Jak poprawnie zainstalować Ubuntu 10.04PL i jak nie postępować w trakcie instalacji.

Tutaj można zadać pytanie, jeśli Linuksa widzi się pierwszy raz w życiu ;)
MichaelAmbrose
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Wersja Ubuntu: 10.04
Środowisko graficzne: Brak
Architektura: x86

Jak poprawnie zainstalować Ubuntu 10.04PL i jak nie postępować w trakcie instalacji.

Post autor: MichaelAmbrose »

Witam serdecznie

Jestem nowym użytkownikiem Ubuntu i chociaż miałem już doczynienia z różnymi kłopotami ten jest wyjątkowy.
Po zainstalowaniu systemu Windows XP SP2, bootowalną płytą rozpocząłem instalację Ubuntu 10.04.PL. W momencie wyboru trybu systemu (wybrany przeze mnie to - dwa systemy obok siebie) komputer oznajmił mi że pokjemność dysku ulegnie zmianie, kliknałem dalej.
Ubuntu zainstalowany, jednak nie wykrywa, nawet po fizycznym włączenniu na panelu laptopa WIFI. Przerzuciłem do Windy aby zapytać na forum, okazało się iż dysk o pojemności 500GB zmienił się w 300GB (na dwóch partycjach 95GB systemowa i reszta). Windows wyrzucił wcześniej zainstalowane składniki... co robic? Proszę pomózcie, poniewaz po zainstalowaniu Ubuntu zauwazylem tez ze Winda ma kłopoty z rozruchem - dośc długo to trwa. Dysk nowy, świeżo wpięty.

DOPISEK

Zauważyłem po przestudiowaniu forum iż nie da się zainstalować Ubuntu 10.04 PL pod Windowsem XP :(
Czyli jaką ostatnią wersję najlepiej wcisnąć?
I w jaki sposób odinstalować obecne Ubuntu? Czy jest to możliwe i wszystko wróci do normy?
Chętnie to zrobię i zainstaluję polecaną przez Was wersję, tylko już chce się upewnić żeby drugi raz takiej gafy nie strzelić.
pozdrawiam
Awatar użytkownika
alex2
Serdeczny Borsuk
Serdeczny Borsuk
Środowisko graficzne: Openbox

Odp: Lamparcik zmniejszył pojemność dysku. Windows odrzucił dane

Post autor: alex2 »

Mimo iż jest długi weekend i godzina 11 wieczorem, to nie dam się zwieść, że to ja niejasno rozumuję. ;]

Przede wszystkim, problem z wifi to kwestia osobna, niezwiązana z tą instalacją. :]

Co to znaczy zainstalować Ubu pod Windows? Pomijając wirtualizację, system operacyjny musi być sam na partycji.

Co to znaczy na dwóch partycjach 95 gb systemowa i reszta? Stawiaj przecinki i kropki, żeby być zrozumianym. Jaka systemowa: Ubu czy Windows? I jaka reszta?

Systemy najlepiej działają, jak są na osobnych fizycznie dyskach.
Instaluj najnowsze Ubuntu, czyli 10.10.
Mimo wszystko powinno być ok, a windows już tak ma, że się długo uruchamia.

Spod Linuksa, pokaż wynik komendy
sudo fdisk -l

Albo włącz program gparted z menu system/administracja i zrób screenshota.
Awatar użytkownika
thalcave
Przyjaciel
Przyjaciel
Wersja Ubuntu: inny OS
Środowisko graficzne: Fluxbox

Post autor: thalcave »

jak napisał alex koniecznie napisz jeszcze raz w czym jest problem
Opis problemu jest niewystarczający bądź sens istnienia tematu jest znikomyW razie wątpliwości/zastrzeżeń odnośnie powyższej informacji skontaktuj się z moderatorem, który ją wstawił.
GNU/Linux user
Na pytania na PW/e-mail nie udzielam odpowiedzi!
Szanujmy innych użytkowników!
Wesprzyj akcje: Temat rozwiązany -> dodajemy [solved]
MichaelAmbrose
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Środowisko graficzne: Brak

Post autor: MichaelAmbrose »

:)

Dziękuję za odpowiedź.

