Czy warto zmieniac 10.04 na 10.10 ???

Forumowy magiel: pogaduchy o wszystkim i o niczym.
witekmo
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Wersja Ubuntu: 10.04
Środowisko graficzne: GNOME
Architektura: x86

Odp: Czy warto zmieniac 10.04 na 10.10 ???

Post autor: witekmo »

empitt pisze:Kiedyś korzystałem z Slackware i tak na prawdę do dzisiaj wspominam go bardzo dobrze i mile
To tak jak ja, ale jeśli chcesz wracać, to wypróbuj SalixOS, kompatybilny w 100% ze Slackware, a ma openoffice i pare innych udogodnień.

Sabayon ma wszystko co trzeba, dużo aktualnych paczek, multimedia i kodeki "out of the box", regularne wydania i jest to rolling distro, zatem instalujesz raz i po upgrade`ach paczek masz aktualne wydanie, nie trzeba za każdym razem uaktualniać do najnowszego wydania. Ma tylko jedną wadę: strasznie powolny i zasobożerny menadżer pakietów. Nawet jak go odpalam z konsoli, to synchronizacja i uaktualnianie pakietów trwa i trwa... :(
rafaln1
Sędziwy Jeż
Sędziwy Jeż
Wersja Ubuntu: 17.10
Środowisko graficzne: Unity
Architektura: x86_64
Kontakt:

Post autor: rafaln1 »

empitt pisze: Firefox sam się wyłącza, czasem nie wyłącza się
U mnie nie było ani razu takiego problemu po instalce 10.10.
Awatar użytkownika
BogumilH
Sędziwy Jeż
Sędziwy Jeż
Wersja Ubuntu: 19.04
Środowisko graficzne: Xfce
Kontakt:

Post autor: BogumilH »

Witam,

czytam sobie wątek i nie mogę uwierzyć, u mnie 10.04 gościł dwa dni ponieważ nie działało wstrzymanie w 10.10 działa super!
Reszta działa bardzo dobrze w sumie jest tak od wersji 9.04.
Jedyna moim zdaniem żenująca rzecz to wizytówka systemu czyli Playmouth, który po instalacji sterów Nvidia się wysypuje.

Pozdrawiam wszystkich
B.
Your Ubuntu User number is 483731 :)
przemek_2007
Sędziwy Jeż
Sędziwy Jeż
Środowisko graficzne: KDE Plasma

Post autor: przemek_2007 »

czy ktoś może wie czy Ubuntu 10.10 wspiera karty graficzne hybrydowe? chodzi mi o możliwość wybierania karty graficznej, która w danym momencie ma działać:]

nie oczekuję zmiany grafik w locie, może to się wiązać z restartem ale żeby się dało:)

jeśli nadal to nie działa to nie mam powodu do przenosin na 10.10;]

i jeszcze jedno, na liceCD sprawdzę czy działają mi klawisze funkcyjne np. wyłączanie tabletu? (w 10.04 nie działa i chciałbym się dowiedzieć czy coś się w tej kwestii poprawiło)
Awatar użytkownika
EF
Zakręcona Traszka
Zakręcona Traszka
Wersja Ubuntu: 13.10
Kontakt:

Post autor: EF »

Ja mam 2 karty nvidia w hybryd SLI i działa wszystko w porządku
Chakra Linux user.
Awatar użytkownika
kris55
Zakręcona Traszka
Zakręcona Traszka
Wersja Ubuntu: inny OS
Środowisko graficzne: Openbox

Post autor: kris55 »

Zdecydowanie nie. Ja jestem mocno rozczarowany wydaniem 10.10.
Chyba że lubisz eksperymenty i masz dużo wolnego czasu.
Poza tym 10.10 nie wnosi nic nowego do systemu poza licznymi błędami. Jednak wersje LTS - wygląda, że są lepiej dopracowane.
Sprawdziłem 10.10 i szybko wróciłem na 10.04 dzięki wykonanej uprzednio kopii systemu.
Linux Puppy 5.20 ROX + OpenBox & Ubuntu 10.04 GNOME
Linux Registered User #308993 ---> http://www.counter.li.org
Linux Counter is not an exclusive club. Any Linux user can join and it's free.
przemek_2007
Sędziwy Jeż
Sędziwy Jeż

EF pisze:Ja mam 2 karty nvidia w hybryd SLI i działa wszystko w porządku
ja mam intela i nvidię i na 10.04 to nie działa;/

a u Ciebie działało na 10.04 czy dopiero teraz na 10.10?

jest to jakoś prosto zrobione czy potrzebne są kombinacje alpejskie do możliwości przełączania grafik?:)
Awatar użytkownika
igotit4free
Przyjaciel
Przyjaciel

