Drukarka HP LaserJet M1132P udostępniona w WinXP niewidoczna lub nie działa pod Ubuntu.

Instalacja i konfiguracja oprogramowania sieciowego.
Awatar użytkownika
skladmuzyczny
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Wersja Ubuntu: 12.04
Środowisko graficzne: GNOME
Architektura: x86
Kontakt:

Drukarka HP LaserJet M1132P udostępniona w WinXP niewidoczna lub nie działa pod Ubuntu.

Post autor: skladmuzyczny »

hej,

mam problem. mam trzy komputery, komputer A jest na windows xp, kompuer B na ubuntu 12.04, komputer C na ubuntu 13.10.
co chce osiagnac? chce drukowac na drukarce, ktora jest udostepniona na komputerze A z kazdego komputera.
w czym problem? nie widac tej drukarki w zasobach sieciowych, ale od poczatku.

komputer A ma udostepniona drukarke, podobnie jak kilka katalogow w sieci lokalnej, ktora ma swoja nazwe X. komputery B i komputer C widzą zasoby udostepnione na kompuerze A. komputer B nie widzi w sieci drukarki, pojawia sie komunikat
Usługa FirewallD nie jest uruchomiona. Wykrywanie drukarek sieciowych wymaga włączenia usług mdns, ipp, ipp-client i samba-client w zaporze sieciowej.
komputer C widzi drukarke, mozna ja zainstalowac, ale nie da sie drukowac sieciowo. drukarka to HP LaserJet M1132P. widac ze sygnal druku dochodzi do drukarki, mignie lampka ale to tyle. jesli zainstaluje drukarke lokalnie (podlacze przez usb) i wykonam komende

Kod: Zaznacz cały

sudo hp-setup
to jesli drukarka jest podlaczona przez usb to nie ma zadnego problemu z instalacja i praca, drukarka sie ladnie zainstaluje i spoko, ale w sieci, z poziomu tej operacji nie widac zadnej drukarki, mimo, ze w oknie dodawania drukarki z poziomu ustawien systemu widac, ze drukarka tam jest.

ok, zainstalowalem drukarke lokalnie i dodalem tez sieciowa. postanowilem pogrzebac w ustawieniach tych drukarek, wpisalem adres localhost:631 w przegladarce, widze, ze sa tam dwie drukarki. potanowilem tak zmodyfikowac drukarke lokalna zeby stala sie drukarka sieciową, ale jakie jest haslo do cups? to standardowe nie dziala. moj uzytkownik jest w grupie lpadmin, root nie dziala. to pytanie retoryczne, ale dlaczego nie dziala uwierzytelnienie przez standardowe haslo w systemie? nie kapuje. postanowilem podejsc do tematu inaczej.

Kod: Zaznacz cały

sudo gedit /ect/cups/printers.conf
zmodyfikuje recznie plik konfiguracyjny zrestartuje cupsy i powinno byc spoko, tak? no niestety nie.

na codzien nie mam czasu bawic sie z ciagla konfiguracje sprzetu, kiedys to byla moja pasja, i cos mi tej wiedzy zostalo, dlatego uwazam, ze cos tu jest nie tak, bo byle srednio zaawansowany uzytkownik taki jak ja powinien latwo i bez problemu skonfigurwac drukowane w sieci, a mnie sie tego nie udaje zrobic. jeszcze jedna uwaga jest taka, ze na kompuetrze B nie widac drukarki, a na C tak, a sa to standardowe instalacje, bez zadnych zmian konfiguracyjnych (tylko gnome shell jest dodany), ze tak powiem czyste ubuntu.

czy ktos ma podobne problemy? w sieci tak naprawde nic nie ma, przegrzebalem juz temat. no chyba, ze czegos nie zauwazylem

pozdrawiam!
raaf
Ostatnio zmieniony 29 gru 2013, 23:30 przez bear7, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Doprecyzowałem tytuł wątku.
namok
Przebojowy Jelonek
Przebojowy Jelonek
Wersja Ubuntu: 16.04
Środowisko graficzne: Unity
Architektura: x86_64
Kontakt:

Re: Drukowanie w sieci

Post autor: namok »

Skoro "w sieci nic nie ma" to pochwal się czego spróbowałeś? Co z problemem który pojawił się na tym forum?
Awatar użytkownika
skladmuzyczny
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Kontakt:

jest wiele poradników jak zainstalowac drukarke, ale zadne nie przewiduje takich problemow jakie ja mam. a jest tu podobny temat, bo tez nie zauwazylem?
namok
Przebojowy Jelonek
Przebojowy Jelonek
Wersja Ubuntu: 16.04
Środowisko graficzne: Unity
Kontakt:

Post autor: namok »

skladmuzyczny pisze:jest wiele poradników jak zainstalowac drukarke, ale zadne nie przewiduje takich problemow jakie ja mam. a jest tu podobny temat, bo tez nie zauwazylem?
No tak. Jesteś jedyny w swoim rodzaju. A co z tym?
Awatar użytkownika
skladmuzyczny
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Kontakt:

to jest ten problem, drukarka nie jest podlaczona do sieci tylko do komputera, ktory udostepnia jej zasoby. opisalem to chyba w poscie :)
Awatar użytkownika
yahoob3
Wytworny Kaczor
Wytworny Kaczor
Wersja Ubuntu: inny OS
Środowisko graficzne: Cinnamon
Kontakt:

Post autor: yahoob3 »

skladmuzyczny pisze:hej,
[...] komputer A jest na windows xp, [...] chce drukowac na drukarce, ktora jest udostepniona na komputerze A
A próbowałeś udostępnić drukarkę na którymś z Ubuntu?
Miałem podobny problem viewtopic.php?f=138&t=167868 - niestety nie udało się, w sumie to się poddałem.
Udostępniona na Ubuntu drukowała, na win za diabła nie chciała. Powodzenia.
Mint 20.1 Cinnamon, kern. 5.4; 64-bit na: Lenovo G500S z CPU Pent. 2020M 2.4 GHz*2; 6 GB RAM; GPU Intel+GeForce 720M; LU#586742;
Awatar użytkownika
skladmuzyczny
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Kontakt:

nie, wlasnie odpada ten schemat bo na tym kompie mam program ktory tylko na win dziala (swoja droga czemu nie ma programu do fakturowania z obsluga magazynu i kas fiskalnych, tego ja nie rozumiem .. przeciez to jest rynek dziewiczy... kopalnia zlota), za pare dni bede jeszcze zmienial uklad kompow moze wtedy cos jeszcze wymysle. na dzis dzien nie rozumiem o co kaman.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Sieci, serwery, Internet”