system nie widzi routera. windows widzi.
- sajmon
- Piegowaty Guziec
- Wersja Ubuntu: 10.04
- Środowisko graficzne: GNOME
- Architektura: x86
- Kontakt:
system nie widzi routera. windows widzi.
Witam!
Na początek wprowadzenie:Dotychczas łączyłem się z internetem używając pppoe-conf i pon dsl-provider.
Jednak zachciało mi się mież net domowy w komórce, więc kupiłem router TP-Link TL-WR543G
Teraz schemat połączeń:
tak było
tak jest
eth0 to karta sieciowa zintegrowana, ale popsuła się i jest wyłączona (nie wiem czy jej obecność ma jakieś znaczenie)
eth1 to działająca karta na pci
Na linuksie próbowałem wejść na adres konfiguracji routera - 192.168.1.1 - no ale pokazywało błąd, więc spróbowałem na windowsie i zadziałało.
W konfiguracji routera (na 192.168.1.1) podałem login i hasło do połączenie pppoe. oraz wszystko inne co chciałem. Mam net w komórce oraz na komputerach z windowsem, więc router jest skonfigurowany poprawnie
Teraz co chciałbym zrobić
1. usunąć konfigurację pppoe z komputera, ale nie wiem jak to zrobić.
2. Linuks wogóle nie widzi routera - nie mogę wejść w konfiguracje, ale to nie jest najważniejsze ponieważ jest już skonfigurawany.
Najważniejsze że nie ma internetu.
Próbowałem wejśc w połączenia sieciowe i stworzyć nowe połączenie kablowe, ale zapytało się tylko o adres mac, podawałem mac eth1 oraz mac routera, ale nic nie działało.
Na początek wprowadzenie:Dotychczas łączyłem się z internetem używając pppoe-conf i pon dsl-provider.
Jednak zachciało mi się mież net domowy w komórce, więc kupiłem router TP-Link TL-WR543G
Teraz schemat połączeń:
tak było
tak jest
eth0 to karta sieciowa zintegrowana, ale popsuła się i jest wyłączona (nie wiem czy jej obecność ma jakieś znaczenie)
eth1 to działająca karta na pci
Na linuksie próbowałem wejść na adres konfiguracji routera - 192.168.1.1 - no ale pokazywało błąd, więc spróbowałem na windowsie i zadziałało.
W konfiguracji routera (na 192.168.1.1) podałem login i hasło do połączenie pppoe. oraz wszystko inne co chciałem. Mam net w komórce oraz na komputerach z windowsem, więc router jest skonfigurowany poprawnie
Teraz co chciałbym zrobić
1. usunąć konfigurację pppoe z komputera, ale nie wiem jak to zrobić.
2. Linuks wogóle nie widzi routera - nie mogę wejść w konfiguracje, ale to nie jest najważniejsze ponieważ jest już skonfigurawany.
Najważniejsze że nie ma internetu.
Próbowałem wejśc w połączenia sieciowe i stworzyć nowe połączenie kablowe, ale zapytało się tylko o adres mac, podawałem mac eth1 oraz mac routera, ale nic nie działało.
- kordys
- Serdeczny Borsuk
- Wersja Ubuntu: 12.04
- Środowisko graficzne: Unity
- Architektura: x86_64
Re: system nie widzi routera. windows widzi.
Wyłącz popsutą eth0 bo jest prawdopodobnie dalej przez system inicjowana jako primary. dodaj ją do blacklist aby system nie próbował jej inicjować podczas startu. Jak ją wyłączysz to eth 1 powinno być w pierwszym rzędzie inicjowane. Sprawdź także czy w biosie masz możliwość wyłączenia integry.
- sajmon
- Piegowaty Guziec
- Kontakt:
Problem rozwiązany.
Gdyby ktoś był ciekawy, to poniżej rozwiązanie problemu:
Gdyby ktoś był ciekawy, to poniżej rozwiązanie problemu:
Oczywiście jeśli mint widzi twoje karty sieciowe). Mozesz też wpisaćKod: Zaznacz cały
ifconfig eth1 192.168.1.10 netmask 255.255.255.0 up
Podłącz kartę sieciową do routera i zapinguj na 192.168.1.1Kod: Zaznacz cały
route add default gw 192.168.1.1
- jacekalex
- Gibki Gibbon
- Wersja Ubuntu: inny OS
- Środowisko graficzne: MATE
Zapomniałes ustawić DNSy (albo o tym napisać).
np:
Poza tym, jak masz taki wspaniały program - network-manager - to on czasami miewa nieco inne zdanie na temat połączeń sieciowych, i potrafi nadpisywać taką konfigurację.
Podręcznikowo w Debianie/Ubuntu konfigurację sieci (statyczną), ustawia się tak:
viewtopic.php?f=150&t=104048
ifconfig też jest prawidłowy, jednak żeby działało, trzeba te komendy dopisać w skryptach startowych, np /etc/rc.local w liniach powyżej exit.
To by było na tyle

