Z Linuxów na moim dysku gości Ubuntu, zainstalowałem nowe, działa, używam.

Nie każdy chce, żeby jego pulpit wyglądał jak z lat '80igotit4free pisze:jest LXDM, z bardziej znanych jest Open i Fluxbox ...
Istnieje coś takiego jak 10.04 LTS, które w niezmienionym kształcie będzie trwać do kwietnia 2013. Czy dwuletnia perspektywa to mało?pioruns pisze:@igotit4free:
Ponoć w 11.10 nie będzie już Gnome Classic (czyli zwykłe GNOME 2.3x), tylko do wyboru Unity 2D albo Unity 3D. A więc nie byłbym taki pewien tego wsparcia GNOME 2. No chyba, że chcesz zmuszać użytkowników Ubuntu to instalowania nowego środowiska graficznego/menadżera okien zaraz po wgraniu nowego systemu.
Oczywiście, mogą zrobić do wyboru milion opcji do wyboru w ekranie logowania, Unity 3D, Unity 2D, Gnome Classic, Gnome Classic bez efektów, kto wie co jeszcze.. To się robi jakaś paranoja powoli
W tym cały problem, że po zalogowaniu do Unity nie możesz go dostosować do własnych preferencji.igotit4free pisze:pioruns pisze: To chyba dobrze, że można wybrać zgodnie z preferencjami
Odnosiłem się do wypowiedzi piorunsa, któremu chyba wadzipeter222 pisze:W tym cały problem, że po zalogowaniu do Unity nie możesz go dostosować do własnych preferencji.igotit4free pisze: To chyba dobrze, że można wybrać zgodnie z preferencjami
OK, ale Quo Vadis Unity?igotit4free pisze: "Nie od razu Rzym zbudowano".
Najważniejsze innowacje? Menu globalne, Lensy, Quicklisty no i przede wszystkim Dash ... teraz masz Launchera do tych kilku najczęściej używanych programów a reszta idzie przez Dasha i jego "satelity" które już wymieniłem. To jest ogromna nowość, wymagająca zupełnego przestawienia się. To jest przełom, bo nie polega na przeniesieniu "docka" na inna krawędź, na zmianie ikon czy animacji, ale na zupełnej zmianie filozofii działania.peter222 pisze: OK, ale Quo Vadis Unity?Na czym ma polegać innowacja? Gdzie tu ergonomia? Co jest tutaj przełomowe w stosunku do tego co było poza utrudnianiem życia (póki co) bo nadal mi nikt nie odpowiedział? Taka zmiana dla zmiany? Byle nowe? Nie trochę na siłę? Chyba jest jakieś logiczne uzasadnienie?
Ok ok, to wszystko takie "fajne", nowe. Ale jak to się ma do szybkiej i ergonomicznej pracy? Wspomniana przeze mnie sytuacja, chyba najbardziej typowa: mam 5 okien aplikacji z którymi pracuję, jeśli widzę je na pasku do góry w niezmiennych pozycjach to aby się między nimi przełączyć to chyba nie ma szybszego sposobu aby kliknąć odpowiednie okno na pasku. Jak w Unity nacisnę super+w to mam oczopląś i muszę szukać tego odpowiedniego. Możemy stanąć do zawodów kto szybciej będzie przełączał się między aplikacjamiigotit4free pisze:Menu globalne, Lensy, Quicklisty no i przede wszystkim Dash ...
Zgadzam sięEF pisze:Ja aktualizowałem Kubuntu i wszystko działa bardzo ładnie. Lepiej, niż na 10.10, czego się nie spodziewałem!
linnet próbowałeś?fireman pisze:Podobno nie da się zainstalować ubudsl bo jest niewspierane, a ja potrzebuje internetu.
Użytkownicy przeglądający to forum: Rgl i 10 gości