To mój pierwszy post, dodatkowo początki z Linuxem, ale przejrzałem forum i nie znalazłem odpowiedzi na moje pytanie, dlatego zaczynam nowy wątek

Mam laptopa i3 370m z wbudowaną akceleracją, dodatkowo ATI radeon HD 5650m, w konfiguracji takiej że mogę korzystać z akceleracji intela, lub ATI w zależności od potrzeb (specjalny przełącznik na obudowie).
Instalacja Ubuntu 10.10 wersja angielska X86_64 przeszła bez problemów (równloegle mam win7) był problem z hibernacją windy, ale po ustawieniu dysku windowsowego na boot działa jak trzeba (nie wiem czy to może mieć wpływ na główny problem, piszę żeby nie pominąć niczego istotnego)
SEDNO SPRAWY:
Zachciało mi się używać Radeona pod Ubuntu, w tym celu zrobiłem update systemu, a następnie update sterowników.
Zasugerowana paczka ściągnęła się i zainstalowała, dostałem komunikat żeby zrestartować w celu dopełnienia instalacji.
Po restarcie w trybie textowym update stanął na "battery status check" i wisiał dobre pół godziny zanim postanowiłem mu pomóc i odłączyć zasilacz, po ponownym podłączeniu, wyskoczyło "battery check failed". Kilka prób, efekt ciągle ten sam.
Zrobiłem ożywczy restart i Ubuntu uruchamia się w trybie tekstowym, po zalogowaniu się nie mogę uruchomić trybu graficznego...
Tryb recovery nic nie pomaga.
Jakie mam opcje?
1. Reinstalacja systemu
2. Czy może coś da się zrobić, jakie macie doświadczenia (poza instalacją paru mało-znaczących programów i nic cennego tam nie mam, ale troche szkoda mi czasu na ponownąkonfigurację