Laptop działający pod Ubuntu

Porady sprzętowo-handlowe
rzufjg
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Wersja Ubuntu: 11.04
Środowisko graficzne: GNOME
Architektura: x86

Laptop działający pod Ubuntu

Post autor: rzufjg »

Witam!

Proszę o pomoc w wyborze sprzętu. Musze kupić nowy laptop i chciałbym, aby działał on "w pełni sprytnie" pod Ubuntu.
Od kilku dni przeglądam sieć, ale mam od tego coraz większy mętlik w głowie. Na sprzęt planuję wydać ok. 4500 zł, więc nie chciałbym się wpakować w coś, czego będę żałował, albo w coś, co zmusi mnie na przesiadkę na Windowsa :/

Oczywiście największe zamieszanie jest z 2 kartami grafiki.
Kupić coś z 2 kartami, dedykowaną wyłączyć i cierpliwie czekać na bezproblemową współpracę Ubuntu z hybrydą?
Czy kupić coś z intel HD4000 (wystarczy na moje potrzeby??), czy z procesorem AMD i sprytną dedykowaną kartą graficzną?
Planowałem Sony http://www.sck.pl/product/Sony-Vaio-VPC ... /?id=11425 ale z tego co wyczytałem lepiej nie pakować się w sprzęt z guziczkiem do przełączania grafik. Prawda to?

Chciałbym, aby sprzęt posłużył mi chociaż 3-4 lata. Nie gram. To ma być sprzęt do pracy w rozmiarze 13,3 (ostatecznie 14). Używam dużo Inkscape i Gimpa, trochę UFRaw, Scribusa i Audacity, czyli ogólna obróbka multimediów (grafika wektorowa, rastrowa i dźwięki).

Pomożecie?? :D
Awatar użytkownika
Jusko
Przebojowy Jelonek
Przebojowy Jelonek
Wersja Ubuntu: inny OS
Architektura: x86_64
Kontakt:

Re: Laptop działający pod Ubuntu

Post autor: Jusko »

Bierz coś z częściami Intela - z tym nie ma problemów, bo Intel dostrzega Linuksa. Karta graficzna - NVidia bez hybrydy (choć Optimus zbliża się już, patrz art w Czytelni Ubuntu), lub Intel bo działają super. Nie bierz nic związanego w kwestii karty graficznej z ATi/AMD, przerobiłem 2 karty w różnych kompach - szkoda nerwów. Intel 4000 - na tym da się też fajnie już pograć (choć na razie nie narzekam na moją Intel HD 3000)
Awatar użytkownika
Shimmy
Zakręcona Traszka
Zakręcona Traszka
Wersja Ubuntu: 16.04
Środowisko graficzne: Inne

Post autor: Shimmy »

Tutaj konkretne modele wspierane na 110% :)

http://www.ubuntu.com/certification/desktop/
Awatar użytkownika
Rejke
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Wersja Ubuntu: 12.04
Środowisko graficzne: KDE Plasma

Post autor: Rejke »

hej, ja sama ostatnio też zastanawiałam się nad nowym sprzętem :)
Najlepiej dokładnie przepatrz listę którą podsunął Ci Shimmy. A ja ze swojej strony mogę Ci polecić konkretnie jeden model, który się na tej liście znajduje a konkretnie ten http://www.x-kom.pl/p/103280-notebook-l ... vd-rw.html
Tutaj jest informacja, że to laptop bez systemu operacyjnego, ale tak naprawdę ma Ubuntu.
Sama mam go od jakiś trzech tygodni, dlatego mogę go śmiało polecić jako sprzęt przetestowany. W dodatku nie dość że świetny wygląd to jeszcze naprawdę niezła moc jak na tą cenę.

edit: sorry, właśnie doczytałam że potrzebujesz maksymalnie do 14.... więc niestety mój pomysł odpada :(
Awatar użytkownika
brezniew
Przyjaciel
Przyjaciel
Środowisko graficzne: Fluxbox

Post autor: brezniew »

@ Jusko:
Masz trochę nieaktualne informacje.
Znajdź sensownego laptopa bez Optimusa.

