Lubuntu i strasznie ciężka praca na nim

Tutaj można zadać pytanie, jeśli Linuksa widzi się pierwszy raz w życiu ;)
Magazynier
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Wersja Ubuntu: 8.04
Środowisko graficzne: GNOME
Architektura: x86

Lubuntu i strasznie ciężka praca na nim

Post autor: Magazynier »

Witam.
Mam problem ze swoim laptopem, który XP ogarnia jedynie zaraz po instalacji, a kiedy nadchodzi czas na aktualizacje systemu, jest tak wolny, że nie jestem w stanie normalnie na nim pracować. Jest to Acer 3690 (cpu 1.6, 512 ram). Zainstalowałem Lubuntu z uwagi, że miał być lżejszy i szybszy od i tak szybkiego ubuntu, czego doświadczałem na swoim desktopie (cpu 2.4 384 ram) za czasów wersji 8.10 z GNOME.
polecenie

Kod: Zaznacz cały

htop
cpu skacze 0-50%, ramu używa max ~380 (dodam, że mam zintegrowaną grafikę, więc pewnie z wykrywanych przez system 486 mb ram, część jego idzie na gpu). Myślałem, że to wina braku swapa i małej ilości ramu, ale wystarczy 1-2 karty w chrome, radio tray i próba odpalenia pidgina następuje wielki freez systemu(kursor się przycina, radio też) a komunikator potrafi włączać się nawet ok minuty przy czym nie jest możliwa jakakolwiek praca na laptopie. W tamtej chwili ramu pożerało 250, a procesor był obciążony na 12-40% i na sam koniec uruchamiania aplikacji skoczył na 72% i nagle spadł do 0-20%.
Wynik z htop:
Obrazek
To była tylko jedna z sytuacji zwiech. Zdarzało się, że mając odpaloną samą przeglądarkę ,w niej jedną kartę i próba obejrzenia filmiku na youtube kończyła się zwiechą filmiku, potem jakieś info, że strona nie odpowiada i czy chcę zamknąć a po jakimś czasie strona robi się fioletowe tło i też wyskakuje jakiś komunikat, że jak chcę wrócić do poprzednio oglądanej strony, to mam odświeżyć stronę. Zauważyłem, że zawiesza się ładując stronę, kiedy w lewym dolnym rogu przeglądarki wyskakuje "Oczekiwanie na pamięć podręczną", ale monitoruję na bieżąco ram przez htop i spokojnie jest jeszcze wolny, mało kiedy sięga 300mb.
System mam od ok. 2m-cy. Co radzicie? Mam nawet poblokowane wszelkie flashe i reklamy w przeglądarce,ale korzystanie z tego,to katorga. Jeśli nie lubuntu, to jest cokolwiek, co na takim konfigu jeszcze w dzisiejszych czasach poradzi sobie z płynną pracą z chrome(chociaż 2 karty),pidginem i radio tray w tle?

Pozdrawiam
Dominbik
Wytworny Kaczor
Wytworny Kaczor
Wersja Ubuntu: 10.04

Re: Lubuntu i strasznie ciężka praca na nim

Post autor: Dominbik »

wynika to z tego, że brakuje RAMu. dołóż lub zmień na coś lżejszego i wydajniejszego np;
Debian +openbox + lekkie aplikacje (do internetu Chrome może być).

środowisko będzie zajmować 50MB i ogółem lepiej to działa wtedy.
do tego SWAP jakieś 500MB. jakim programem słuchasz radio tray?
przy chrome dodatkowo ad block plus, pidgin może być - nie katuje RAMu.

ewentualnie panuj nad tym co uruchamiasz jednocześnie. przy obecnym środowisku i kofniguracji więcej niż 8kart w Chrome będzie ciężko.
Magazynier
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec

Jedna karta w chrome i już brakuje płynnego przewijania, a dwie karty i ''klatkowanie'' , mam jakieś dwa adblocki- do flasha i reklam.
Radio tray to właśnie program do radia internetowego. Teraz po włączeniu kompa zajętego ramu jest ~120, a ram kontroluję w htop i nie brakuje mi go przy otwartych dwóch kartach,a mimo to zacina się.

-- 25 kwi 2012 21:20 --

Jedna karta w chrome i już brakuje płynnego przewijania, a dwie karty i ''klatkowanie'' , mam jakieś dwa adblocki- do flasha i reklam.
Radio tray to właśnie program do radia internetowego. Teraz po włączeniu kompa zajętego ramu jest ~120, a ram kontroluję w htop i nie brakuje mi go przy otwartych dwóch kartach,a mimo to zacina się.
Awatar użytkownika
Knopper90
Serdeczny Borsuk
Serdeczny Borsuk
Wersja Ubuntu: inny OS
Środowisko graficzne: KDE Plasma
Kontakt:

Post autor: Knopper90 »

Crunchbang Linux zamiast debiana składać z openbox (jeśli chcesz iść na łatwiznę) http://crunchbanglinux.org/
do czego używasz pythona? ja mam aptsida z lxde i zamiast chromium używam SRWare Irona ( klon czy fork chromium) i nie mam takich czkawek ramu.
Do radia to używaj deadbeef'a tylko znajdź linki do odpowiedniego radia. Flasha zainstalował? Sterowniki też okey czy jakieś własnościowe? A jeśli miałbyś za słabą grafikę to obciążyłoby CPU czyli twój procek a nie RAM :D
PCLinuxOS 2012.08 KDE
Dominbik
Wytworny Kaczor
Wytworny Kaczor

jaka wersja ubuntu?
jest zamknięŧy flash zainstalowany?
jaka karta graficzna?

