Hybrydowa grafika, Ati radeon 5650m, instalacja sterownikow i brak GUI

Karty graficzne, dźwiękowe, tv, monitory etc.
madseason
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Wersja Ubuntu: 10.10
Środowisko graficzne: GNOME
Architektura: x86_64

Hybrydowa grafika, Ati radeon 5650m, instalacja sterownikow i brak GUI

Post autor: madseason »

Witam,
To mój pierwszy post, dodatkowo początki z Linuxem, ale przejrzałem forum i nie znalazłem odpowiedzi na moje pytanie, dlatego zaczynam nowy wątek :)

Mam laptopa i3 370m z wbudowaną akceleracją, dodatkowo ATI radeon HD 5650m, w konfiguracji takiej że mogę korzystać z akceleracji intela, lub ATI w zależności od potrzeb (specjalny przełącznik na obudowie).

Instalacja Ubuntu 10.10 wersja angielska X86_64 przeszła bez problemów (równloegle mam win7) był problem z hibernacją windy, ale po ustawieniu dysku windowsowego na boot działa jak trzeba (nie wiem czy to może mieć wpływ na główny problem, piszę żeby nie pominąć niczego istotnego)

SEDNO SPRAWY:
Zachciało mi się używać Radeona pod Ubuntu, w tym celu zrobiłem update systemu, a następnie update sterowników.
Zasugerowana paczka ściągnęła się i zainstalowała, dostałem komunikat żeby zrestartować w celu dopełnienia instalacji.
Po restarcie w trybie textowym update stanął na "battery status check" i wisiał dobre pół godziny zanim postanowiłem mu pomóc i odłączyć zasilacz, po ponownym podłączeniu, wyskoczyło "battery check failed". Kilka prób, efekt ciągle ten sam.

Zrobiłem ożywczy restart i Ubuntu uruchamia się w trybie tekstowym, po zalogowaniu się nie mogę uruchomić trybu graficznego...

Tryb recovery nic nie pomaga.

Jakie mam opcje?
1. Reinstalacja systemu
2. Czy może coś da się zrobić, jakie macie doświadczenia (poza instalacją paru mało-znaczących programów i nic cennego tam nie mam, ale troche szkoda mi czasu na ponownąkonfigurację :)
Awatar użytkownika
soulreaver1
Wytworny Kaczor
Wytworny Kaczor
Wersja Ubuntu: inny OS
Środowisko graficzne: Inne

Odp: Ati mobility radeon problem ze sterownikami

Post autor: soulreaver1 »

Ściągnij sterowniki ze strony ATI i zainstaluj je w trybie tekstowym http://support.amd.com/us/gpudownload/l ... linux.aspx . Zawsze instaluj sterowniki grafiki w trybie tekstowym --> viewtopic.php?t=48850 . Wrzuć na forum zawartość pliku /var/log/dmesg . Komunikat "battery check failed" dotyczy moim zdaniem ACPI.
inny OS: FreeBSD 8.2, Linux Mint 12.
Awatar użytkownika
makson
Przebojowy Jelonek
Przebojowy Jelonek
Wersja Ubuntu: 16.04
Środowisko graficzne: Xfce

Odp: Ati radeon 5650m, instalacja sterownikow i brak GUI

Post autor: makson »

Generalnie na Linuksie nie da się swobodnie korzystać z grafiki hybrydowej.

Moja rekomendacja - zdecyduj się na 1 kartę i tylko z niej korzystaj pod Ubuntu (tylko niech ona będzie włączona, tylko do niej dobierz sterowniki, itp.)
Miałem Linuksa, zanim stało się to modne.
kormoranmen
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Wersja Ubuntu: 12.04
Środowisko graficzne: KDE Plasma

Odp: Hybrydowa grafika, Ati radeon 5650m, instalacja sterownikow i brak GUI

Post autor: kormoranmen »

makson, korzystać się da tylko nie w pełni możliwości (przy tandemie Intel/Ati nie działa sterownik własnościowy dla ATI).
madseason poczytaj ten wątek: viewtopic.php?t=137725 jest tam opisany podobny problem, u mnie na MSI działa VGA_SWITCHEROO i swobodnie mogę przełączać grafiki tylko tak jak wyżej napisałem pełna akceleracja na ATI nie działa, a przy switcheroo nie można zainstalować sterowników własnościowych ATI.

Powodzenia.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Multimedia - karty graficzne, dźwiękowe, telewizyjne, drukarki, skanery”