Ubuntu uruchamia się do konsoli(?)
- Mk65
- Piegowaty Guziec
- Wersja Ubuntu: 20.04
- Środowisko graficzne: LXDE
- Architektura: x86_64
Ubuntu uruchamia się do konsoli(?)
Witam.
Jak w temacie z małym zastrzeżeniem: nie pokazuje się $ czy #. Po wybraniu w menu opcji "Ubuntu itd" po chwili pokazuje się ekran konsoli i napis: [initramfs]. Tej opcji jeszcze nigdy nie przerabiałem, więc poprosiłbym o podpowiedź co z tym zrobić. Po uruchomieniu z płyty instalacyjnej wygląda jakby wszystkie dane na dysku normalnie były. Co to jest? Jakieś system rescue? Jeżeli tak to jak wykorzystać?
Pozdrawiam.
Jak w temacie z małym zastrzeżeniem: nie pokazuje się $ czy #. Po wybraniu w menu opcji "Ubuntu itd" po chwili pokazuje się ekran konsoli i napis: [initramfs]. Tej opcji jeszcze nigdy nie przerabiałem, więc poprosiłbym o podpowiedź co z tym zrobić. Po uruchomieniu z płyty instalacyjnej wygląda jakby wszystkie dane na dysku normalnie były. Co to jest? Jakieś system rescue? Jeżeli tak to jak wykorzystać?
Pozdrawiam.
-
- Przyjaciel
- Wersja Ubuntu: inny OS
- Środowisko graficzne: Inne
Re: Ubuntu uruchamia się do konsoli(?)
Uruchom Ubuntu z nośnika instalacyjnego w trybie "Wypróbuj Ubuntu", uruchom terminal i wykorzystaj fsck i sprawdź partycje (/ oraz /home o ile są na oddzielnych partycjach) pod kontem błędów:
gdzie X to dysk (a,b,c,d itd.) i Y to numer partycji (1,2,3,4 itd.).
Następnie uruchom ponownie komputer i sprawdź ponownie.
Uszkodzony GRUB również może stanowić problem. Możesz spróbować ręcznie przeinstalować GRUB-a posiłkując się poradnikiem Echinosa lub poszukać informacji o programie Boot-Repair.
Tak na wszelki wypadek, to sprawdź jeszcze, czy ten sam problem pojawia się, gdy odpalasz system na wcześniejszym kernelu.
Nie zaszkodzi również wykonać kopię danych.
Kod: Zaznacz cały
sudo fsck -f /dev/sdXY
Następnie uruchom ponownie komputer i sprawdź ponownie.
Uszkodzony GRUB również może stanowić problem. Możesz spróbować ręcznie przeinstalować GRUB-a posiłkując się poradnikiem Echinosa lub poszukać informacji o programie Boot-Repair.
Tak na wszelki wypadek, to sprawdź jeszcze, czy ten sam problem pojawia się, gdy odpalasz system na wcześniejszym kernelu.
Nie zaszkodzi również wykonać kopię danych.
O pomoc pytaj a forum, a nie przez PW.
- Mk65
- Piegowaty Guziec
Wygląda to tak: były 4 partycje sdX1 - /boot, sdX2 - /, sdX3 - swap i sdX4 - /home. W tej chwili na dysku nie ma partycji /. Obszar tej partycji jest oczywiście widoczny ale nie ma formatu ext4 tylko jakiś inny (nie pamiętam dokładnie, bo piszę z windowsa z innego kompa), coś mi się kojarzy o jakimś komunikacie o macierzy raid ale dokładnej treści w tej chwili nie mam jak podejrzeć. Fakt jest taki, że dysk nie jest najnowszy i już ma za sobą ładnych kilka tysięcy godzin pracy. Z tego co mi się kojarzy to może być możliwe odzyskanie tej partycji tylko nie pamiętam programu. Aż tak zaawansowany nie jestem
Bo fdisk chyba nie bardzo? Chciałbym przy okazji odzyskać z niej dane. Dane z /home już odzyskane.
Wiem, że to może niepotrzebna robota bo co za problem postawić nowy system i "z bani", ale ... Czemu nie ratować starego, znanego, dobrze skonfigurowanego?
Pozdrawiam i dzięki za info.
P.S. No i oczywiście: co dalej?
-- 22 kwi 2014 19:15 --
Wg gparted partycja / czyli root ma system plików "unknow". Odpaliłem testdisk i teraz szuka, zobaczymy co znajdzie
Pozdrawiam.

Wiem, że to może niepotrzebna robota bo co za problem postawić nowy system i "z bani", ale ... Czemu nie ratować starego, znanego, dobrze skonfigurowanego?
Pozdrawiam i dzięki za info.
-- 22 kwi 2014 19:15 --
Wg gparted partycja / czyli root ma system plików "unknow". Odpaliłem testdisk i teraz szuka, zobaczymy co znajdzie

