[SLOVED]Drukarka drukuje na niebiesko

Karty graficzne, dźwiękowe, tv, monitory etc.
bartolos11
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Wersja Ubuntu: 10.04
Środowisko graficzne: GNOME
Architektura: x86

[SLOVED]Drukarka drukuje na niebiesko

Post autor: bartolos11 »

Witam.
Mój problem polega na tym iż drukarka (hp 3325) drukuje zamiast czarnego niebieski.
Na win xp i mac os drukuje poprawnie. Na czarno zaczyna drukować tylko w greyscale mode, ale to trochę nie praktyczne.
Próbowałem już usunąć drukarkę i dodać na nowo, drukować z narzędziami ze strony hp, używając Live CD i ciągle nic, powoli zaczyna mnie irytować ten problem. Przeszukałem forum ale nie znalazłem odpowiedzi. Proszę o pomoc.

PS. Jak będę miał okazję to spróbuje podłączyć inna drukarkę HP lub innej marki i zobaczyć czy będzie drukować na niebiesko.
Acer 5620Z | Intel Dual Core T2390 1,86GHz | Goodram 2048Mb DDR2 | Hitachi 160Gb | Intel GMA X3100 | Ubuntu 9.04/Win XP Pro
Awatar użytkownika
zibiboniek1
Zakręcona Traszka
Zakręcona Traszka
Wersja Ubuntu: inny OS
Środowisko graficzne: Inne
Architektura: x86_64

Odp: Drukarka drukuje na niebiesko

Post autor: zibiboniek1 »

a robiłeś może wydruk kontrolny? może coś w opcjach jest źle w czym skanujesz w xsane czy proste skanowanie?
Awatar użytkownika
Heos
Zakręcona Traszka
Zakręcona Traszka
Środowisko graficzne: Xfce

Post autor: Heos »

Masz problem z kolorowym tusze, albo się kończy albo zabrudzony styk albo uszkodzony.

jeżeli chcesz aby używał pojemnika z czarnym tuszem możesz to wybrać w ustawieniach drukowania każdego programu lub ustawieniach globalnych drukarki
System->Administracja->Drukowanie
"Chciałbym, żeby zaczęto od szanowania siebie: wszystko inne wypływa z tego." – Fryderyk Nietzsche
openSUSE Leap 15.1 | Xfce4 | Firefox
bartolos11
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec

Heos pisze:Masz problem z kolorowym tusze, albo się kończy albo zabrudzony styk albo uszkodzony.
Czyli drukarka uzyskuje czarny przez mieszanie? Czy co? Tym bardziej że na innych systemach drukowała bez problemu.

PS. Wyciągnąłem kolorowy tusz i drukowałem na czarno i pusta karta wyjechała.
Acer 5620Z | Intel Dual Core T2390 1,86GHz | Goodram 2048Mb DDR2 | Hitachi 160Gb | Intel GMA X3100 | Ubuntu 9.04/Win XP Pro
Awatar użytkownika
karmelek
Przyjaciel
Przyjaciel
Wersja Ubuntu: 11.04
Kontakt:

Post autor: karmelek »

Jak dla mnie wygląda to na brak tuszu czarnego i drukarka próbuje sobie jakoś 'radzić'.
Wszystkich moderatorów Bóg po śmierci zabiera do nieba, żeby ci dwadzieścia cztery godziny na dobę moderowali modlitwy do niego.
http://karmelek.wordpress.com
inny OS=debian lenny
bartolos11
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec

karmelek pisze:Jak dla mnie wygląda to na brak tuszu czarnego i drukarka próbuje sobie jakoś 'radzić'.
Tusz ma bo w grayscale mode drukuje bez problemu czarny.
Awatar użytkownika
karmelek
Przyjaciel
Przyjaciel
Wersja Ubuntu: 11.04
Kontakt:

Post autor: karmelek »

Osobiście próbowałbym dodać ją na nowo, może z innym plikiem/wersją sterownika.
Wszystkich moderatorów Bóg po śmierci zabiera do nieba, żeby ci dwadzieścia cztery godziny na dobę moderowali modlitwy do niego.
http://karmelek.wordpress.com
inny OS=debian lenny
bartolos11
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec

Chyba jest jakiś postęp :D Zmieniłem w globalnych opcjach drukarki na inna opcje wydruku (color,black + color cartridge) i jest czarny ale nie ma koloru :D
Awatar użytkownika
Heos
Zakręcona Traszka
Zakręcona Traszka
Środowisko graficzne: Xfce

Post autor: Heos »

Czyli tak jak mówiłem, domyślnie drukarka "miesza" kolorowy z czarnym. Dla tego drukował Ci na niebiesko, wniosek jest jeden - nie masz kolorowego tuszu, / zabrudzone styki.
"Chciałbym, żeby zaczęto od szanowania siebie: wszystko inne wypływa z tego." – Fryderyk Nietzsche
openSUSE Leap 15.1 | Xfce4 | Firefox
bartolos11
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec

Wydaje mi się że raczej już jest koniec kolorowego spróbuje jeszcze na innym kompie coś z niej wydrukować w kolorze i zobaczę czy drukuje na kolorowo.

EDIT: Na 99% skończył się tusz, możliwe też że styki maja dosyć. Teraz pozostaje tylko wymienić tusz i uznać temat za rozwiązany.
Dziękuję wszystkim za pomoc.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Multimedia - karty graficzne, dźwiękowe, telewizyjne, drukarki, skanery”