-- 25 kwi 2012 21:48 --

jaka wersja ubuntu?
jest zamknięŧy flash zainstalowany?
jaka karta graficzna?
Awatar użytkownika
ethanak
Wygnańcy
Wersja Ubuntu: 12.04
Kontakt:

Post autor: ethanak »

Knopper90 pisze:Do radia to używaj deadbeef'a tylko znajdź linki do odpowiedniego radia.
A niby to dlaczego deadbeef ma być lepszy od leciutkiego radio traya, który przecież nawet GUI nie ma?
Awatar użytkownika
Knopper90
Serdeczny Borsuk
Serdeczny Borsuk
Środowisko graficzne: KDE Plasma
Kontakt:

Post autor: Knopper90 »

deadbeef też jest lekki a nie trzeba dzielić programy do radia albo do mp3. Jeśli ten radio tray jest lżejszy od deadbeefa to niech go używa to była tylko propozycja.
PCLinuxOS 2012.08 KDE
bezdred
Sędziwy Jeż
Sędziwy Jeż
Wersja Ubuntu: 12.04
Środowisko graficzne: LXDE

Post autor: bezdred »

Mam na 2 kompach lubuntu. Na jednym 11.04 (cpu 900MHz, 256RAM) na drugim 11.10 (cpu 2,6GHz, 1GHzRAM). Na tym "lepszym" wszystko śmiga błyskawicznie a zapełnić RAM jest trudno przy mojej pracy. Na tym słabszym dopóki RAMu nie brakuje jest ok ale wiadomo jak kilka kart zaczyna mulić i mielić dysk. Nie spotkałem się z dokładnie takim zachowaniem jak u Ciebie ale instalując lubuntu 11.10 na tym "lepszym" sprzęcie miałem sporo błędów i przycinek po świeżej instalacji włącznie z koniecznością powrotu do starych wersji niektórych pakietów bo działały tragicznie włącznie z kombinacją z flashem i sterami do grafiki. Na początku byłem załamany pracą na lubuntu 11.10 po przejściu z minta lxde (który i tak czekał na upgrade)ale w lubuntu zawsze coś musiałem kombinować więc się przyzwyczaiłem.
Jeśli chcesz to możesz sprawdzić też Linux mint lxde...wcześniejsze wersje wg mnie działały jakoś lepiej od odpowiadających im wersji lubuntu przynajmniej na moich sprzętach.
Magazynier
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec

Odpaliłem Firefoxa, którego spod windowsa zapamiętałem jako tego zapychającego się ramem ile tylko jest w stanie, a na Lubuntu? Obiciążenie podobne, do chrome, a zwiech nie ma, nawet przy próbie otwarcia kilku programów na raz ( pidgin +radio tray) lekkie przymulenie kursora i w pare sekund gotowe do pracy! Nie spodziewałem się, że Chrome to taki muł.
Dominbik
Wytworny Kaczor
Wytworny Kaczor

u mnie Chrome działa szybciej i sprawniej lecz mam Pentium4 i 1GB RAM. podejrzewam, że przy większej ilości RAMu Chromium byłoby rółnie dobre. (lubi ram ta przeglądarka [tak samo jak grafike intel, nvidie)
Magazynier
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec

Co wy z tym ramem? Tłumacze wam, że monitoruje zużycie ramu i mało kiedy przekracza 350. Zauważyłem, że Lubuntu lubi sobie czasem zamielić twardym dyskiem i jeśli w tym momencie wykonam jakąś operację to zwiecha kompletna i może być tak nawet kilka minut. Chyba ma jakieś błędy. Spróbuję Ubuntu z GNome
bear7
Przyjaciel
Przyjaciel
Środowisko graficzne: Inne
Architektura: x86_64

Post autor: bear7 »

Magazynier pisze:Zauważyłem, że Lubuntu lubi sobie czasem zamielić twardym dyskiem i jeśli w tym momencie wykonam jakąś operację to zwiecha kompletna i może być tak nawet kilka minut. Chyba ma jakieś błędy. Spróbuję Ubuntu z GNome
To może najpierw zaglądnij do dzienników systemowych (logi systemowe). Może tam znajdziesz przyczynę "mielenia".
O pomoc pytaj a forum, a nie przez PW.
Dominbik
Wytworny Kaczor
Wytworny Kaczor

to kiedy mieli dyskiem ogarnij przez iotop jaki to proces. będzie czarno na białym (konsolowy program ;))
ODPOWIEDZ

Wróć do „Przedszkole Linuksa”