g e X t 7 3 i jak zrobić tego optymalizację? :D Bo google wskazuje jeden wynik...
Awatar użytkownika
e X t 7 3
Przyjaciel
Przyjaciel
Kontakt:

Droga Koleżanko, proponuje zainstalować mój build kernela - dostępny w wątku o optymalizacji. Jednak wstrzymaj się z tym troszkę - aż udostępnie sterowniki dla Nvidi i opisze, jak w prosty sposób to zainstalować. Nie próbuj tego ze standardowymi sterownikami dostępnymi repozytorium, nie ma szans, aby zadziałały - zbyt stare. Może jeszcze dziś się odezwę.

Pozdrawiam

triplex
Sędziwy Jeż
Sędziwy Jeż

Obok jest temat o optymalizacji netbooków. Tam krok po kroku instaluje się pewne paczki<? linux newbie>. Min. wifi, nvidia itd... Jedyną trudnością jest przeczytanie tych kilkunastu stron ;p.

edit. zostałem widzę uprzedzony :)

edit.2 Mam pytanie do użytkownika e X t 7 3. Czy możesz rozmawiać przez skype, lub używać mikrofonu wew/zew w jakikolwiek sposób? W/g http://dillernet.com/apple/2010/01/21/c ... untu-9-10/ są problemy i nie tylko tam.
Awatar użytkownika
tutsii
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Kontakt:

Super w takim razie poczekam :).

I przepraszam, za
Mógłbyś mi powiedzieć co to jest w/g e X t 7 3 i jak zrobić tego optymalizację?
...nie ma to jak zrobić z siebie idiotkę :D
Awatar użytkownika
e X t 7 3
Przyjaciel
Przyjaciel
Kontakt:

Panie kolego triplex, fakt przeczytanie w/w wątku już zaczyna być problemem, ale myślę że za jakiś tydzień "coś z tym zrobię" ;)

wracając do tematu instalacji moich paczek, Koleżanko tutsi tutaj ściągasz paczki: headers, image i sterowniki realteka oraz skrypty instalator w/w oraz linux-source. Następnie klikasz na instalator jeśli nie pojawia się wybór uruchom w terminalu etc. postępujesz, jak napisałem w powołanym wątku. Następnie, przed restartem ściągasz jeden z poniższych sterowników Nvidii, nadajesz mu prawa wykonalności - to przed restartem ! Kolejno restart, wybierasz mój build kernela i potem (pod koniec ładowania systemu) pojawi się okno z błędem sterownika nvidii - jeśli go uprzednio używałaś.

Aby instalacja była możliwa musisz wykonać skrypyt linux-source-ext73-5.3 Klikasz ok, a następnie wybierasz przejście do konsoli i wykonanie nastepujacej sekwencji (to dla sterownika 195.36.08 ):

cd Pobrane/

sudo ./NVIDIA-Linux-x86-195.36.08-pkg1.run --uninstall

sudo ./NVIDIA-Linux-x86-195.36.08-pkg1.run

Jeśli sterownik zainstaluje się poprawnie, wykonujesz następującą sekwencje:

sudo service gdm start

a teraz linki do sterowników - nie ponoszę żadnej odpowiedzialności za ich działanie ! - ewentualne skargi do Nvidii ;)

NVIDIA-Linux-x86-195.36.08 - wycofane przez Nvidię. Moim zdaniem najszybsze i stabilne - nie wiedzę w nich błędu skutkującego przegrzewaniem, ale tak czy siak na własne ryzyko ;)

NVIDIA-Linux-x86-195.36.15 - uważane przez Developerów Nvidii za stabilne, troszkę wolniejsze od w/w.

NVIDIA-Linux-x86-195.36.07.03 - pierwsze obsługujące OpenGL 3.3 - jak dla mnie wolniejsze od 08, ale obsługujące OGL w wersji 3.3. Jeśli ktoś potrzebuje "jak znalazł" ;)

aha, jeśli chcesz korzystać z dobrodziejstw i maksymalnej wydajności i oszczędności energii "zainstaluj" także mój xorg.conf dla Nvidii - jest w wątku o optymalizacji.