@rzufjg:
Od Nvidii w laptopach należy trzymać się z daleka. Szczególnie gdy się planuje wydać ponad 4 tyś. na sprzęt. Bumblebee to tylko prowizorka, która nie zadziała na najnowszych laptopach. A nie ma sensu męczyć się do czasu, aż Nvidia zacznie coś konkretnego oferować użytkownikom Linuksa.
Co do kart AMD, można rozważyć zakup — AMD wspiera nowsze hybrydy pod Linuksem, ale jakieś ryzyko istnieje. Przy problemach można w części laptopów wyłączyć kartę AMD w Biosie (nie słyszałem żeby dało się w jakimkolwiek laptopie wyłączyć kartę NV) i używać samego Intela i w tym czasie poszukać rozwiązania.

Najlepszym wyjściem będzie jednak wybór samego Intela Ivy Bridge z kartą HD 4000. Będzie to działać bezproblemowo i można zapomnieć o problemach z grafiką, a i pograć można.

Za taką cenę szukaj w seriach biznesowych (ThinkPad, DELL Vostro/Latitude etc.) z matowa matrycą, trwalszą obudową itd.
rzufjg
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec

Dzięĸi wszystkim za podpowiedzi.
Chyba faktycznie oprę się na jakimś maluchu z HD4000. Brak mi już chyba zapału do grzebania i szukania rozwiązań z problematycznym sprzętem.
Awatar użytkownika
traveler-5
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Środowisko graficzne: Unity
Kontakt:

Post autor: traveler-5 »

Sony i Nvidii nie polecam- mam z tym trochę problemów...A to nie działała zmiana jasności ekranu, a to inne drobiazgi...
Ja używam laptopa ASUS wszystko działa bez problemów...
Awatar użytkownika
ShogunToyo
Serdeczny Borsuk
Serdeczny Borsuk
Środowisko graficzne: KDE Plasma

Post autor: ShogunToyo »

To dziwne że w ASUS Ci wszystko działa. Ja miałem laptopa tej firmy i po zainstalowaniu połowa rzeczy nie działała, Dopiero po wojnie ze sterownikami udało się. Może dlatego że firma ta ma w nosie linux'a. Ale Acer Aspire działa bez najmniejszych problemów oczywiście z kartą Nvidi i procesorem Intel.
Pozdrawiam.
rzufjg
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec

Ja mam o Asusach b. dobre zdanie. Sam z powodzeniem używam już 5 rok modelu A6M :D

Teraz przymierzam się do tego świecidełka (Asus Zenbook Prime UX31A):
http://allegro.pl/asus-zenbook-prime-ux ... 43279.html
Głownie ze względu na matrycę.
Wersja UX32 odpada ze względu na dedykowaną grafikę NV i Optimusa :/

Rozważam też Dell Vostro 3360 http://www.x-kom.pl/p/80869-notebook-la ... ebrny.html
I Samsunga 530U3C http://www.x-kom.pl/p/104055-ultrabook- ... 7hp64.html

Co Wy na to?? Opłaca się tego Asusa, czy lepiej Dell?? A może jeszcze coś innego ktoś poleci... 13,3' z Intel HD4000 i dyskiem SSD.
Awatar użytkownika
jacekalex
Gibki Gibbon
Gibki Gibbon
Środowisko graficzne: MATE

Post autor: jacekalex »

brezniew pisze: @rzufjg:
Od Nvidii w laptopach należy trzymać się z daleka. Szczególnie gdy się planuje wydać ponad 4 tyś. na sprzęt. Bumblebee to tylko prowizorka, która nie zadziała na najnowszych laptopach. A nie ma sensu męczyć się do czasu, aż Nvidia zacznie coś konkretnego oferować użytkownikom Linuksa.......
Masz niekatualne informacje.
Xorg 1.13 i kernel 3.5 mają gotowy system przełączania kart graficznych, w Xorgu 1.14 dalej go poprawiają, a Nvidia właśnie pisze sterownik z opcją przełączania kart.
Także jeszcze nie w tej chwili, ale niedługo Optimus zacznie działać.
Linus T. sprawę załatwił jednym palcem :)
Sznurek: http://www.linux.pl/?id=news&show=6226#dalej

