Kernele testowe/stabilne wersja 17.x - atom oraz K8

Moderator: e X t 7 3

Awatar użytkownika
luk1don
Przebojowy Jelonek
Przebojowy Jelonek
Wersja Ubuntu: inny OS
Środowisko graficzne: Inne
Architektura: x86

Re: Kernele testowe wersja 17.x - atom oraz K8

Post autor: luk1don »

e X t 7 3 pisze: Poniżej chciałem pokazać, jak wygląda wskazany przeze mnie błąd sterownika rts5139 w kernelu 3.2.x ... tu pod wersją remixu 11.10 Kolegi luk1don. Problem ten pojawi się na wszystkich maszynach posiadających czytnik kart Realtek RTS 5139. Wybaczcie, jakość - pomimo, że robiłem to SGS II jakość jest średnia ... ale przynajmniej coś widać. Nie mogłem już zrobić zrzutu ekranu w standardowy sposób, bo cały usb-storage był wywalony i już nic ze sticka USB na którym miałem wersje live remiksu nie dało się odczytać ze względu na w/w.

usb-storage crash 1

usb-storage crash 2

To jest właśnie przyczyna dla której nie stosuje na razie modułu rts5139 i m.in. jedna z przyczyn dla której jescze nie przeszedłem na kernel 3.2.x.
Witam
Mówisz o błędzie, który zaczyna się już od typu "ehci_hcd HC died fatal error" itd.?
Skąd pewność, że to wina modułu rts5139? Trzeba to zgłosić, ale trzeba mieć dokładny debug. Jakbyś mógł podać mi jakoś zawartość kern.log... Widzę tam błędy squashfs, jakby obraz źle nagrany czy usb - ale to wynik poprzedniego...
marco11
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec

Re: Awaria Ubuntu10.4

Post autor: marco11 »

[quote="marco11"]Witam,czy da się naprawić system z takim objawem :dpkg: ostrzeżenie: 'dpkg-deb' not found on PATH.
dpkg: 1 program(ów) nie odnaleziono w PATH.
Zmienna PATH dla konta administratora powinna zawierać katalogi /usr/local/sbin, /usr/sbin oraz /sbin.
Kernel 3.1.8-ext73-fi-17.5-atom-ags-cfs wszystko chodziło ok do momentu kiedy chcialem zainstalować najnowszy kernek kolegi exa.
Witam problem naprawiony trzeba było zrobić podmiane plików dpkg w usr/bin z live cd,dzieki za kerneli kolego ex73,pozdrawiam
Awatar użytkownika
e X t 7 3
Przyjaciel
Przyjaciel
Wersja Ubuntu: 21.10
Środowisko graficzne: KDE Plasma
Architektura: x86_64
Kontakt:

Re: Awaria Ubuntu10.4

Post autor: e X t 7 3 »

marco11 pisze:
marco11 pisze:Witam,czy da się naprawić system z takim objawem :dpkg: ostrzeżenie: 'dpkg-deb' not found on PATH.
dpkg: 1 program(ów) nie odnaleziono w PATH.
Zmienna PATH dla konta administratora powinna zawierać katalogi /usr/local/sbin, /usr/sbin oraz /sbin.
Kernel 3.1.8-ext73-fi-17.5-atom-ags-cfs wszystko chodziło ok do momentu kiedy chcialem zainstalować najnowszy kernek kolegi exa.
Witam problem naprawiony trzeba było zrobić podmiane plików dpkg w usr/bin z live cd,dzieki za kerneli kolego ex73,pozdrawiam
Miałem Ci to wskazać, ale myślałem, że robisz reinstalacje ;). Wystarczyło nawet pobrać paczkę dpkg, rozpakować ją np. arkiem i potem 'na żywca" nadpisać katalogi.

Pozdrawiam

-- 03 lut 2012 20:41 --
luk1don pisze:Witam
Mówisz o błędzie, który zaczyna się już od typu "ehci_hcd HC died fatal error" itd.?
Skąd pewność, że to wina modułu rts5139? Trzeba to zgłosić, ale trzeba mieć dokładny debug. Jakbyś mógł podać mi jakoś zawartość kern.log... Widzę tam błędy squashfs, jakby obraz źle nagrany czy usb - ale to wynik poprzedniego...
Jestem pewien, ze to moduł rts5139 ... analizuje to od ponad 2 miesięcy i jak pisałem przygotowuje zgłoszenie. Opisze co i jak jutro lub pojutrze.

Pozdrawiam

-- 03 lut 2012 20:42 --

Niestety dziś nie zdążę z nowymi catalystami, dam jutro lub pojutrze.