EDIT:
Triplex nie jeszcze nie testowałem skype, ale mikrofon mi nagrywa

Awatar użytkownika
tutsii
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Kontakt:

Panowie, jeśli chodzi o sterowniki do wifi, to w końcu udało mi się je znaleźć.

Na tej stronie dokładny opis, co trzeba zrobić :)
http://ohioloco.ubuntuforums.org/showpo ... stcount=38
Awatar użytkownika
e X t 7 3
Przyjaciel
Przyjaciel
Kontakt:

Panie i Panowie, jakie wersje BIOS'u macie w swoich maszynach ?

triplex
Sędziwy Jeż
Sędziwy Jeż

Nie zmieniałem wersji BIOS'u, więc pewnie starsza. Z chęcią bym to zrobił tym bardziej że dwa dni temu wyszedł nowy 325, w manualu mam windowsowski sposób, pod linuxem w życiu tego nie robiłem i nie wiem jak się za to zabrać.

edit. sprawdziłem, 323 z końca lutego.

Wesołych Świąt, spędzonych w rodzinnej atmosferze! :)
Awatar użytkownika
e X t 7 3
Przyjaciel
Przyjaciel
Kontakt:

możesz przeglądać zasoby innego kompa via bluetooth ?
Jak trzeba opisze, jak updatować BIOS bez Windows

Radosnych świąt :)

triplex
Sędziwy Jeż
Sędziwy Jeż

Hmm. Via PC nie mam za bardzo teraz jak sprawdzić, bo zagubiłem adapter, ale z telefonem się komunikuje. Wczytałem obrazek z telefonu bez problemu.

edit. via PC nie działa. Szukał i szukał i znaleźć nie mógł.

edit.2 Czy klawisze funkcyjne od podgłaszania muzyki działają? W zewnętrznej klawiaturze działa mi bez problemu ale za nic nie mogę podgłosić tymi netbookowymi, jest to dla mnie dziwne o tyle, że te od jasności ekranu normalnie funkcjonują.

EDIT:
Czy ktoś sprawdzał ten nowy BIOS? Mam problem z wyłączeniem głośników, jak podłączam słuchawki, co było poruszane wcześniej, i jestem ciekawy czy ten nowy poradził sobie z tym problemem.
Awatar użytkownika
e X t 7 3
Przyjaciel
Przyjaciel
Kontakt:

ten problem z głośnikami to problem w 2.6.33 ... właśnie go rozwiązałem. Jeszcze dziś lub jutro udostępnię nowy kernel ... zobacz do wątku o optymalizacji tam ten problem wyjaśniam.

Co do nowego biosu ;/ ... wolniejszy od najszybszego 324 ... Ja bym pozostał przy 321 albo 323, bądź też 324 ... nie ma się co pchać do 325 ... wiem bo sam go zainstalowałem ;/

Co do klawiszy funkcyjnych, aby działały od kernela 2.6.32.x w górę należy dokonać odpowiedniego wpisu w GRUB`ie ... opisałem to chyba w wątku o optymalizacji. Problem związany z innym zarządzaniem ACPI

Awatar użytkownika
e X t 7 3
Przyjaciel
Przyjaciel
Kontakt:

Uwaga zmieniam rekomendacje dla BIOS`u 0325 !

Istnieje tu prawdopodobnie problem z nakładaniem wszystkich bloków biosu, gdyż dopiero chyba 4 flashownie skutkowało tym, ze bios zachowuje się nadzwyczaj poprawnie. Dalego dla pewności - jeśli już decydujecie się na dokonanie tego - zalecam przynajmniej 2, 3 krotne flashowanie ! Wiem, że zawsze istnieje związane z tym zagrożenie ! ale z moich doświadczeń wynika, że istnieje tu chyba jakiś problem z nadpisywaniem biosów (prawdopodobnie wynikający, ze zmiany framework`a biosów)

Pozdrawiam

ODPOWIEDZ

Wróć do „Netbooki i ultrabooki”