Pozdrawiam.
-
- Przyjaciel
Jeżeli problem jest natury programowej, to możesz próbować ratować. Jak problemem jest rozjechany dysk, to jest to niepotrzebna zabawa w Don Kichota.Mk65 pisze:Fakt jest taki, że dysk nie jest najnowszy i już ma za sobą ładnych kilka tysięcy godzin pracy.
(...)
Sprawdź ten dysk pod kontem uszkodzonych sektorów (badblocks). Wykorzystaj narzędzia spod Windowsa lub z Ubuntu w trybie "wypróbuj Ubuntu" z nośnika instalacyjnego. Przydatne narzędzia pod Ubuntu to Dyski (Disks) w trybie graficznym (dla Ubuntu 13.10 i nowszego, we wcześniejszych wydaniach zwał się bodajże palimpsest ewentualnie gnome-disk-utility) lub jak konsola/terminal nie są Ci obce, to badblocks oraz smartctl (ten chyba trzeba najpierw zainstalować).
Idea jest taka, że najważniejsze dane dla zwykłego użytkownika (ZU) przechowywane są w /home i jego katalogu domowym. Na / znajdują się pliki konfiguracyjne systemu i jego usług. Zatem wszystko to, co (przynajmniej w teorii) można odtworzyć po instalacji systemu. Jak jesteś ZU, to odzyskiwanie danych z / możesz potraktować jako zabawę. Jak jesteś jakimś administratorem, to walnij się po łapach i po głowie za brak kopii danych i systemu...Mk65 pisze:W tej chwili na dysku nie ma partycji /. Obszar tej partycji jest oczywiście widoczny ale nie ma formatu ext4 tylko jakiś inny(...), coś mi się kojarzy o jakimś komunikacie o macierzy raid ale dokładnej treści w tej chwili nie mam jak podejrzeć. (...) Z tego co mi się kojarzy to może być możliwe odzyskanie tej partycji tylko nie pamiętam programu. Aż tak zaawansowany nie jestemBo fdisk chyba nie bardzo? Chciałbym przy okazji odzyskać z niej dane. Dane z /home już odzyskane.
(...)
Jak chcesz się bawić w odzyskiwanie danych, to zerknij do działu "ostatnia deska ratunku". Znajdziesz tam kilka wątków, w których podano zarys działania oraz z jakich narzędzi możesz skorzystać, aby ratować dane.
Jak GParted podaje system plików jako nieznany, to możesz sprawdzić, co terminal wypluje, po klepnięciu poniższych poleceń:
sudo fdisk -l
sudo parted -l
sudo blkid
I zamiast walczyć z problemami, lepiej jest im zapobiegać - kopia najważniejszych danych lub całego systemu to święta rzecz.

- Mk65
- Piegowaty Guziec
Wszystko się zgadza. Tak myślę, że m. in. od tego są różnego rodzaju fora, żeby ewentualne braki w wiedzy lub doświadczeniu wspomóc.
Co do kopii zapasowej: nie znam nikogo, kto na domowym komputerze robiłby kopię zapasową
Owszem, ja sam najważniejsze rzeczy archiwizuję np. na płyty, ale pewnie mi nie uwierzysz, naprawdę niewiele osób to robi. Jak już wcześniej napisałem a co chyba zostało przeoczone: dane z partycj /home, czyli katalogów userów, wszystkie zabezpieczyłem. Absolutnie wszystkie.
Wracając do tematu: testdisk pokazał, że na dysku znajduje się 6 (tak, dokładnie: sześć) partycji podstawowych, częściowo na siebie zachodzących. Zakładając temat jeszcze tego nie wiedziałem. Po prostu chciałem skorzystać z okazji, żeby się czegoś douczyć i trochę pobawić. Niestety odczyt z Quickscan-u testdiska był ostatnią czynnością jaką wykonał dysk. Chwilę później dokonał żywota.
I po zabawie
Pozdrawiam.
Co do kopii zapasowej: nie znam nikogo, kto na domowym komputerze robiłby kopię zapasową

Wracając do tematu: testdisk pokazał, że na dysku znajduje się 6 (tak, dokładnie: sześć) partycji podstawowych, częściowo na siebie zachodzących. Zakładając temat jeszcze tego nie wiedziałem. Po prostu chciałem skorzystać z okazji, żeby się czegoś douczyć i trochę pobawić. Niestety odczyt z Quickscan-u testdiska był ostatnią czynnością jaką wykonał dysk. Chwilę później dokonał żywota.
I po zabawie

Pozdrawiam.
-
- Przyjaciel
No to jedną już znasz. Kopia całego systemu - raz na tydzień. Kopia najważniejszych danych, wykonuje się raz dziennie.Mk65 pisze:Co do kopii zapasowej: nie znam nikogo, kto na domowym komputerze robiłby kopię zapasową
Wierzę i nic nie przeoczyłem.Mk65 pisze:Owszem, ja sam najważniejsze rzeczy archiwizuję np. na płyty, ale pewnie mi nie uwierzysz, naprawdę niewiele osób to robi. Jak już wcześniej napisałem a co chyba zostało przeoczone: dane z partycj /home, czyli katalogów userów, wszystkie zabezpieczyłem. Absolutnie wszystkie.

I po problemie...Mk65 pisze:Wracając do tematu: testdisk pokazał, że na dysku znajduje się 6 (tak, dokładnie: sześć) partycji podstawowych, częściowo na siebie zachodzących. Zakładając temat jeszcze tego nie wiedziałem. Po prostu chciałem skorzystać z okazji, żeby się czegoś douczyć i trochę pobawić. Niestety odczyt z Quickscan-u testdiska był ostatnią czynnością jaką wykonał dysk. Chwilę później dokonał żywota.
I po zabawie![]()