mam problem. mam trzy komputery, komputer A jest na windows xp, kompuer B na ubuntu 12.04, komputer C na ubuntu 13.10.
co chce osiagnac? chce drukowac na drukarce, ktora jest udostepniona na komputerze A z kazdego komputera.
w czym problem? nie widac tej drukarki w zasobach sieciowych, ale od poczatku.
komputer A ma udostepniona drukarke, podobnie jak kilka katalogow w sieci lokalnej, ktora ma swoja nazwe X. komputery B i komputer C widzą zasoby udostepnione na kompuerze A. komputer B nie widzi w sieci drukarki, pojawia sie komunikat
komputer C widzi drukarke, mozna ja zainstalowac, ale nie da sie drukowac sieciowo. drukarka to HP LaserJet M1132P. widac ze sygnal druku dochodzi do drukarki, mignie lampka ale to tyle. jesli zainstaluje drukarke lokalnie (podlacze przez usb) i wykonam komendeUsługa FirewallD nie jest uruchomiona. Wykrywanie drukarek sieciowych wymaga włączenia usług mdns, ipp, ipp-client i samba-client w zaporze sieciowej.
Kod: Zaznacz cały
sudo hp-setup
ok, zainstalowalem drukarke lokalnie i dodalem tez sieciowa. postanowilem pogrzebac w ustawieniach tych drukarek, wpisalem adres localhost:631 w przegladarce, widze, ze sa tam dwie drukarki. potanowilem tak zmodyfikowac drukarke lokalna zeby stala sie drukarka sieciową, ale jakie jest haslo do cups? to standardowe nie dziala. moj uzytkownik jest w grupie lpadmin, root nie dziala. to pytanie retoryczne, ale dlaczego nie dziala uwierzytelnienie przez standardowe haslo w systemie? nie kapuje. postanowilem podejsc do tematu inaczej.
Kod: Zaznacz cały
sudo gedit /ect/cups/printers.conf
na codzien nie mam czasu bawic sie z ciagla konfiguracje sprzetu, kiedys to byla moja pasja, i cos mi tej wiedzy zostalo, dlatego uwazam, ze cos tu jest nie tak, bo byle srednio zaawansowany uzytkownik taki jak ja powinien latwo i bez problemu skonfigurwac drukowane w sieci, a mnie sie tego nie udaje zrobic. jeszcze jedna uwaga jest taka, ze na kompuetrze B nie widac drukarki, a na C tak, a sa to standardowe instalacje, bez zadnych zmian konfiguracyjnych (tylko gnome shell jest dodany), ze tak powiem czyste ubuntu.
czy ktos ma podobne problemy? w sieci tak naprawde nic nie ma, przegrzebalem juz temat. no chyba, ze czegos nie zauwazylem
pozdrawiam!
raaf