Seagate Barracuda 7200.12 czy to może być usterka kwalfikujaca oddanie na gwarancje?

Tylko tematy nie mieszczące się powyżej.
szefu666
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Wersja Ubuntu: 10.04
Środowisko graficzne: KDE Plasma
Architektura: x86_64

Seagate Barracuda 7200.12 czy to może być usterka kwalfikujaca oddanie na gwarancje?

Post autor: szefu666 »

Witam,
od miesiac mam problem z dyskiem twardym o tuż jakby to powiedzieć jak pracuje "w stresie" to potrafi się tak jakby zawiesić i przez chwile nie odczytywać danych z talerza aby rzucić światło na to zapodaje screen z HD Tune (bylo by z linuksowego programu lecz nie znalazłem odpowiednika), problem też dotyczy także linuxa nie tylko windowsa bo na linuxie dysk ten także potrafi się tak samo zachowywać...
O to pierwszy zrzut ekranu przedstawia on prace dysku (nie jest to partycja systemowa trzymane były na tym dysku tylko filmy,gry i inne dane)
Obrazek
Po usunięciu wszystkich danych z tego dysku twardego (nie ma nic trzymanego na tym dysku)
Wykres z programu HD Tune wygląda tak:
Obrazek
przy testach zdarzało się że miałem wrażeni iż ten dysk zwieszał mi lekko komputer (myślę ze widać to po słupkach w wykresie idących w dół)
Dysk ktory mi zaczyna nawalać to Seagate Barracuda 7200.12 oddawałem wcześniej dysk na gwarancje tej samej firmy i to był Seagate Barracuda 7200.11 i został wymieniony na ten co powyżej napisałem lecz teraz po jakimś czasie znów powoli zaczyna się dziać to co w tym starym dysku czyli tak jakby się zawiesza i słychać taki dzwięk jak nie raz zdarza się słyszeć odczyt porysowanej płyty z cd-romu...
Programy SeaTools nie wykrywa mi żadnych usterek na dysku twardym według niego wszystko jest ok. lecz ja jakoś nie widzę aby wszytko było dobrze...
I teraz mam do was pytanie czy takie coś kwalifikuje się do tego abym ten dysk oddał na gwarancje? Czy jest to czegoś wina i należy coś zrobić?
Ten dysk cały czas się tak nie zawiesza tylko co jakiś czas ale zazwyczaj jak zacznie się wieszać to kończy się to resetem...
Smart oczywiście standardowo nić nie wyrzuca...
Zrobie jeszcze long smarta na linuxie i tutaj opublikuję jego wynik ;)

Z góry dziękuje wam za pomoc
Awatar użytkownika
artk2
Przyjaciel
Przyjaciel
Wersja Ubuntu: inny OS
Środowisko graficzne: Inne

Odp: Dziwne zachowanie dysku twardego

Post autor: artk2 »

Dziwne nic nie mówi! Jakie?

Zmień tytuł tematu tak, aby w sposób możliwie precyzyjny przedstawiał sedno sprawy, w której piszesz. Miej na uwadze również zgodność z REGULAMINEM
Tytuł tematu zmienisz edytując pierwszy post
W razie wątpliwości/zastrzeżeń odnośnie powyższej informacji skontaktuj się z moderatorem, który ją wstawił.
Piegowaty Guziec

Odp: Seagate Barracuda 7200.12 czy to może być usterka kwalfikujaca oddanie na gwaran

edytowałem mam nadzieje że teraz jest dobrze bo głównie o to mi chodzi czy to jest jakaś usterka czy po prostu wynika to z czegoś innego?
Nirvanowiec
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Środowisko graficzne: GNOME
Architektura: x86
Kontakt:

Odp: Seagate Barracuda 7200.12 czy to może być usterka kwalfikujaca oddanie na gwaran

Post autor: Nirvanowiec »

Podaj smart dysku.
szefu666
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec

ok podaje smart dysku twardego tym razem z linuxa nie z HD Tune bo jak wadomo linux jest lepszym narzędziem diagnostycznym ;)
wynik szebkiego smartu podaje w linku gdyż podaje tam wszystkie informacje odnośnie mojego dysku (gdybym podal to na forum bylo by mało czytelne) twardego za niedługo long smart skończy sie robić to też go wklej http://wklej.org/id/382428/

A tutaj daje loga z dlugiego tetu (85 minut):
http://wklej.org/id/382512/
ODPOWIEDZ

Wróć do „Inne”