Windows był sam na jednej z partycji (z dwóch partycji, jedna 95GB i reszta - czyli druga partycja). Zainstalowany był na tej mniejszej, czyli j.w - pierwszej - na której także - później zainstalowałem Ubuntu (z tego co piszesz, nie było to mądre posunięcie z mojej strony).

Potem zainstalowałem pod Windowsem Ubuntu.
Pod, czyli obok...
Czyli z rozruchu komputera uruchomiłem bootowalną CD i wszystko poszło gładko.
Ubuntu podało dyski a ja wybrałem niewłaściwy, bo ten z Windowsem, zostałem poinformowany, że wielkość dysku ulegnie zmianie, no myślałem - pare naście megabajtów jeszcze nikogo nie zbawiło (chyba że w 96').
Więc "dalej" i tak małymi kroczkami do końca- obyło się bez kłopotów...
However...
Wi-fi nie działało po zainstalowaniu Ubuntu. Wiec wróciłem do Windowsa w poszukiwaniu przyczyny problemu ;)
...a tam same straty. Brak części dysków (gigabajty zniknęły i ostał się jeno jeden program).
Czyli z partycji 95GB i 370GB zrobiło się 75GB i 180GB. Windows uruchamiał się dosyć długo (nie długo, po prostu za długo niż dotychczas o jakieś pięć razy). Brakowało zainstalowanych składników systemu...

Obecnie - system stoi na czysto ponownie, po formacie itp...

Więc mówisz Ubuntu 10.10 na drugiej partycji... bez Windowsa?
Czy w trakcie wyboru partycji bez XP, będę mógł ją podzielić, czy to już zbędne?

I dziękuję za odpowiedź, po to przecież są starsi Linuksi aby młodsi Linuksi mogli się czegoś dowiedzieć... ale to już jutro, na dzisiaj wystarczy.
Pozdrawiam ;)
Awatar użytkownika
quadro555
Sędziwy Jeż
Sędziwy Jeż
Środowisko graficzne: KDE Plasma
Kontakt:

Odp: Jak poprawnie zainstalować Ubuntu 10.04PL i jak nie postępować w trakcie instala

Post autor: quadro555 »

Jak zrozumiałem jesteś po formacie .Twoim problemem zapewne było to,że nie zdefragmentowałeś partycji /c na której miałeś windowsa.
Teraz do meritum podczas instalacji linuksa wybierz partycjonowanie ręczne czy zaawansowane(jak to teraz się nazywa to nie wiem), i wydziel sobie partycje dla linuksa. Jakie i ile to pełno tego na forum.Ja proponowałbym utworzyć partycję rozszerzoną i na niej postawić logiczne na / , /home i swap .
Teraz co do wi-fi to czy działa na płycie livecd?Jeżeli działa a po instalacji nie to pewnie trzeba
będzie pobrać sterownik. Czy na kablu internet w ubuntu ci działał?Jeżeli tak to sprawa prosta,połączysz się z netem i pobierzesz ster o ile jest do twojej karty(tu mogę jedynie wróżyć jaką kartę posiadasz).
p.s. Podczas instalacji połącz się z netem i w razie problemu może ktoś cię poprowadzi za rączkę:-D.
Co prawda mam rangę WYTWORNY KACZOR , ale zapewniam , że żadnych proszków nie brałem . ;)
Awatar użytkownika
thalcave
Przyjaciel
Przyjaciel
Środowisko graficzne: Fluxbox

Odp: Jak poprawnie zainstalować Ubuntu 10.04PL i jak nie postępować w trakcie instala

Post autor: thalcave »

Panowie
Na Forum panuje zasada:
jeden temat = jeden problem
Zastosuj się do tej zasady i opisz w osobnych tematach niezwiązane ze sobą wątki z Twojej wiadomości
W razie wątpliwości/zastrzeżeń odnośnie powyższej informacji skontaktuj się z moderatorem, który ją wstawił.

omawiamy tu problem z podziałem na partycje nie z wifi!
GNU/Linux user
Na pytania na PW/e-mail nie udzielam odpowiedzi!
Szanujmy innych użytkowników!
Wesprzyj akcje: Temat rozwiązany -> dodajemy [solved]
ODPOWIEDZ

Wróć do „Przedszkole Linuksa”