np:
Kod: Zaznacz cały
# cat /etc/resolv.conf
nameserver 208.67.220.220
nameserver 208.67.222.222
nameserver 8.8.8.8
nameserver 8.8.4.4
Podręcznikowo w Debianie/Ubuntu konfigurację sieci (statyczną), ustawia się tak:
viewtopic.php?f=150&t=104048
ifconfig też jest prawidłowy, jednak żeby działało, trzeba te komendy dopisać w skryptach startowych, np /etc/rc.local w liniach powyżej exit.
To by było na tyle

Problemy rozwiązujemy na forum nie na PW -> Niech inni na tym skorzystają.
Komputer jest jak klimatyzacja - gdy otworzysz okna, robi się bezużyteczny...
Linux User #499936
Inny OS: Gentoo Linux
Linux User #499936

- sajmon
- Piegowaty Guziec
- Kontakt:
DNSy z poprzedniej kongiguracji działały.jacekalex pisze:Zapomniałes ustawić DNSy (albo o tym napisać).
np:Kod: Zaznacz cały
# cat /etc/resolv.conf nameserver 208.67.220.220 nameserver 208.67.222.222 nameserver 8.8.8.8 nameserver 8.8.4.4
Jednak ten sposób z poradnika lepszy.
Przy okazji:
mam serwer www na tym kompie. Jak teraz się do niego dostać?
Mam stałe ip 81.15.x.y -przedtem wpisywałem je w innym kompie i działało. A teraz działa mi na adresie 192.168.1.100 (z dhcp), a jak wejść z zewnątrz?
A gdybym podłączył 2 komputer też z uruchomionym serwerem?
Widziałem w firmie zrobione tak że 1 komp to x.x.x.x:1, następny to x.x.x.x:2 itd. Jak to zrobic?
- jacekalex
- Gibki Gibbon
- Wersja Ubuntu: inny OS
- Środowisko graficzne: MATE
Na routerze masz maskaradę, powinna tam być opcja port forwarding - połączenie na porcie XXXX przekieruj na <adres-ip> port YYYY.
Generalnie instrukcja routera się kłania.
Do tego w dhcp potrzebujesz powiązania <adres-ip> -<mac-adres> - żeby się nie zmieniał po restarcie.
Poza tym dhcp na routerze to strata czasu, ustawisz w kompach parametry na sztywno, 2 sekundy wcześniej są w necie (po uruchomieniu), i działa to zawsze, podczas, gdy skuteczność protokołu dhcp jest wystarczająca, ale nie totalna.
To by było na tyle

Generalnie instrukcja routera się kłania.
Do tego w dhcp potrzebujesz powiązania <adres-ip> -<mac-adres> - żeby się nie zmieniał po restarcie.
Poza tym dhcp na routerze to strata czasu, ustawisz w kompach parametry na sztywno, 2 sekundy wcześniej są w necie (po uruchomieniu), i działa to zawsze, podczas, gdy skuteczność protokołu dhcp jest wystarczająca, ale nie totalna.
To by było na tyle

Problemy rozwiązujemy na forum nie na PW -> Niech inni na tym skorzystają.
Linux User #499936
Linux User #499936

- sajmon
- Piegowaty Guziec
- Kontakt:
Dzięki. Wszystko działa.
Do zamknięcia.

- rob006
- Wytworny Kaczor
- Wersja Ubuntu: 12.04
- Środowisko graficzne: Unity
- Kontakt:
No chyba że ktoś ma laptopa i łączy się z np 4 sieciami w różnych miejscach, wtedy zmiana za każdym razem ustawień do najprzyjemniejszych nie należyjacekalex pisze:Poza tym dhcp na routerze to strata czasu, ustawisz w kompach parametry na sztywno, 2 sekundy wcześniej są w necie (po uruchomieniu), i działa to zawsze, podczas, gdy skuteczność protokołu dhcp jest wystarczająca, ale nie totalna.