Znikający, nie uruchamiający się bluefish.

Bash, C, C++, Java, PHP, Ruby, GTK, Qt i wiele innych - wszystko tutaj.
Awatar użytkownika
marekubuntu
Sędziwy Jeż
Sędziwy Jeż
Wersja Ubuntu: 14.04
Środowisko graficzne: Inne
Architektura: x86_64

Znikający, nie uruchamiający się bluefish.

Post autor: marekubuntu »

Witam,
od kilku dni nagle nie mogę uruchomić bluefish'a. Jest ikona na panelu, po kliknięciu w nią, przez kilka sekund widzę na pasku że się uruchamia i nagle znika. A program pozostaje nieuruchomiony. I tak dalej. Ile razy bym tego nie robił, efekt jest ten sam. Nie mam otwartego bluefish'a. Zbiegło się to z reinstalacją LAMP'a.
Będę wdzięczny, że jakieś sugestie.
pozdrawiam
xwizard
Serdeczny Borsuk
Serdeczny Borsuk
Wersja Ubuntu: 17.10
Środowisko graficzne: GNOME

Re: Znikający, nie uruchamiający się bluefish.

Post autor: xwizard »

Jedyną sugestią, jaka przyszła mi do głowy jest uruchomienie bluefisha w terminalu i pokazanie nam co on tam ciekawego wyświetla.
Awatar użytkownika
marekubuntu
Sędziwy Jeż
Sędziwy Jeż

oto wynik:

Kod: Zaznacz cały

(bluefish:2829): GLib-ERROR **: /build/buildd/glib2.0-2.40.2/./glib/gmem.c:103: failed to allocate 18446744073689408482 bytes
Pułapka debuggera/breakpoint (core dumped)
Ostatnio zmieniony 18 lis 2014, 20:25 przez igotit4free, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Używaj Code.
xwizard
Serdeczny Borsuk
Serdeczny Borsuk
Wersja Ubuntu: 17.10
Środowisko graficzne: GNOME

Post autor: xwizard »

Że ile RAMy on chce alokować? :D Używałeś go już wcześniej na tym komputerze, na tej instalacji? Jeśli tak, to jak bardzo zależy ci na ustawieniach, które pozmieniałeś? Zmień nazwę katalogu ~/.bluefish i spróbuj go uruchomić.
Awatar użytkownika
marekubuntu
Sędziwy Jeż
Sędziwy Jeż

Używałem i używam, bo jest to mój warsztat pracy. Podobnie jak system i laptop od ponad roku. A to co się dzieje teraz, stało się nagle. Nic nie zmieniałem w ustawieniach. Ale ... obecnie sytuacja się nieco zmieniła, gdyż bluefish uruchamia się !!! Nie wiem dlaczego tak się stało. Nic nie robiłem. Jedynie po raz ileśtamdziesiąty usunąłem i ponownie zainstalowałem. Co prawda nie chce np działać na pełnym ekranie, zamyka się przy próbach zmiany ustawień. Ale działa. Przynajmniej na razie. :)
pozdrawiam
ps
nie tylko ja miałem i mam ten problem. Znalazłem w sieci kilkanaście podobnych zapytań odnośnie bluefish'a. I też właśnie z ostatniego okresu.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Programowanie”