Pozdrawiam
Nie ma rzeczy niemożliwych ... są tylko trudne do zrobienia ;)

Moje kernele oraz skrypty:

NeteXt'73 - instalator kerneli i skryptów oraz optymalizator systemu w jednym > netext73.pl
Awatar użytkownika
Galvatron
Zakręcona Traszka
Zakręcona Traszka
Wersja Ubuntu: 12.04
Środowisko graficzne: Unity
Kontakt:

Post autor: Galvatron »

Używasz DropBox'a, więc zapewne zainteresuje Cię możliwość zdobycia do 5GB dodatkowej, darmowej przestrzeni: http://pclab.pl/news48666.html :)
Man wields his sword to die with a a smile on his face on a distant day beyond his dreams.
Awatar użytkownika
e X t 7 3
Przyjaciel
Przyjaciel
Kontakt:

Galvatron pisze:Używasz DropBox'a, więc zapewne zainteresuje Cię możliwość zdobycia do 5GB dodatkowej, darmowej przestrzeni: http://pclab.pl/news48666.html :)
Dzięki za info, właśnie czytałem ;).

Pozdrawiam

NeteXt'73 - instalator kerneli i skryptów oraz optymalizator systemu w jednym > netext73.pl
Awatar użytkownika
Galvatron
Zakręcona Traszka
Zakręcona Traszka
Środowisko graficzne: Unity
Kontakt:

Post autor: Galvatron »

Z tego co wcześniej czytałem rozumiem, że patch 3.2.4 nadal nie rozwiązał "kluczowych" problemów z tą linią kernela?
Man wields his sword to die with a a smile on his face on a distant day beyond his dreams.
Awatar użytkownika
e X t 7 3
Przyjaciel
Przyjaciel
Kontakt:

Galvatron pisze:Z tego co wcześniej czytałem rozumiem, że patch 3.2.4 nadal nie rozwiązał "kluczowych" problemów z tą linią kernela?
hmm no właśnie co do rts5139 nie (najwyżej - na teraz - zbuduje bez niego), ale ... własnie myślę nad ewentualnym obejściem kwestii suspend ... być może się uda. wtedy v17.7 lub v17.8 jako stabilne, a v18.0 jako testowy.

Pozdrawiam

123er
Sędziwy Jeż
Sędziwy Jeż
Wersja Ubuntu: 15.10
Środowisko graficzne: Inne

Post autor: 123er »

e X t 7 3 napisał(a):
123er pisze:
e X t 7 3 napisał(a):
Witaj, Kolego 123er pokaż proszę, co masz w Grubie.
Pozdrawiam
używam burga więc wrzuciłem oba
...
grub http://dl.dropbox.com/u/59886982/grub.cfg chyba nieużywany
burg http://dl.dropbox.com/u/59886982/burg.cfg
....
Witaj, proszę daj mi jescze co masz w /etc/default/grub. Co do Burga nie ma doświadczenia z nim związanego, musze się mu przypatrzyć, choć myślę, że nie powinien odbiegać znacznie od Gruba.
Pozdrawiam
dwa pierwsze z instalacji 10.10, a 3 z kubuntu 11.10
http://dl.dropbox.com/u/59886982/burg_ubu
http://dl.dropbox.com/u/59886982/grub_ubu
http://dl.dropbox.com/u/59886982/grub_kubu
Awatar użytkownika
e X t 7 3
Przyjaciel
Przyjaciel
Kontakt:

Witaj

Zrób tak, zmodyfikuj linie:

Kod: Zaznacz cały

GRUB_CMDLINE_LINUX=" vga=792 splash"
na

GRUB_CMDLINE_LINUX="vga=792 splash"
a następnie:

sudo update-burg
Zobaczymy

Pozdrawiam

-- 05 lut 2012 22:33 --

Prawdopodobnie zatem zrobię tak, kernele v17.7 uznaje za stabilne. Natomiast kernel oparte o Linux-3.2.4, a zatem moje v18.0 dam jako testowe. Musze jeszcze parę testów zrobić, ale już mi suspend działa na 5 maszynach (Intel i Nvidia). Jeszcze testy na AMD. Oczywiście sterownik [moduł] rts5139 nadal nadaje się jedynie do wyłączenia, jako "bomba z opóźnionym zapłonem". Catalyst`y udostępnię najpewniej jutro.

Pozdrawiam

-- 05 lut 2012 23:18 --

Zatem sprawdziłem i na AMD - pod nową konfiguracją - (tu pod X370 - Brazos E-350) już pod 3.2.4 działa suspend ;). Zatem kolejnym kernelem testowym będzie v18.0 bazujący na w/w 3.2.4.