Jeśli natomiast miałbym kupować lapka za kilka tysi z kartą graficzną Intela, to wolałbym poczekać parę miechów, i kupić model z prockiem i7 Haswell i wbudowaną kartą GT3.
Jest około 3 razy mocniejsza od HD4000 z Ivy Bridge, a sam Intel w Haswellach ma poprawić błąd z wydajnością chłodzenia, jaki wystąpił w Ivy* z powodu oszczędności na materiałach termoprzewodzących.
Sznurek:
http://www.benchmark.pl/aktualnosci/int ... kyrim.html

Pozdrawiam
:craz:
rzufjg
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec

@jecekalex
Niestety nie wchodzi dla mnie w grę "poczekać parę miechów".
Co do wydajności myślę, że HD4000 wystarczy na moje potrzeby (wymienione w pierwszym poście).
Grać też nie zamierzam, więc problemy z temperaturą raczej mnie nie dotkną :D

Chętnie kupię coś z hybrydową grafiką, ale jak to będzie działać. OK - NVidia robi Optimusa dla Linuxa, ale kiedy on będzie? Nikt oficjalnie nie wie. Może za miesiąc, a może za rok... Ktoś potrafi wskazać lapka 13'3 z 2 grafikami bez problemów współpracującego z Ubuntu, lub opcją wyłączenia 1 grafiki w Biosie? Żeby nie pracował cały czas na zintegrowanej, a dedykowane będzie tylko żarła prąd. I ani wydajności, ani dobrego czasu pracy na baterii..

Na razie biorę pod uwagę wspomniane w poprzednim poście sprzęty. Kupić chce już w tym tygodniu, tylko chciałbym porady który lepszy i czy ewentualnie jest coś lepszego dla mnie na dziś, nie za X miesięcy.
Awatar użytkownika
brezniew
Przyjaciel
Przyjaciel
Środowisko graficzne: Fluxbox

Post autor: brezniew »

@jacekalex:
Ja pisałem o tym co jest teraz, Ty o tym co ma być (lub może być) kiedyś w przyszłości.
To dość istotna różnica. Pobożne życzenia są fajne, ale nie wtedy gdy ktoś wydaje 4500 zł na sprzęt.
Awatar użytkownika
traveler-5
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Środowisko graficzne: Unity
Kontakt:

Post autor: traveler-5 »

To dziwne że w ASUS Ci wszystko działa
Jak bum cyk cyk... Od kilku lat ASUS ul80ag...
rzufjg
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec

Poszłooooo. Kupiłem Asusa Zenbook Prime UX31A przez Allegro za 4k. Ok. 2 tygodni czekania i się okaże co to warte.
Poczytałem trochę tu https://help.ubuntu.com/community/AsusZenbookPrime i wychodzi, że prawie wszystko działa. Mam nadzieję, że to "prawie" nie zrobi mi wielkiej różnicy ;)
Odezwę się jak będę miał już sprzęt w ręku. No chyba, że zapomnę :P

-- 31 paź 2012 13:15 --

Sprzęcik śmiga aż miło :D
Jedyne co musiałem zrobić to wspomniane już wcześniej https://help.ubuntu.com/community/AsusZenbookPrime
I jak w powyższym linku wypisano nie działają właściwie tylko klawisze od ustawiania jasności podświetlenia matrycy.
Podświetlenie klawiaturki działa pięknie, tylko zawsze po uruchomieniu kompa jest włączone i muszę je wygasić, ale tu na szczęście klawisze działają bezproblemowo.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Co kupić?”