Ostatni zainteresowałem się tworzeniem materiałów video (o czym puki co mam bardzo zielone pojęcie), i napotkałem problem z odtworzeniem materiału nagranego pod Win7 programem Action Mirilis 1.13.0 na Linux'ie.

Co prawda plik zostaje mimo to otwarty ale bez obrazu, słuchać jedynie dźwięki.Program Python (v2.7) wymaga zainstalowania wtyczek, aby odtwarzać pliki multimedialne następującego typu: Dekoder video/x-avi-unknown
W zasadzie to nie na oglądaniu mi zależy a na edycji tego materiału za pomocą Kdenlive lub PiTiVi lub jakiegoś innego oprogramowania.

Wydaje mi się że problemem jest brak odpowiednich kodeków video. Szukając rozwiązania w sieci natknąłem się na sugestie doinstalowania gstreamer i ffmpeg ale to nie rozwiązuje problemu (mam je zainstalowane od dawna).
Wcześniej wspomniałem że jest to plik avi, lecz co ciekawe mogę bez problemu odtwarzać filmy w tym formacie pobrane z sieci, a problem dotyczy tylko tego co ja nagrywałem. Pod Win7 nie mam problemów z odtworzeniem tych plików. Zastanawiam się czy problemem mogą być dwie ścieżki dźwiękowe w pliku źródłowym które można podczas montażu regulować niezależnie od siebie w lepszych programach do edycji video. Nie wiem także czy ma znaczenie moja wersja Ubuntu ale na wszelki wypadek podaję wynik polecenia
Kod: Zaznacz cały
uname -a
Kod: Zaznacz cały
Linux PcOne 3.2.0-41-generic #66-Ubuntu SMP Thu Apr 25 03:27:11 UTC 2013 x86_64 x86_64 x86_64 GNU/Linux
Dziękuje za poświęcenie czasu na zapoznanie się z moim problemem nawet jeśli nie jesteś w stanie mi pomóc.