Pozdrawiam

JerryG
Zakręcona Traszka
Zakręcona Traszka
Wersja Ubuntu: 24.04

Post autor: JerryG »

Laptop dziala OK, ale pojawilo sie cos takiego, gdy przeszedlem na tty1 powyzej zwyklego napisu:

pnp 00:01: can't evaluate_CRS: 12311

[drm:ironlake_update_pch_refclk] *ERROR* enabling SSC on PCH
o co biega ??

Spojrzalem w Google, ale pierwszy wpis jest z 2008, wiec nie zaglebialem sie wiecej, mialem 4 wyniki i ze odnosi sie do ACPI.
Ten pierwszy wpis widzialem tez w programie PING, ktory uzywam do backupa systemu lub partycji, pojawil sie w nowszej wersji ale program tez dziala OK
Awatar użytkownika
e X t 7 3
Przyjaciel
Przyjaciel
Kontakt:

JerryG pisze:Laptop dziala OK, ale pojawilo sie cos takiego, gdy przeszedlem na tty1 powyzej zwyklego napisu:

o co biega ??

Spojrzalem w Google, ale pierwszy wpis jest z 2008, wiec nie zaglebialem sie wiecej, mialem 4 wyniki i ze odnosi sie do ACPI.
Ten pierwszy wpis widzialem tez w programie PING, ktory uzywam do backupa systemu lub partycji, pojawil sie w nowszej wersji ale program tez dziala OK
Witaj, a wynik dmesg nie pozuje konfliktu rom grafiki z pewnym obszarem ram ? Jeśli tak i przykładowo miałeś taki wpis w Grub:

GRUB_CMDLINE_LINUX="pcie_aspm=force acpi_osi=Linux acpi_enforce_resources=lax"
Zmień go na:

GRUB_CMDLINE_LINUX="pcie_aspm=force acpi_osi=Linux acpi_enforce_resources=lax pci=nocrs"
Pozdrawiam

patrykos91
Sędziwy Jeż
Sędziwy Jeż
Środowisko graficzne: Xfce
Kontakt:

Post autor: patrykos91 »

Cześć.

Od pewnego czasu, podczas wyłączania systemu wyskakuje mi okienko Fetch jo.. (podejrzewam że join). i komunikat "nieznany błąd". Niestety dzieje się to jak już ekran jest czarny i nie mogę ruszyć tego okienka żeby przeczytać cały napis .. jedyne to kliknąć ok, po czym system się normalnie wyłącza.. jest to jednak irytujące.

Nie zaobserwowałem niestety od którego kernela się tak dzieje, ale napewno przed aktualizacją do 17.7 było coś podobnego.

Czego to wina? Jak to naprawić?
JerryG
Zakręcona Traszka
Zakręcona Traszka

Gdy dam pci=nocrs w dmesg dostaje linie

PCI: Ignoring host bridge windows from ACPI; if necessary, use "pci=use_crs" and report a bug
a jak dam pci=use_crs

PCI: Using host bridge windows from ACPI; if necessary, use "pci=nocrs" and report a bug
Wpis

wisi caly czas, po uzyciu pci=nocrs zniknala linia

gdy zastapilem pci=use_crs wrocila :-x
Awatar użytkownika
e X t 7 3
Przyjaciel
Przyjaciel
Kontakt:

patrykos91 pisze:Cześć.

Od pewnego czasu, podczas wyłączania systemu wyskakuje mi okienko Fetch jo.. (podejrzewam że join). i komunikat "nieznany błąd". Niestety dzieje się to jak już ekran jest czarny i nie mogę ruszyć tego okienka żeby przeczytać cały napis .. jedyne to kliknąć ok, po czym system się normalnie wyłącza.. jest to jednak irytujące.

Nie zaobserwowałem niestety od którego kernela się tak dzieje, ale napewno przed aktualizacją do 17.7 było coś podobnego.

hmm nigdy takiej sytuacji nie wiedziałam, a ostatnio instalowałem wersje Kubuntu 11.10 32 i 64 bity (moje kernel v17.7 atom, K8, Brazos) w sumie na 30 maszynach ... gdzie ten błąd wyskakuje w okienku, terminalu ... wynika z jakiegoś programu ?!?

