Dekoder video/x-avi-unknown

Grafika, film, dźwięk.
hexatorn
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Wersja Ubuntu: 12.04
Środowisko graficzne: Unity
Architektura: x86_64

Dekoder video/x-avi-unknown

Post autor: hexatorn »

Witam. Na wstępie chciałbym zaznaczyć że z Ubuntu cały czas czuję się trochę zielony. Korzystam z tego systemu operacyjnego od kilku miesięcy i po raz pierwszy pytam się o coś na forum nie mogąc w prosty sposób znaleźć odpowiedzi w sieci. :(

Ostatni zainteresowałem się tworzeniem materiałów video (o czym puki co mam bardzo zielone pojęcie), i napotkałem problem z odtworzeniem materiału nagranego pod Win7 programem Action Mirilis 1.13.0 na Linux'ie. :arrow: Próba odtworzenia materiału źródłowego jeszcze nie renderowanego (plik .avi o rozmiarze ok. 20 Giga, długości ok. 40 min) domyślnym odtwarzaczem jakim jest u mnie Totem zwraca komunikat błędu
Program Python (v2.7) wymaga zainstalowania wtyczek, aby odtwarzać pliki multimedialne następującego typu: Dekoder video/x-avi-unknown
Co prawda plik zostaje mimo to otwarty ale bez obrazu, słuchać jedynie dźwięki.

W zasadzie to nie na oglądaniu mi zależy a na edycji tego materiału za pomocą Kdenlive lub PiTiVi lub jakiegoś innego oprogramowania.
:arrow: Kdenlive nie zwraca mi komunikatu z błędem ale co do reszty objawów tak samo, brak obrazu ale jest ścieżka dzwiękowa
:arrow: PiTiVi zwraca dokładnie ten sam błąd co Totem bez możliwości dodania materiału źródłowego na oś czasu

Wydaje mi się że problemem jest brak odpowiednich kodeków video. Szukając rozwiązania w sieci natknąłem się na sugestie doinstalowania gstreamer i ffmpeg ale to nie rozwiązuje problemu (mam je zainstalowane od dawna).

Wcześniej wspomniałem że jest to plik avi, lecz co ciekawe mogę bez problemu odtwarzać filmy w tym formacie pobrane z sieci, a problem dotyczy tylko tego co ja nagrywałem. Pod Win7 nie mam problemów z odtworzeniem tych plików. Zastanawiam się czy problemem mogą być dwie ścieżki dźwiękowe w pliku źródłowym które można podczas montażu regulować niezależnie od siebie w lepszych programach do edycji video. Nie wiem także czy ma znaczenie moja wersja Ubuntu ale na wszelki wypadek podaję wynik polecenia

Kod: Zaznacz cały

uname -a

Kod: Zaznacz cały

Linux PcOne 3.2.0-41-generic #66-Ubuntu SMP Thu Apr 25 03:27:11 UTC 2013 x86_64 x86_64 x86_64 GNU/Linux
Będę wdzięczny za wszelkiego rodzaju pomoc.
Dziękuje za poświęcenie czasu na zapoznanie się z moim problemem nawet jeśli nie jesteś w stanie mi pomóc.
Awatar użytkownika
Sierżant_Garcia
Serdeczny Borsuk
Serdeczny Borsuk
Wersja Ubuntu: 14.04
Środowisko graficzne: Xfce
Kontakt:

Re: Dekoder video/x-avi-unknown

Post autor: Sierżant_Garcia »

Jeżeli chodzi o KDEnLive to zobacz czy masz zainstalowane biblioteki z serii libav z przyrostkiem extra.
Najważniejsze to :
libavcodec-extra-53
libavformat-extra-53

Jeżeli je doinstalujesz to w KDEnLive musisz ponownie uruchomić Wizarda
Settings -> Run Config Wizard

Co do PiTiVi to używa on bibliotek gstreamer, więc powinieneś mieć zainstalowane:
gstreamer0.10-plugins-bad
gstreamer0.10-plugins-ugly

Ewentualnie zarejestruj się na stronie http://www.lwks.com/ i pobierz sobie wersję BETA programu Lightworks - on powinien sobie poradzić.
FX8320/GA-990FXA-UD3/Corsair Vengeance 16GB-DDR3@1333/GAINWARD GTX470/Kingston V300 120GB/2xHD103SJ/SH-B083L/SYNCMASTER 2443BW/HP PSC1315/Behringer FCA202/Behringer XENYX1002/AT2020/Logitech G-400/Logitech C-270
hexatorn
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec

Jeżeli chodzi o KDEnLive to zobacz czy masz zainstalowane biblioteki z serii libav z przyrostkiem extra.
Najważniejsze to :
libavcodec-extra-53
libavformat-extra-53

Jeżeli je doinstalujesz to w KDEnLive musisz ponownie uruchomić Wizarda
Settings -> Run Config Wizard
Faktycznie nie miałem libavformat-extra-53 ale jej doinstalowanie i przejście przez wizarda nie pomogło :(
Co do PiTiVi to używa on bibliotek gstreamer, więc powinieneś mieć zainstalowane:
gstreamer0.10-plugins-bad
gstreamer0.10-plugins-ugly
Mam obie i nie działa :(
Ewentualnie zarejestruj się na stronie http://www.lwks.com/ i pobierz sobie wersję BETA programu Lightworks - on powinien sobie poradzić.
Bardzo fajnie radzi sobie z kilkoma ścieżkami dźwiękowymi automatycznie dopasowując ich głośność względem siebie, dla mnie to duży plus. Ale nie wychwytuje obrazu z pliku, powiedziałbym że warstwy video nie widzi ale nie wiem czy to tak się nazywa. I to nie tylko na nagranych przeze mnie materiałach.

W przypadku tych nie nagrywanych przeze mnie gotowych już filmów(filmików) znalezionych gdzieś w internecie KDEnLive i PiTiVi dają sobie radę a Lightworks nie :/
Awatar użytkownika
Sierżant_Garcia
Serdeczny Borsuk
Serdeczny Borsuk
Wersja Ubuntu: 14.04
Środowisko graficzne: Xfce
Kontakt:

Post autor: Sierżant_Garcia »

"4 litery" ze mnie ( z Ciebie zresztą też :P ), bo nie zerknąłem w jakim formacie Action Mirilis zapisuje dane.
Problem jest następujący - wyeksportowałeś video do AVI, a w AVI program ten używa kodeka
FICV (Fast Intra Compression Video - własny kodek Mirillis) - czytaj jest w wersji tylko pod Windows.
Jeżeli chcesz używać tego programu będziesz musiał eksportować video do mp4 ( kodek h.264/AVC ) z którego rozpoznaniem już pod Linuxem problemu nie będzie.
FX8320/GA-990FXA-UD3/Corsair Vengeance 16GB-DDR3@1333/GAINWARD GTX470/Kingston V300 120GB/2xHD103SJ/SH-B083L/SYNCMASTER 2443BW/HP PSC1315/Behringer FCA202/Behringer XENYX1002/AT2020/Logitech G-400/Logitech C-270
hexatorn
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec

"4 litery" ze mnie ( z Ciebie zresztą też )
Racja zawracam 4 litery innym a problem wynika z mojej nieznajomości tematu, ale jak wspomniałem na początku stawiam pierwsze kroki z przetwarzaniem obrazu. A chciałem to robić na Linux'ie (i nadal chcę).

Wielkie dzięki za pomoc.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Muzyka, filmy, zdjęcia, grafika”