Jakie Ubuntu do biura? "biedniejsze" ubuntu ;)

Forumowy magiel: pogaduchy o wszystkim i o niczym.
catcat
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec

Jakie Ubuntu do biura? "biedniejsze" ubuntu ;)

Post autor: catcat »

Cześć,
potrzebuję zainstalować ubuntu na paru komputerach w firmie.
Wasz remiks jest super ale nie potrzebuję kodków, gier itp bo po co rozpraszać pracowników ;)
Kompy spokojnie dadzą radę.
Muszą mieć w sumie programy biurowe i przeglądarkę.
Reszta to niepotrzebne rzeczy.
Skąd polecicie pobrać "biedniesze" ubuntu z pakietem biurowym i językiem polskim?
Pozdrawiam !
Szubi

Re: Jkie Ubuntu do biura ? "biedniejsze" ubuntu ;)

Post autor: Szubi »

Ja na twoim miejscu pobrałbym Ubuntu 10.04 i potem już po instalacji, przy pomocy Centrum Oprogramowania, pousuwał zbędne rzeczy. W sumie ja tak zrobiłem w firmie mojego wujka ;)
Awatar użytkownika
arthulus
Wytworny Kaczor
Wytworny Kaczor
Wersja Ubuntu: 12.04
Środowisko graficzne: Xfce
Architektura: x86
Kontakt:

Re: Jkie Ubuntu do biura ? "biedniejsze" ubuntu ;)

Post autor: arthulus »

Witam
np. http://lxde.org/download bez kodeków i trzeba doinstalować Polski język, może być KNOPPIX albo Xubuntu http://distrowatch.com/table.php?distribution=xubuntu
Awatar użytkownika
Jusko
Przebojowy Jelonek
Przebojowy Jelonek
Wersja Ubuntu: inny OS
Środowisko graficzne: GNOME
Architektura: x86_64
Kontakt:

Re: Jakie Ubuntu do biura? "biedniejsze" ubuntu ;)

Post autor: Jusko »

LXDE (Lubuntu) - środowisko szybkie, schludne. Kodeków nie ma na starcie, podobnie z aplikacjami. Zainstalować co trzeba i wio - ostatecznie jak nie będą znać hasła roota (a nie będą), to nic nie zrobią :)). Zrobiłbym to tak - na jednym kompie przygotował gotowy system, tak jak ma wyglądać i działać. Następnie zrobiłbym iso z RemasterSys, po czym zainstalował takiego gotowca na tych maszynkach.
Awatar użytkownika
brezniew
Przyjaciel
Przyjaciel
Środowisko graficzne: Fluxbox

Post autor: brezniew »

Jeśli to firma a nie "firma", to interesuj się tylko wydaniami LTS lub Debianem Stable. Jako środowisko to najlepiej LXDE — proste i estetyczne.
catcat
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec

Dzięki za zainteresowanie. Te parę komputerów to 18 komputerów, trudno na każdym instalować a potem usuwać/dogrywać potrzebne rzeczy. Jeden plus to, że kompy wszystkie takie same. W tej chwili mamy preinstalowane ubuntu od sprzedawcy tych poleasingowych kompów. Ale coś się po roku wykrzaczają.
trzeba by było zainstalować na nowo juz nowszy system.
Prakson
Serdeczny Borsuk
Serdeczny Borsuk
Środowisko graficzne: KDE Plasma
Kontakt:

Post autor: Prakson »

Proponowałbym zainstalowanie Ubuntu 10.04, zaktualizować, przystosować, zrobić obraz, wrzucić obraz takiego dysku na każdy PC.
catcat
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec

dlaczego 10.04 akurat ? a nie od razu 11.10 ?
namok
Przebojowy Jelonek
Przebojowy Jelonek
Wersja Ubuntu: 16.04
Środowisko graficzne: Unity
Kontakt:

Post autor: namok »

Bo 10.04 to LTS i jest bardziej dopracowana.
Awatar użytkownika
jacekalex
Gibki Gibbon
Gibki Gibbon
Środowisko graficzne: MATE

Post autor: jacekalex »

Ja bym radził nie Ubuntu tylko Debiana Squeeze, Fedorę albo Opensuse.