Pozdrawiam

-- 06 lut 2012 16:19 --
JerryG pisze:Gdy dam pci=nocrs w dmesg dostaje linie

PCI: Ignoring host bridge windows from ACPI; if necessary, use "pci=use_crs" and report a bug
a jak dam pci=use_crs

PCI: Using host bridge windows from ACPI; if necessary, use "pci=nocrs" and report a bug
Wpis

wisi caly czas, po uzyciu pci=nocrs zniknala linia

gdy zastapilem pci=use_crs wrocila :-x
Przypomnij jaka masz maszynę ? Ewidentnie jakiś błąd ACPI - sterowniki, Bios, albo moduł.

Pozdrawiam

JerryG
Zakręcona Traszka
Zakręcona Traszka

e X t 7 3 pisze:
Przypomnij jaka masz maszynę ? Ewidentnie jakiś błąd ACPI - sterowniki, Bios, albo moduł.

Pozdrawiam
Samsung RF511-S05OPL, Intel Core i7-2630QM, nVidia GeForce GT 540M z 2 GB DDR3, BIOS najnowszy ze strony producenta.
Awatar użytkownika
e X t 7 3
Przyjaciel
Przyjaciel
Kontakt:

JerryG pisze:
e X t 7 3 pisze:

Pozdrawiam
Samsung RF511-S05OPL, Intel Core i7-2630QM, nVidia GeForce GT 540M z 2 GB DDR3, BIOS najnowszy ze strony producenta.
Z tego co wiedzę "nocrs" to na teraz jedyne rozwiązanie ... podobny błąd występuje w maszynach Samsunga i HP - zobacz np. do tego postu. Trzeba by to zgłosić [do Deweloperów Kernela], tyle że obecnie ledwo się wyrobie ze zgłoszeniem błędu dotaczającego rts5139.

Pozdrawiam

-- 06 lut 2012 17:57 --

Zmodyfikowałem instalatory, na poprzednich mogło się zdarzyć,z e nie następowało właściwe linkowanie nagłówków kernela i nie następowało automatyczne budowanie [przez dkms] modułów/sterowników. Jeśli Ktoś miał problem z niedziałającymi sterownikami etc. proszę odinstalować kernel v17.7 i dokonać ponownej instalacji.

Pozdrawiam

patrykos91
Sędziwy Jeż
Sędziwy Jeż
Środowisko graficzne: Xfce
Kontakt:

Post autor: patrykos91 »

e X t 7 3 pisze:
patrykos91 pisze:Cześć.

hmm nigdy takiej sytuacji nie wiedziałam, a ostatnio instalowałem wersje Kubuntu 11.10 32 i 64 bity (moje kernel v17.7 atom, K8, Brazos) w sumie na 30 maszynach ... gdzie ten błąd wyskakuje w okienku, terminalu ... wynika z jakiegoś programu ?!?

Pozdrawiam
Klikam zamknij system -> potwierdzam zamknięcie -> melodyjka zamykająca -> czarny ekran ->okienko bledu -> klikam ok ->system konczy sie zamykać.

FOTA BŁĘDU:
http://img215.imageshack.us/img215/2972/dsc0030jc.jpg

Nie mam pojecia jaki program może to powodować .. ;<
Awatar użytkownika
e X t 7 3
Przyjaciel
Przyjaciel
Kontakt:

Mam prośbę rozszerz okienko, aby można było zobaczyć czego dotyczy. Widać na nim jednak ikonkę jakiegoś programu pocztowego ????? Raczej na pewno to nie jest kwestia kernela, a konfiguracji KDE, albo którejś z usług.

Pozdrawiam

-- 06 lut 2012 20:16 --

Widzę, że wrzucili do 3.2.5 patch PCI: Rework ASPM disable code - Matthew Garrett`a, który m.in. Ja wykorzystuje do obniżenia zużycia energii ... a Greg Kroah-Hartman "odgrażał" się, ze dopiero wsadza go do 3.3.x ;).

Pozdrawiam

Loped
Sędziwy Jeż
Sędziwy Jeż
Wersja Ubuntu: 11.10
Środowisko graficzne: GNOME

Post autor: Loped »

Witam. Po zainstalowaniu kernela przestała mi działać prawa strona touchpada(służąca do przewijania stron). Przed wgraniem kernela wszystko działało. Wie ktoś o co chodzi? ; )
Awatar użytkownika
e X t 7 3
Przyjaciel
Przyjaciel
Kontakt:

Loped pisze:Witam. Po zainstalowaniu kernela przestała mi działać prawa strona touchpada(służąca do przewijania stron). Przed wgraniem kernela wszystko działało. Wie ktoś o co chodzi? ; )
Witaj, a nie włączył się multi-touch ?

Pozdrawiam

Zablokowany

Wróć do „kernele e X t 7 3”