Mylisz się. Uruchamianie bezpośrednio plików .py to tylko jedna z możliwości, są też pliki .pyc , .pyd i inne, dzięki czemu kod pozostaje zamknięty.W dużym uproszczeniu, Python działa na zasadzie "uruchamiania" pliku tekstowego z kodem źródłowym, zatem kod chroniony byłby samą licencją (a jak ludzie szanują licencje wszyscy wiemy).
Pliki .pyc to po prostu kod bajtowy pythona, tak samo jak .class to kod bajtowy Javy. Na kod bajtowy Javy istnieje od groma dekompilatorów, które sam testowałem i działają idealnie. Jedynym zabezpieczeniem (i to raczej połowicznym) jest tutaj skorzystanie z jakichś "zaciemniaczy" kodu, które maksymalnie jak się tylko da tworzą z kodu jakiś bełkot (zmienne są jakoś zamieniana na abczcvasdf, a nazwy plików np. na (1,2,3,4,5,6).rozszerzenie) co powoduje, że znalezenie sensu w kodzie jest niezwykle utrudnione, ale skompilowany w ten sposób program działa. Nie sprawdzałem, ale na kod bajtowy Pythona mogą istnieć również owe dekompilatory. Jeśli chodzi o zamykanie kodu Pythona to można zamrozić interpreter oraz kod w jedną całość, w ten sposób użytkownik bez interpretera zainstalowanego osobno może uruchomić taki program. Drugą możliwością jest skorzystanie z programów tłumaczących Pythona na C lub C++, ale to działa tylko dla bardzo prostych projektów, Py2exe do tego służy._Michal_ pisze:Mylisz się. Uruchamianie bezpośrednio plików .py to tylko jedna z możliwości, są też pliki .pyc , .pyd i inne, dzięki czemu kod pozostaje zamknięty.W dużym uproszczeniu, Python działa na zasadzie "uruchamiania" pliku tekstowego z kodem źródłowym, zatem kod chroniony byłby samą licencją (a jak ludzie szanują licencje wszyscy wiemy).
Zaraz pewnie wyskoczy mi ktoś że odkopuje tematy, ale ludzie takie tematy czytają i teraz, a nie chce aby wprowadzano czytelników w błąd.
Mówiłem o Pythonie i Javie, a nie C...ethanak pisze:To zdekompiluj sobie np. kod w C skompilowany z -O3
Ludzie kochani, jak nie macie pojęcia o czym mówicie to idźcie sobie do baru pogadać przy piwie...
Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 15 gości