Ubuntu potrafi od czasu do czasu niemile zaskoczyć przy aktualizacjach.
Nieźle wypada w kwestiach bezpieczeństwa, ale stabilnością i przewidywalnością przegrywa z Debianem na całej linii.
Problemy rozwiązujemy na forum nie na PW -> Niech inni na tym skorzystają.
Komputer jest jak klimatyzacja - gdy otworzysz okna, robi się bezużyteczny...
Linux User #499936
Inny OS: Gentoo Linux :)
Funnykris
Serdeczny Borsuk
Serdeczny Borsuk
Środowisko graficzne: Cinnamon
Architektura: x86
Kontakt:

Post autor: Funnykris »

Hmm Xubuntu 11.10. Doinstalować Libre Office i święto :)
Lubuntu jest niedopracowane. Testowałem go przez tydzień i sprawia problemy. Coś się przemieszcza samo, cos wywali, coś nie działa...
Awatar użytkownika
Jusko
Przebojowy Jelonek
Przebojowy Jelonek
Środowisko graficzne: GNOME
Kontakt:

Post autor: Jusko »

Funnykris, wszystko zależy, a przynajmniej większość - od sprzętu. Ja testowałem Lubuntu ostatnio przez parę dni i byłem zaskoczony strasznie na plus, a odszedłem od Ubuntu i nie używałem przez ostatnie 2-3 lata (8.04 było świetne, jednak skutecznie odrzuciły mnie dalsze eksperymenty Canonical). Lubunciak u mnie (a sprzęt ma 8-9 lat) tchnął w laptop drugie życie i działał świetnie (fakt, już go nie mam, gdyż jednak Ubuntu ciągle ma z 2-3 rzeczy, które mi nie pasują i wróciłem na stare śmieci). Samo środowisko LXDE ma jednak parę rzeczy do robienia manualnie - może tu tkwi przyczyna jakiś problemów.

Jak zostało wspomniane - lepiej faktycznie do firmy brać wersje LTS. Wersje półroczne nie mają większego sensu, gdyż nikt nie każe wprawdzie instalować nowego wydania co bite 6 m-cy, jednak ich lifetime jest jednak krótszy od LTS, które wsparcie mają 3 lata (nie używam Ubuntu, jednak rzuciło mi się o ucho przedłużenie na lat 5). No i są stabilne, wersje 6 miesięczne to w zasadzie pola testowe pomiędzy wydaniami długoterminowymi. Fedora również jest OK, jednak nie ma w zasadzie czegoś na wzór Ubuntowych LTS. I chyba aby mieć spokój raz a dobrze, to wziąłbym chyba jednak Debiana Stable, podmienił repo na ciągłe stable i miał spokój z aktualizowaniem do nowszych wydań czy cokolwiek, bo miałbym jedno ciągłe rolling-distro (i to jak stabilne).
Awatar użytkownika
Hwiparam
Zakręcona Traszka
Zakręcona Traszka
Środowisko graficzne: Openbox

Post autor: Hwiparam »

Rolling distro chyba nie ma większego sensu w firmie, gdzie jest X komputerów - koniecznosć systematycznych aktualizacji na tych wszystkich X komputerach. Za to Debian Stable jak najbardziej - Instalujesz raz i masz święty spokój na 2-3 lata. Tak samo z Lubuntu LTS, jeśli potrzebujesz tylko przeglądarki i Office, to Lubuntu się nada. Przeglądarkę to jakąś na pewno ma (chyba Chromium domyślnie) LibreOffice da się doinstalować z repo. Czego chcieć więcej?
Awatar użytkownika
jacekalex
Gibki Gibbon
Gibki Gibbon

Hwiparam pisze:Rolling distro chyba nie ma większego sensu w firmie, gdzie jest X komputerów - koniecznosć systematycznych aktualizacji na tych wszystkich X komputerach.........
A czy stworzyłeś ostatnio jakiegoś Linuxa, który nie wymaga regularnych aktualizacji bezpeiczeństwa?
Bo ja, jak żyję nie widziałem takiego cudu. :twisted:
I to niezależnie, czy "rolling" Gentoo, czy "norolling" Debian, Fedora, Ubuntu, Suse.

Pozdro
:craz:
Awatar użytkownika
Hwiparam
Zakręcona Traszka
Zakręcona Traszka

Tylko wiesz, w takim Archu aktualizacje są praktycznie codziennie, w debianowskim Testingu średnio co parę dni a w stabilnym Debianie co kilka miechów i to tylko security. No chyba, że masz repo Backports dla Stable ;P
Widzisz różnicę?
Awatar użytkownika
jacekalex
Gibki Gibbon
Gibki Gibbon

Mam tu Squeeze z backportami, zaglądam do niego raz na ~miesiąc.
Ale bez backportów też nie co kilka miechów, ale co tydzień/dwa coś tam leci w security-updates.
Poza tym Squeeze bez backportów trochę "pachnie naftaliną" :rotfl:
Co kilka miesięcy natomiast następuje aktualizacją wydania, np ostatnio z
6.0.3 na 6.0.4
Sznurek: http://dug.net.pl/news/362/
Linux User #499936
Awatar użytkownika
Hwiparam
Zakręcona Traszka
Zakręcona Traszka

