Desktop z serwowaniem sporych plików w sieci lokalnej

Instalacja i konfiguracja oprogramowania sieciowego.
abyss
Sędziwy Jeż
Sędziwy Jeż
Wersja Ubuntu: 10.04
Środowisko graficzne: GNOME
Architektura: x86_64

Desktop z serwowaniem sporych plików w sieci lokalnej

Post autor: abyss »

Ostatnio analizowałem rachunki za prąd i wyszło mi, że sporo się ciągnie przez wielogodzinne siedzenie przed kompem. Podpiąłem watomierz i no i okazało się, że "główny", mocniejszy komp który stoi jako tradycyjny desktop pobiera mi około 107W podczas zwykłej pracy. Drugi, mniejszy, cichszy, z zintegrowaną grafą - tylko 55W. Jako, że dziennie większą czasu przy desktopie zajmuje przeglądanie newsów, forów albo innych pudelków ewentualnie jakieś filmy z plików lub płyt to doszedłem do wniosku, że zrobię małą zamianę i mocny komp do grafiki lub gier pójdzie w "odstawkę" i będzie włączany tylko do konkretnej roboty. Na co dzień będzie biegał ten "Maluszek". Jednak potrzebny jest dostęp do plików co jakiś czas, więc ma pracować sporadycznie jako serwer plików dla "Dużego". Użytkownicy domowi - więc powiedzmy 3-4 osoby max, zwykle dwoje.

"Maluszek" to Athlon II X2 250 3GHz na płycie GA-MA785GMT-UD2H z 2x2GB RAM i dyskiem SATA 1TB (i będzie potem dodatkowo 2TB przełożony z "Dużego" jeżeli wszystko zadziała jak trzeba) pracującym w trybie AHCI.
Systemem będzie 10.04 LTS. Będzie wyłączany na noc. Nie planuję żadnego serwera www, ftp, torrentów etc - chyba, że uda mi się odpalić serwer pogodowy zbierający dane ze stacji WH1081 oraz z 2-3 kamer IP (ale te dwie ostanie opcje to piosenka odległej przyszłości - powiedzmy za 3-4 lata - na chwilę obecną nie jest to potrzebne).

"Duży" to system także z Ubuntu, ale będzie pracował głównie z Windows7x64 i z "pod niego" wszystko ma być dostępne czysto i gładko. Jego podstawowe zadania to:
40% czasu - zgrywanie, porządkowanie, cięcie zdjęć - typowe wielkości plików RAW to 20MB
20% obróbka grafik (pliki powiedzmy do 100MB)
30% rozrywkowo gry, przeglądanie web i filmy (z "Maluszka") gdy drugi komp jest fizycznie zajęty przez inna osobę
10% być może nieco obróbki video (pliki po kilka GB - jakieś konwersje, montaże etc)

Do tego laptop z Ubuntu (pewnie wrócę na nim także do 10.04LTS) i z Windows XP.

W sieci jest router D-link 524 (może być zmieniony) z Wi-Fi z WPA/PSK WPA2/PSK (dla laptopa i telefonu) oraz fizyczny telefon VoIP. Drukarka (USB) powinna być dopięta do "Maluszka" i udostępniana innym urządzeniom.
Dobrze by było, by dało się czytać pliki z serwera z pomocą przyszłych sprzętów - jakieś tablety, telefony z androidem etc... Fajnie by było, żebym mógł montować sobie pliki obrazów płyt na "Maluszku" i udostępniać je na "Dużego" w razie potrzeby.

Jak myślę zaproponowane zostaną Ext3 i SAMBA (NFS coś podobno z transferami nie teges: viewtopic.php?t=142824, a gdzieś czytałem, że Ext4 się nie sprawdza przy współpracy po sieci z Windows - a może się mylę?).

Pytania:
1. Jaki system plików proponujecie na partycję udostępnianą w sieci lokalnej by transfery działały efektywnie i nie sprawiały problemów ?
2. Jakie zabezpieczenia powinny być włączone/wyłączone ?
3. Co jeszcze poza NFS lub SAMBĄ /bo ta pewnie zostanie zaproponowana/ (ewentualnie) powinienem doinstalować/zrobić/skonfigurować?

Pokrewne tematy już się pojawiały, ale nie rozwiały moich pytań:

Bezgłośny home serwer: viewtopic.php?f=140&t=118066&p=693450&h ... wy#p693450
windows i linux w 1 stali domu: viewtopic.php?f=133&t=37350&p=733980&hi ... wy#p733980
NFS: viewtopic.php?f=137&t=141685&p=819618&h ... wy#p819618
Serwer domowy: viewtopic.php?f=175&t=140626&p=815256&h ... wy#p815256
Przesyłanie plików: viewtopic.php?f=137&t=140469&p=812980&h ... wy#p812980
Energooszczędne sysytemy, np. na Atom'ie: viewtopic.php?f=140&t=140182&p=811796&h ... wy#p811796
SAMBA po ludzku: http://karmelek.wordpress.com/2008/10/1 ... -serwerek/
SAMBA CD: viewtopic.php?f=137&t=102090&p=604298&h ... wy#p604298
Awatar użytkownika
Dwimenor
Przebojowy Jelonek
Przebojowy Jelonek
Wersja Ubuntu: 13.10

Re: Desktop z serwowaniem sporych plików w sieci lokalnej

Post autor: Dwimenor »

1. Jaki system plików proponujecie na partycję udostępnianą w sieci lokalnej by transfery działały efektywnie i nie sprawiały problemów ?
Ext4, ale to w sumie nie ma znaczenia, póki nie jest to jaki wynalazek pokroju fat16/32
3. Co jeszcze poza NFS lub SAMBĄ /bo ta pewnie zostanie zaproponowana/ (ewentualnie) powinienem doinstalować/zrobić/skonfigurować?
Może gadmin-samba do graficznej konfiguracji? I tak, samba to najlepsze rozwiązanie jak nie chcesz bawić się w udostępnianie po ftp.
Poniższe zdanie jest fałszywe.
Powyższe zdanie jest prawdziwe.
abyss
Sędziwy Jeż
Sędziwy Jeż
Wersja Ubuntu: 10.04
Środowisko graficzne: GNOME

Re: Desktop z serwowaniem sporych plików w sieci lokalnej

Post autor: abyss »

No to będzie Ext4 + SAMBA czyli nic specjalnie nowego dla mnie (chociaż czasem stwarza problemy, ale trudno).
Poszukam jeszcze czegoś, co mi zaoszczędzi trochę energii (widziałem na Intela, a na AMD nie szukałem jeszcze) i dalej do przodu...
ODPOWIEDZ

Wróć do „Sieci, serwery, Internet”