Jestem nowym użytkownikiem Ubuntu i chociaż miałem już doczynienia z różnymi kłopotami ten jest wyjątkowy.
Po zainstalowaniu systemu Windows XP SP2, bootowalną płytą rozpocząłem instalację Ubuntu 10.04.PL. W momencie wyboru trybu systemu (wybrany przeze mnie to - dwa systemy obok siebie) komputer oznajmił mi że pokjemność dysku ulegnie zmianie, kliknałem dalej.
Ubuntu zainstalowany, jednak nie wykrywa, nawet po fizycznym włączenniu na panelu laptopa WIFI. Przerzuciłem do Windy aby zapytać na forum, okazało się iż dysk o pojemności 500GB zmienił się w 300GB (na dwóch partycjach 95GB systemowa i reszta). Windows wyrzucił wcześniej zainstalowane składniki... co robic? Proszę pomózcie, poniewaz po zainstalowaniu Ubuntu zauwazylem tez ze Winda ma kłopoty z rozruchem - dośc długo to trwa. Dysk nowy, świeżo wpięty.
DOPISEK
Zauważyłem po przestudiowaniu forum iż nie da się zainstalować Ubuntu 10.04 PL pod Windowsem XP

Czyli jaką ostatnią wersję najlepiej wcisnąć?
I w jaki sposób odinstalować obecne Ubuntu? Czy jest to możliwe i wszystko wróci do normy?
Chętnie to zrobię i zainstaluję polecaną przez Was wersję, tylko już chce się upewnić żeby drugi raz takiej gafy nie strzelić.
pozdrawiam