W Stable jak raz na parę miechów (przy okazji aktualizacji wydania) zrobisz upgrade, to nic się nie ma prawa pokiełbasić. Rolling distro wymagają już częstszych aktualizacji - wiem to z autopsji, bo kiedyś próbowałem zaktualizować Sida na kompie, który stał w szafie jakieś 3 miechy i nie był odpalany. Niespełnione zależności i inne kwiatki mnie przerosły. Pewnie nie byłoby takich problemów jakbym na bieżąco aktualizował i rozwiązywał drobne problemy.
Awatar użytkownika
jacekalex
Gibki Gibbon
Gibki Gibbon

Sida - po zmianie nazwy na Wheezy miał na starcie coś około 1600 hardcorowych błędów.

I nie wiem, dlaczego mylisz distro typu rolling z Sidem, który bazuje na ekperymentalnych i niesprawdzonych pakietach.

Próbowałeś kiedyś prawdziwego distra typu rolling-release?
Może Archa stable albo Gentoo?

Ja mam w Gentoo przeciętnie tyle aktualizacji, co normalnie w Ubuntu,
z tą róznicą, ze jak coś nie działa, to mam bezproblemowy dostęp do kilku wersji każdego programu, bo mogę w znacznie większym stopniu decydować o zależnościach takiego czy innego pakietu.

I właśnie dlatego mam świeży system z dostępnymi równocześnie wersjami Gome-2.32 i 3.2 a także KDE 3.5.10, 4.6, 4.7 i 4.8.

I nie rozumiem, dlaczego Sida nazywasz distrem rolling, skoro Developerzy Debiana tak go nie nazywają.
Dystrybucją rolling miał być Debian Cut - o ile kiedyś powstanie, a teraz jednynym distrem rolling korzystającym z paczek deb jest bazujący na Debianie testing Mint LMDE, z tego, co czytałem, podobno działa.

Debiana Squeeze można używać spokojnie, przetrwa bez problemu aktualizację do stabilnego Wheezy'ego, (za jakis rok - dwa) ale dystrybucji ciąglej to z niego nie czyni.

A różnica w aktualizacji w czasie np 5 lat - między Debianem a Gentoo jest taka, że w Gentoo aktulizujesz na raty różne części systemu, za to w Debianie ze dwa razy, a np W Ubuntu nawet 10 razy przepakowujesz cały system.
Robota w gruncie rzeczy, pod względem ilości instalowanych paczek podobna. Oczywiście w Gentoo są kompilowane na miejscu, iwięc prądu idzie znacznie więcej, niż na akcję wgeta ;)

Pozdrawiam
:craz:
Linux User #499936
Awatar użytkownika
rob006
Wytworny Kaczor
Wytworny Kaczor
Wersja Ubuntu: 12.04
Kontakt:

Post autor: rob006 »

jacekalex pisze:A różnica w aktualizacji w czasie np 5 lat - między Debianem a Gentoo jest taka, że w Gentoo aktulizujesz na raty różne części systemu, za to w Debianie ze dwa razy, a np W Ubuntu nawet 10 razy przepakowujesz cały system.
Jak jedziesz na LTSach to w Ubuntu czeka cię większa aktualizacja co 2 lata, czyli niezbyt często. Teraz jak wprowadzą 5-letnie wsparcie, to już całkiem lachę można położyć i walnąć format raz na 5 lat.
Savpether
Wytworny Kaczor
Wytworny Kaczor
Wersja Ubuntu: 14.04

Post autor: Savpether »

@catcat
Dlaczego 10.04?

Jeśli instalujesz system na 18 komputerach w firmie, to nie powinieneś zadawać takich pytań.

LTS to wydanie Long Term Support i jest kierowane właśnie dla firm i dla użytkowników ceniących stabilność, a nie nowości. Ponad to 11.10 ma wsparcie 1.5 roku, po tym repozytoria stają się nie aktualne i czeka Cię reinstalacja na nowszą wersję. LTS w wersji 10.04 ma wsparcie 3 lata, zaś od wersji 12.04 LTSy mają wsparcie 5 lat. Na Twoim miejscu poczekałbym do końca kwietnia i zainstalował 12.04 z 5 letnim wsparciem. LTS wychodzi co dwa lata: 8.04(2008 rok, kwiecień), 10.04(2010 rok, kwiecień), 12.04(2012 rok, kwiecień).

Najlepszym rozwiązaniem byłoby ściągnięcie Ubuntu 10.04 Minimal, zainstalowanie w trybie tekstowym, doinstalowanie w trybie tekstowym środowisko graficzne gnome i potrzebne rzeczy, utworzenie obrazu dysku iso, nagranie na płytę, bądź pendrive i instalacja na pozostałych komputerach.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Pogaduchy”