Post autor: igotit4free »

EF pisze:Ja mam 2 karty nvidia w hybryd SLI i działa wszystko w porządku
To chyba nieporozumienie ?
Ty mówisz o dwóch takich samych kartach działających w zespole, co ma na celu poprawę wydajności a on chyba o rozwiązaniu z nowych laptopów, gdzie jest energooszczędny chip grafiki do pracy na co dzień i druga, wysokowydajna karta grafiki do zadań wymagających wydajności np.gier.
Windows 10 @ GA-P67A-D3-B3, i3-2100 3.10GHz, 8GB RAM, Gigabyte HD6850 1GB RAM
Android 7.0 @ Motorola Moto G4+
smoq73
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Wersja Ubuntu: 10.10

Post autor: smoq73 »

U mnie się bardzo poprawiło, to co mi nie działało zaczęło działać. System ten sam od 8.10 aktualizowany az do 10.10 Miałem problemy z pracą na 2 monitorach - czasami nie wiedzieć czemu robił się klon, a nie 2 monitory. Miałem problem z wybudzeniem systemu po blokadzie - jest ok, mialem problem z niewyłączaniem monitorów w uspieniu, jest ok, no i wreszcie dziala mi kamerka, jestem uzytkownikiem ubuntu juz prawie 2 lata i nie bardzo się znam na konfigurowaniu wszystkiego. Od teraz moge go uzywać tak jak windowsa - nie wchodząc w szczegóły, polecam
przemek_2007
Sędziwy Jeż
Sędziwy Jeż

igotit4free pisze:To chyba nieporozumienie ?
a on chyba o rozwiązaniu z nowych laptopów, gdzie jest energooszczędny chip grafiki do pracy na co dzień i druga, wysokowydajna karta grafiki do zadań wymagających wydajności np.gier.
dokładnie o to mi chodzi:) i nie jest to znów jakaś strasznie nowa technologia, od co najmniej półtora roku jest ( może więcej) więc liczyłem, że w końcu Ubuntu to ogarnie:)
Awatar użytkownika
pancernik
Serdeczny Borsuk
Serdeczny Borsuk
Wersja Ubuntu: 16.04

Post autor: pancernik »

przemek_2007 pisze: nie jest to znów jakaś strasznie nowa technologia, od co najmniej półtora roku jest ( może więcej) więc liczyłem, że w końcu Ubuntu to ogarnie:)
Windows tego przecież nie ogarnął, a ty oczekujesz by Linux to ograną w tak szybkim czasie?
To, że w Windowsie taka hybryda działa to zasługą zamkniętych własnościowych sterowników dostarczanych przez producenta, a nie zasługa Microsoft i produktu zwanego Windows. Więc czekaj spokojnie, aż na zasadzie inżynierii wstecznej developerzy opracują otwarty sterownik obsługujący tą technologię (od kernela 2.6.34 zaczyna to raczkować) lub wiń producentów sprzętu, że sterowniki na Linux jeszcze tego nie obsługują.
W każdym razie winienie za to systemu jest naprawdę złą rzeczą gdyż to nie jego wina.
Zgodnie z zapewnieniem administratorów ranga "Wytworny Kaczor" nie ma podtekstu politycznego.
rafaln1
Sędziwy Jeż
Sędziwy Jeż
Wersja Ubuntu: 17.10
Kontakt:

Post autor: rafaln1 »

smoq73 pisze: Miałem problemy z pracą na 2 monitorach - czasami nie wiedzieć czemu robił się klon, a nie 2 monitory.
A ja za cholerę jasną ni moge ustawić tak, zebym miał klon.
Jak podłącze kabel od TV do kompa to obraz mam tylko na TV
przemek_2007
Sędziwy Jeż
Sędziwy Jeż

pancernik pisze:Windows tego przecież nie ogarnął, a ty oczekujesz by Linux to ograną w tak szybkim czasie?
To, że w Windowsie taka hybryda działa to zasługą zamkniętych własnościowych sterowników dostarczanych przez producenta, a nie zasługa Microsoft i produktu zwanego Windows. Więc czekaj spokojnie, aż na zasadzie inżynierii wstecznej developerzy opracują otwarty sterownik obsługujący tą technologię (od kernela 2.6.34 zaczyna to raczkować) lub wiń producentów sprzętu, że sterowniki na Linux jeszcze tego nie obsługują.
W każdym razie winienie za to systemu jest naprawdę złą rzeczą gdyż to nie jego wina.
nie winię i czekam spokojnie:) liczyłem, że może w 10.10 już to działa, a skoro nie to nie instaluję i czekam dalej;)
Adamski77
Serdeczny Borsuk
Serdeczny Borsuk
Wersja Ubuntu: 12.04
Kontakt:

Post autor: Adamski77 »

rafaln1 pisze:A ja za cholerę jasną ni moge ustawić tak, zebym miał klon.
Jak podłącze kabel od TV do kompa to obraz mam tylko na TV
A mi się udało, W menedżerze ekranów w zakładce Wiele Ekranów ustawiłem Ekrany Sklonowane od Ekranu 1 i śmiga pięknie. Używam kabla HDMI między PC a telewizorem.
Ubuntu Studio 12.04 amd64 na AMD Phenom II X4 B55|8GB RAM| Nvidia GeForce 650 1GB GDDR5
r2b2
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Wersja Ubuntu: 14.10

Post autor: r2b2 »

Ja napiszę krótko.
Nigdy nie upgraduje systemu. Instaluje od nowa.
Zawsze formatuje partycję systemową. Pozostawiam tylko w stanie nie naruszonym katalog home, gdzie przy instalacji zakładam tego samego użytkownika co wcześniej. Wszystkie ustawienia pozostają. Dogrywam tylko brakujące dodatki i programy. Od wersji 8 żadnych problemów. W wersji 10.10 rewelki nie ma, ale warto ją mieć.
Awatar użytkownika
EF
Zakręcona Traszka
Zakręcona Traszka
Kontakt:

Post autor: EF »

igotit4free: Nie kompromituj się, przyjacielu. Dobrze wiem o czym pisze. Mam na płycie zintegrowaną grafikę GF8200 i dołączoną GF9800GT. Całość działa w Hybrid SLI. Przypomina trochę rozwiązania z tych nowoczesnych laptopów? W razie wątpliwości odsyłam do specyfikacji mobo: http://pl.msi.com/index.php?func=prodmb ... od_no=1874

przemek_2007: działało nawet w 9.10.
Chakra Linux user.
przemek_2007
Sędziwy Jeż
Sędziwy Jeż

no właśnie nie działało;] możesz zarzucić jakimś linkiem rozwiązującym ten problem w miarę prosto? dodam, że nawet zwykłe zainstalowanie sterowników od nVidii powoduje niewstawanie X-ów;]
Awatar użytkownika
wenazyr
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Wersja Ubuntu: 11.04

Post autor: wenazyr »

Hmmm..... Czytam i czytam wszystkie wasze posty i nadziwić się nie mogę. U mnie wszystko działa extra a mój sprzęt, to raczej nie demon szybkości. Jest trochę mniejsze zużycie RAM-u poza tym wszystko jak w 10.04. NIE MAM ŻADNYCH PROBLEMÓW Z 10.10. Ale jak pisał już ktoś żadna rewolucja. Ja również instaluję system zawsze od nowa (nie aktualizuję), również Home zawsze od nowa czyli czyste przenoszę po instalacji systemu foldery opery, thunderbirda i kadu żeby nie konfigurować tego reszta nowa.
wenazyr
Awatar użytkownika
empitt
Przyjaciel
Przyjaciel
Wersja Ubuntu: inny OS
Kontakt:

Post autor: empitt »

Nareszcie wypuścili ważne poprawki i moje Ubuntu przestało się zawieszać, nawet powiedziałbym, że zaczęło działać bardzo dobrze (na poziomie Ubuntu 10.04). Najnowsza wersja kernela okazała się sukcesem, która została zainstalowana z repo Backoprts lub Proposed. Jeśli ktoś korzystał ze skryptu Ubumatic (domyślnie ma wyłączone te repozytoria ze względu na bezpieczeństwo), wystarczy wyklepać w konsoli polecenie:

Kod: Zaznacz cały

sudo sed -i 's/# //g' /etc/apt/sources.list && sudo apt-get update && sudo apt-get dist-upgrade
Inny OS = Fedora
Awatar użytkownika
kabanek
Zakręcona Traszka
Zakręcona Traszka
Kontakt:

Post autor: kabanek »

u mnie pojawił się problem zwieszania się systemu. Cały ekran staje (np animacje się zatrzymują) aż dopóki nie ruszę myszką.

Poza tym raz tak mi się przytrafiło, że firefox zajmował mi jakieś 700 MB ram, a eclipse koło 500 MB. I jedno i drugie mam z repo.
Oprócz tego kilka razy dziennie na sekundę rozłącza mnie po czym połącza z WIFI. Też nie wiem dlaczego.

System był aktualizowany 10.04 - >10.10
ODPOWIEDZ

Wróć do „Pogaduchy”