Proszę o pomoc w wyborze sprzętu. Musze kupić nowy laptop i chciałbym, aby działał on "w pełni sprytnie" pod Ubuntu.
Od kilku dni przeglądam sieć, ale mam od tego coraz większy mętlik w głowie. Na sprzęt planuję wydać ok. 4500 zł, więc nie chciałbym się wpakować w coś, czego będę żałował, albo w coś, co zmusi mnie na przesiadkę na Windowsa :/
Oczywiście największe zamieszanie jest z 2 kartami grafiki.
Kupić coś z 2 kartami, dedykowaną wyłączyć i cierpliwie czekać na bezproblemową współpracę Ubuntu z hybrydą?
Czy kupić coś z intel HD4000 (wystarczy na moje potrzeby??), czy z procesorem AMD i sprytną dedykowaną kartą graficzną?
Planowałem Sony http://www.sck.pl/product/Sony-Vaio-VPC ... /?id=11425 ale z tego co wyczytałem lepiej nie pakować się w sprzęt z guziczkiem do przełączania grafik. Prawda to?
Chciałbym, aby sprzęt posłużył mi chociaż 3-4 lata. Nie gram. To ma być sprzęt do pracy w rozmiarze 13,3 (ostatecznie 14). Używam dużo Inkscape i Gimpa, trochę UFRaw, Scribusa i Audacity, czyli ogólna obróbka multimediów (grafika wektorowa, rastrowa i dźwięki).
Pomożecie??